Închide

Emil Boc a ajuns la vorbele lui Funar/Statuia controversată din centrul Clujului a lui Avram Iancu, eroului românilor din Transilvania, aniversată de Ziua Națională

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 19, 2023 11 25608

Săptămâna aceasta a fost finalizată intervenția pentru mentenanță și îmbunătățiri la sistemul de iluminat instalat la statuia lui Avram Iancu din mijlocul pieței cu același nume din centrul Clujului, anunță primarul Emil Boc. Oficialul a ținut să reamintească că, atâta timp cât va fi primar al Clujului, nimeni nu se va atinge de statuia lui Avram Iancu din centrul orașului. În 2007, fostul primar Gheroghe Funar, pe atunci senator, sesiza că, atâta timp cât va fi în funcții, nimeni nu va reuși să demoleze statuia lui Avram Iancu pe care a pus-o în centrul Clujului și îl acuza pe Emil Boc că susține monumentele ungurești și o inițiativă pentru îndepărtarea statuii din piață.
Monumentul lui Avram Iancu este unul controversat, fiind realizat și montat în piață, contrar regulilor urbanistice și estetice sau cele legate de materiale. Statuia a fost pusă în centrul orașului în 30 noiembrie 1993, la inițiativa fostului primar Gheorghe Funar. Ea a fost făcută de către artistul Ilie Berindei. Monumentul ar fi fost gândit ca un grup statuar, Avram Iancu urmând a fi înconjurat de către tribunii săi, însă celelalte statui nu au mai fost realizate.
Anul trecut, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din Cluj a anunțat chiar că stânge fonduri pentru terminarea statuii. „Monumentul „Avram Iancu și tribunii” s-a dorit a fi un monument de conciliere a comunităților română și maghiară, artistul Ilie Berindei dorind să ilustreze prin creația sa, mesajul lui Avram Iancu către maghiarii din Transilvania”, arătat Asociația în 2022.
(foto cu statuia originală – Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu)
Statuia e situată în mijlocul unei fântâni arteziene se un soclu din blocuri de piatră (simbolul stâncilor din Munților Apuseni, locul de baștină al lui Avram Iancu) se află imortalizat în bronz, Avram Iancu, cu spatele la Catedrala Ortodoxă, privește spre Opera Română iar lângă baza soclului sunt reprezentate trei tulnicărese (ele cheamă moții la luptă, alături de Avram Iancu). „E statuia pentru care trebuie să îți sucești gâtul și tot nu poți s-o privești”, arătau specialiști din oraș, proasta reprezentare a acesteia.

Anii trecuți (în 2021) primarul Emil Boc a anunțat că vrea să modernizaze și Piața Avram Iancu din Cluj, prin concurs de soluții, însă fără a corecta neajunsurile legate de statuie. Detalii:

Piața „românismului” din Cluj va fi modernizată tot prin concurs internațional de soluții. Boc: „Cât sunt eu primar, nu se atinge nimeni de statuia lui Avram Iancu. După aceea, puteți s-o mutați voi”

Acum, odată cu programul de 1 Decembrie 2023, Boc a reiterat declarațiile, mai ales că anul acesta, când se împlineasc 30 de ani de când există această statuie în oraș. va avea loc și un moment special organizat de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România prin care „ne aducem aminte de curajul liderului revoluţiei române de la 1848 din Transilvania „Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului”.

Primarul Boc a mai postat un video pe Facebook în 19 noiembrie care a arătat cum arată Piața Avram Iancu noaptea, după ce Primăria a investit în iluminatul ahitectural la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca / Opera Națională, Catedrala Mitropolitană, statuia lui Avram Iancu. „Piața „Avram Iancu” din inima orașului găzduiește monumente reprezentative ale Clujului, simboluri incontestabile ale istoriei noastre, Primăria Cluj-Napoca a investit în ultimii ani în modernizarea iluminatului arhitectural din această zonă, iar la acest moment sunt finalizate intervențiile pentru sistemele de iluminat arhitectural de la Catedrala Mitropolitană și Teatrul Național „Lucian Blaga” / Opera Națională, fiind acoperită și zona adiacentă clădirii Teatrului, parte din proiectul realizat pentru reabilitarea Parcului „Ștefan cel Mare”, a mai scris Boc.(AICI VIDEO)
Fostul primar al Clujului, Gheroghe Funar, îl acuza în 2007 pe primarul Emil Boc ca a semnat o scrisoare și dorește demolarea statuii lui Avram Iancu.
3 septembrie 2007:

„În zilele următoare, urmează să cinstim memoria eroului naţional Avram Iancu – se vor împlini 135 de ani de la moartea crăişorului munţilor – dar, în ultimele două luni, s-au petrecut lucruri incredibile în inima Ardealului, la Cluj-Napoca. Un grup clandestin de iniţiativă a pus la cale demolarea statuii lui Avram Iancu din Piaţa „Avram Iancu”, din centrul municipiului Cluj-Napoca. Acest grup clandestin de iniţiativă a adresat o scrisoare deschisă primarului municipiului nostru, domnul Emil Boc, şi preşedintelui PD-ului, la fel şi consiliului municipal, solicitând sprijin pentru demolarea statuii lui Avram Iancu. Culmea este că primarul Emil Boc a semnat şi el scrisoarea care îi este adresată. Şi susţine această acţiune de demolare a statuii. Probabil, vă amintiţi faptul că, până în 1993, s-au făcut mai multe tentative pentru înălţarea unei statui a lui Avram Iancu în inima Ardealului.

Înainte de 1918, patrioţii români au strâns bani, au strâns şi bronzul necesar pentru realizarea unui monument. Guvernul ungar a confiscat şi banii, şi bronzul. Marele patriot român Amos Frâncu a avut curajul şi îndrăzneala să dea în judecată guvernul de la Budapesta pentru această confiscare. După Marea Unire, în jur de 1920-1924, s-a făcut o nouă tentativă pentru înălţarea unei statui a lui Avram Iancu, la Cluj-Napoca. S-au strâns şi banii, s-au strâns şi cantităţi mari de bronz, dar oarba neunire a noastră, a românilor, a făcut să nu se realizeze monumentul. După 1992, la puţină vreme după ce am fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca, am primit propunerea – din partea Uniunii Naţionale „Vatra Românească” şi a Societăţii Naţionale Cultural Patriotice „Avram Iancu” – de a înălţa un monument pentru eroul nostru naţional. Am organizat un concurs internaţional pentru realizarea acestui moment, iar comisia de jurizare a fost condusă de marele patriot şi istoric Raoul Şorban. În urma a două etape de concurs, din zecile de machete care au fost prezentate, comisia – formată din numeroşi specialişti în domeniu şi personalităţi ale municipiului, foarte mulţi cetăţeni de onoare – a ales macheta care a fost realizată şi materializată într-o statuie superbă, reuşind să realizăm această statuie într-un timp foarte scurt, în patru luni de zile.

La dezvelirea monumentului, în 30 noiembrie 1993, au participat peste 75.000 de români din toate judeţele ţării şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din jurul graniţelor României. A fost o manifestare superbă. Probabil, unii dintre dumneavoastră aţi participat la această manifestare extraordinară. Piaţa a primit denumirea de „Avram Iancu”, a devenit principalul punct de întâlnire al clujenilor la sărbătorile naţionale, inclusiv la victoriile echipei naţionale de fotbal a României.

Acolo se întâlnesc clujenii. Dar, acum, peste vară, vă spuneam, s-a pus la cale demolarea acestei statui. În prealabil, s-a lucrat de către Guvern, în special, de reprezentanţii PD-ului şi ai UDMR-ului, şi a fost elaborat un Proiect de lege al monumentelor de for public. Legea respectivă, de fapt, urmărea să creeze cadrul legal pentru demolarea monumentelor. Am făcut mai multe amendamente, comisia condusă de distinsul nostru coleg, Adrian Păunescu, membrii comisiei au acceptat multe din amendamentele respective şi, practic, în actualul text al Legii monumentelor de for public nu se mai regăsesc prevederi referitoare la demolarea monumentelor. Legea a devenit, prin voinţa şi votul dumneavoastră, o lege de protejare a monumentelor de for public. Fapta celor care se ating de monumente, celor care caută să le degradeze sau să le demoleze, constituie infracţiune. Urmează să mă adresez Parchetului, pentru că, din păcate, Parchetul clujean nu s-a autosesizat, deşi, de mai bine de două luni, este extrem de mediatizată această acţiune.

Îmi pun întrebarea, la fel ca şi dumneavoastră: se vor prezenta duminică, 9 septembrie, la Ţebea, reprezentanţii PD-ului, în frunte cu preşedintele Emil Boc şi Preşedintele României, care este părintele Partidului Democrat? Vor avea obrazul să se deplaseze la Ţebea, la mormântul lui Avram Iancu, în condiţiile în care acţionează pentru demolarea acestei statui? Între timp, poate nu vă vine să credeţi, dar, din iniţiativa aceluiaşi primar al municipiului Cluj-Napoca şi preşedinte al PD-ului, la începutul lunii iulie, au fost prezentate în consiliul local două proiecte de hotărâre.

Unul, pentru alocarea sumei de 300 milioane lei vechi, pentru, reţineţi, numai pentru soclul statuii lui Marton Aron. Marton Aron s-a înrolat în primul război mondial, ca voluntar, într-o divizie secuiască şi a participat la măcelărirea românilor din actualele judeţe Covasna şi Harghita. Acestui criminal i-a fost turnată la Budapesta o statuie. De 17 ani, udmr-iştii au făcut numeroase demersuri pentru amplasarea statuii în Piaţa Unirii, în zona de intrare la Biserica Sf. Mihail şi în apropierea monumentului lui Matei Corvin. Toate demersurile pe care le-au făcut cât am fost primar au fost zadarnice.

Acum, primarul Emil Boc a propus – şi din bugetul local s-a aprobat – alocarea sumei de 300 milioane lei vechi numai pentru soclul statuii. Este bine că, inclusiv consilierii locali municipali ai Partidului Democrat nu au aprobat al doilea proiect de hotărâre, iniţiat de primarul Emil Boc, privind concesionarea unei suprafeţe de teren de 22 metri pătraţi pentru amplasarea acestei statui şi, deocamdată, este blocată amplasarea statuii unui criminal în Piaţa Unirii.

În acelaşi timp, pentru eroul naţional Avram Iancu, PD-ul, în frunte cu Emil Boc, caută să demoleze această statuie.

Vă asigur că nu vor reuşi.

Regretabil este însă faptul că au asemenea preocupări şi înclin să cred că duminică nu vom vedea picior de pd-ist la Ţebea”, a arătat Gheroghe Funar, pe atunci senator PRM.

sursă foto cover: https://clujtourism.ro/

11 comentarii

 1. Statuia lui Avram Iancu nu este ”controversată”. Este o statuie care reprezintă un simbol național Românesc. Toți cei care sunt Români, nu sunt deranjați de acel monument.

 2. Trebuie să recunoaștem cu toții că statuia lui Avram Iancu din fața Cateralei Ortodoxe este un kitsch ordinar, urâtă peste măsură, parcă batjocoritoare la adresa eroului Revoluției românilor din Transilvania de la 1848. Statuia în sine, și numai statuia, ar trebui neapărat înlocuită cu una care să semene cu acel Avram Iancu care a rămas în memoria vizuală din cărțile de istorie a românilor. Un bun exemplu, este statuia eroului român ridicată în municipiul Turda, în fața vechiului Teatru național, lângă biserica romano-catolică. Personal o consider excepțional de bine realizată !

  • Esteticule! Mare critic de arta ești!Lasă asa cum este reprezentarea craisorului munților,imperfecta. Ca nici el nu a fost perfect. Doar a aparat ființă neamului sau! Fii sănătos!

 3. Un monument de o urâțenie sălbatică, kitsch-ul suprem, cu moț cu tot. Patriotism întors cu mațele pe dos, nostalgii funariote de eunuc demisionar.

 4. Statuia lui Avram Iancu nu este reprezentativă.
  Avram Iancu nu avea sabie. Recunoaște chiar un ungur.
  El avea pistol, era un bărbat frumos și inteligent.
  Pe bună dreptate a „ieșit” vorba aceea cum că: atunci când clujenii au văzut-o pe Sosoaca nu li s-a mai părut așa de urâtă statuia lui Avram Iancu.

 5. Imi creste inima cand vad pe Eroul Dreptatii Avram Iancu stand ca un Sfant in vazduh luptand pentru drepturi elementare ale omului confiscate de niste animale din Asia, perfide, satanice… Probabil ca ar trebui trecut in rândul Sfintilor avand in vedere crezul sau, umanitatea, sacrificiul pentru semeni. Aceste minoritati inumane pentru noi romanii din Ardeal au fost un obstacol, un jug in a ne bucura si a avea timp de invataturile lui Isus Hristos, deci o pierdere de timp sau poate pentru Hristos avand in vedere aceste jertfe ale romanilor marirea numarului sfintilor…
  Doamne ai grija de oamenii dreptatii!

 6. Nu are absolut nicio importanță pe cine reprezintă, iar lumea nu are nicio problemă cu simbolul in sine. Problema este că-i un monument urat, kitsch-os care nu face cinste eroului. Deci, dacă nu ați înțeles încă și nu vadeți bine, este un monument hidos și aș putea spune, chiar o batjocură adusă memoriei lui Iancu Avram. Asta este singura problemă: sluțirea memoriei eroului!

 7. Cate comentarii urate,e un simbol al dreptății Avram Iancu nu a Esteticii….
  Și dacă e un „ciot” e bine de știut ce a făcut omul acesta pt Romania
  In străinătate pe două pietre au făcut muzeu pt un revoluționar,la noi de pe telefon fiecare comenteaza …ia mai învățați istorie nu numai „Untold „ciunga și fumat e in capul vostru cu modernismul vostru.
  Felicitări primarului Funar și totodata actualului primar Emil Boc.

Scrie un comentariu