Închide

Emil Boc despre ziua deciziei Schengen: E greu de definit sentimentul și rezultatul final/ De ce mai am o undă de speranță/Există o cutumă la nivelul Uniunii Europene…

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 08, 2022 1 747

Primaurl Emil Boc a criticat decizia Austriei de a vota împtriva aderării României la spațiul Schengen și a menționat că mizează pe o cutumă a Uniunii Europene pentru ca România să fie primită, dincolo de faptul că și-a îndeplinit toate obligațiile.

„În primul rând vreau să apreciez efortul de demnitate și de profesionalism pe care România l-a făcut în toată această perioadă. România este respectată și și-a câștigat aprecierea profesională, plus dimensiunea pe care o are de recunoașterea ca o țară ospitalieră, ca o țară  care și-a făcut datoria inclusiv în criza refugiaților din Ucraina, o țară care și-a îndeplinit toate condițiile tehnice trasate pentru aderarea la spațiul Schengen. Din acest punct de vedere România și românii și toți cei care au făcut eforturi pe toate palierele, diplomatice și tehnice, merită apreciat. Acum este o singură decizie, politică. După cum știți, aceea nu poți să o intuiești. Da, toate datele arată că până la ora aceasta Austria se va opune în Consiliul de Afaceri Interme. Eu mai spun un lucru. Nu e o chestiune de convingeri. Este o chestiune de răutate și de rea credință și o spun cu responsabilitate. De ce spun că mai am o undă de speranță. Există o cutumă la nivelul Uniunii Europene ca atunci când un stat rămâne singur, izolat într-o decizie împotrivă și toți ceilalți 26 sunt de cealaltă parte a baricadei, acel stat cedează. Ok, nu poate pune la îndoială unitatea UE. Sper ca această cutumă, nescrisă, că regula e unanimitatea, să poată funcționa și astăzi pentru că argumentele Austriei nu sunt de natură să pună la îndoială dreptul României de a adera din nici un punct de vedere, tehnic sau condiționalități. AM avut MCV, l-am eliminat. Am avut 3  controale în ultima vreme și suntem de 11 ani în așteptate la Schengen de când îndeplinim aceste condiții. România și-a câștigat prin merit și implicare dreptul de a fi în Schengen și este o formă de respectare a tratatelor UE. Uniunea Europeană e aceea care spune: respectați statul de drept, respectați Tratatul. Dacă nu respectați, suportați consecințele, cum s-a întâmplat în cazul Ungariei, li s-au tăiat fonduri europene. Păi noi asta facem, cerem respectarea Tratatului și să se dea un vot pozitiv. Dacă nu, UE ar avea o problemă, trebuie să justifice de ce nu respectăm prevederile tratatului. E inexplicabil ca o țară care are investiții majore în energie, OMV, sistem bancar, BCR-ul, atunci tu spui că această țară nu este credibilă. Contractul cu OMV a fost profund dezavantajos pentru statul român, dar aceasta este altă discuție, nu putem scoate mortul din groapă. În aceste condiții nu înțeleg atitudinea lor, de ce nu s-au retras din România, dacă considerau că  este o țată atât de nesigură. Chestiunea aceasta nu are nicio logică, să umilești o țară, când tu ai probleme în partidul de guvernare și vrei să câștigi voturi interne. Să nu uităm de Avram Iancu și el s-a simțit trădat. Mofturile unor prim miniști temporari nu pot fi cuantificate ca eșecuri ale politicienilor de la guvernare. Să fim onești. Dacă era vreo condiționalitate neîmplinită, toți, de la Ministrul de Interne ar trebui să răspundă, în cazul unui vot negativ”, a atras atenția primarul Emil Boc la Napoca Live.

 

Un comentariu

  1. Mai bine ocupa-te de problemele orasului si lasa pe altii sa isi dea cu parerea despre politica externa. Vezi de poduri, asfaltari, canalizare . Ai rezolvat cumva tot si acum ai trecut la rezolvarea problemelor UE?

Scrie un comentariu

Articole similare