Emil Boc recunoaște că există o problemă cu integrarea elevilor de etnie romă în Cluj. Primarul caută idei pentru ca școala Traian Dârjan să nu se transforme în una doar pentru elevii romi
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 01, 2020 0 581
Școala Traian Dârjan din cartierul Someșeni avea acum 10 ani circa 80% dintre elevi neromi și 20% romi, iar acum procentele s-au inversat, a semnalat primarul Emil Boc. El a spus public că părinții copiilor „neromi” din cartierul Someșeni au amenințat Primăria că se vor muta de la școală dacă nu ia măsuri. Primarul a spus că nu susține segregarea, ci integrarea copiilor, și că e în căutare de idei pentru a tranforma respectiva unitate școlară în una de cartier, unde și copiii din medii defavorizate să își găsescă locul, dar și ceilalți copii din zonă.
„Am o mare problemă cu învățământul incluziv din Cluj-Napoca, și am promis oamenilor din cartierul Someșeni că până la începutul anului școlar 2021-2022 vin cu o soluție în ceea ce privește școala Traian Dârjan. Ce facem cu copiii din familii dezavantajate? Ei nu vor avea niciodată șansa la un loc de muncă cât de cât bine plătit dacă nu au dreptul la educație, dacă vor fi excluși în bună parte din parcusul educațional. Ce se întâmplă dacă le oferi un loc de muncă și ei nu vor avea diploma necesară să îl ocupe? Numai să se angajeze la firma de salubritate Rosal și să lucreze, dar și aceste societăți au capacitate limitată. Tichetul să iasă din sărăcie a celor din medii defavorizare este educația.
Acum 10 ani, la școala Traian Dârjan, 80 % din elevi erau neromi și 20% elevi erau romi. Acum e invers, procentele s-au schimbat, marea majoritate a elevilor sunt romi. Toți ceilalți elevi au plecat de acolo, părinții și-au dus copiii în alte părți, pe Titulescu, în Mărăști, în centru. Fac drumuri inuntile pentru că acolo s-a deteriorat actul educațional. Am întrebat părinții de ce nu își duc acolo copiii, care sunt primele trei motive. Au spus că pe primul lor este violența, nesiguranța în școală, apoi comportamentul necivilizat și în ultimul rând infrastructura. Avem și autobuze școlare și after school și calculatoare acolo. Partea de incluziune este problema. Trebuie să gândim împreună soluții de integrare, nu de segregare. Am promis un plan comun cu poliția, prefectul, inspectoratul, cu școala, cu părinții, ca unitatea școlară sa redevină una de cartier, aleasă de părinți. Cum se spune la Bruxelles, <<nu ești inovativ, dacă nu ești incluziv>>”, a semnalat primarul Emil Boc.
El a spus că este în căutare de idei și soluții în cazul școlii Traian Dârjan. Școala cu clasele I-VIII are peste 300 de elevi și este situată la 4 kilometri de zona centrală a Clujului și la 2 kilometri de cartierul Mărăști.
Recent, înainte de școliile din Cluj să se mute în online având în vedere pandemia, presa a relatat un caz al unui conflict între copii în curtea școlii generale din cartierul Someșeni. O minoră de 11 ani ar fi fost agresată fizic de alți doi elevi minori de 12 și 13 ani. Incidentul a avut loc în data de 20 octombrie 2020, iar Poliția a anunțat că a deschis o anchetă abia după șapte zile, sesizându-se după relatări în presă.
Potrivit bzc.ro, momentul în care fetița a fost agresată de cei doi elevi a fost observat de paznicul școlii, care a refuzat să intervină, din cauza amenințărilor din trecut pe care le-a primit de la părinții elevilor romi. După evenimentul nedorit din curtea școlii, eleva a fost dusă de părinți la Institutul de Medicină Legală, unde medicii legiști au emis un certificat medico legal care atestă agresiunile comise.
„Imediat după ce a încasat ultima bătaie, fetița m-a sunat, iar eu am venit repede la școală. A apărut și poliția la fața locului, dar și directoarea și paznicul școlii. Acesta mi-a spus că a văzut cum se îmbrâncesc elevii, dar n-a putut interveni, de frica părinților romilor – care l-au tot amenințat că vin și-l bat, în caz că face ordine. Mai departe, pentru că fetița avea dureri serioase, am chemat SMURD-ul și ne-am deplasat împreună la UPU copii … Poliția m-a sfătuit să nu permit să continue această situație și să fac, fără întârziere, plângere penală. Deci, e limpede că asta o să fac, indiferent de consecințe și de părerea mediatorului rom care funcționează în școală – dar care nu știu ce face, efectiv, fiindcă rezultatele existenței sale nu se văd! E o minune că Alexia n-a fost lovită în cap cu ghiozdanul – dar asta a fost și pentru că s-a apărat, săraca, așa cum a putut, cu mânuța! Ca să nu mai spun că în fiecare zi, copiii de acolo se bat ca și chiorii – și nimeni nu ia vreo măsură! Păi dacă unii-s elevi cu probleme psihice, să-i interneze în școli speciale, nu să-i omoare pe cei normali!, a declarat mama fetiței agresate, citată de aceeași sursă.
Primarul Emil Boc a făcut declarații la dezbaterea organizată în cadrul Centrului de Inovare și Imaginației Civică din cadrul Primăriei care a avut ca temă infrastructura educațională din oraș.
sursa foto cover: scoalatraiandarjan.ro