Închide

Emil Boc se dă cu trotineta prin birou (P)

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - sept. 08, 2020 0 432

Birocrație gonflată și elucubrații rutiere în așteptatul proiect al Regulamentului pentru utilizarea trotinetelor electrice închiriate, tipic pentru o administrație încremenită în conserva sa de privilegii. Plimbați printre serviciile primăriei, operatorii care închiriază trotinete vor obține acest drept, contra unui abonament, după  depunerea unui dosar ghiftuit cu tehnicalități la Direcția evidenței patrimoniului, vădit necalificată profesional pentru a aprecia conformarea tehnică cu standardele de siguranță pentru utiliziatori.

Tragicomedia devine absolută în cazul trotinetiștilor, cărora li se impune regula parcării pe trotuare de 2m lățime, cu o cohortă de excepții. Devin astfel interzise ctitoriile celui mai stipendiat bugetar din banii clujenilor, am numit cartierele Bună Ziua și Borhanci, unde urbanismul s-a dispensat de trotuare.

Culmea ipocriziei răsare din Comunicatul oficial al instituției Primăriei, care ne asigură de respectarea prevederilor similare din  Bruxelles și Paris! Reglementările belgiene (emitent Brussels Regional Government, pentru zona metropolitană a capitalei) prevăd obținerea unei licențe acordate operatorilor, care, pe lângă certificarea tehnică, sunt obligați să respecte cerințe de mediu: reciclarea trotinetelor, alimentare cu energie verde exclusiv.

Sunt stipulate garanții de servire autentică a unui interes public: integrarea în cadrul itinerariilor multimodale existente, încheierea de contracte de asigurare, măsuri de protejare a datelor personale. Asigurarea civilă e obligatorie și în Paris, în ambele capitale menționate fiind interzisă parcarea pe trotuar, zone pietonale, carosabil (v. Bulletin officiel de la Ville de Paris, 30.07.2019). Pentru a veni în sprijinul acestei noi modalități de  transport alternativ, municipalitatea pariziană a început amenajarea a 2.500 de zone pentru staționarea celor 15.000 trotinete aflate în circulație.

În concluzie, capitalele europene reglementează folosirea trotinetelor electrice ca modalitate de transport alternativ, pentru decongestionarea traficului prin: certificare tehnică, garanții de protejare a mediului și de integrare în ansamblul rutelor de transport existente. Primăriile, la rândul lor, investesc în siguranța pentru cetățean a acestui nou tip de serviciu. Regulamentul Primăriei Cluj-Napoca este repetent la toate aceste capitole.

Europa administrației liberale rămâne doar pe fluturașii electorali.

Pentru a înlesni munca edilului șef în exercițiu, în descifrarea reglementărilor europene, redactate în limbi moderne de circulație internațională, Pro România îi pune la dispoziție, gratuit, traducerea acestora în limba română.

Dănuț Canta

Candidat Pro România la Consiliul local Cluj-Napoca

Acest text are caracter de ADVERTORIAL  în cadrul campaniei electorale din cadrul alegerilor locale din 27 septembrie.

Articol realizat de Redactia Actual de Cluj, la comanda Pro România, cod mandatar financiar 21200010

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu