Închide

Elevii de la un liceu de prestigiu din oraș l-au criticat pe primarul Emil Boc deoarece taie banii de la burse, la rectificarea bugetară, deși a spus că pune educația pe primul loc în Cluj

ActualitateAdministrațieEducaţieTop News by Actual de Cluj - nov. 02, 2022 0 541

Președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”, Mihnea Toma Morar, i-a cerut primarului Emil Boc să nu taie din bugetul burselor elevilor peste 1,2 milioane de lei, arătând că acestea sunt afectate de inflație iar fondurile ar trebui folosite pentru majorarea acestora, nu direcționate spre alte proiecte. În schimb, consilierii USR au arătat că au susținut încă de la începutul anului majorarea burselor cu sume între 45 – 75 lei care ar acoperi inflația. Primarul i-a explicat că rectificarea bugetară nu afectează nivelul burselor și că a preferat să nu majoreze pe final de an bursele, până nu face calcule în 2023 dacă există fonduri pentru a susține creștera lor.

”Elevii au luptat în ultimii ani foarte mult pentru burse, acestea fiind un instrument eficient pentru a sprijini elevii cu o situație defavorizată și a-i stimula pe cei care fac performanțe academice. Bursele școlare sunt deja afectate de inflație. Puterea de cumpărare a acestor burse a scăzut în ultimul an. Atât eu cât și elevii pe care îi reprezint suntem extrem de dezamăgiți să constatăm că Primăria vrea să taie 1,1 milioane lei din bugetul de burse. (…) Vă propun ca fondurile pe care vreți să le tăiați să fie folosite pentru a majora bursele școlare astfel încât să rămână un instrument de stimulare a elevilor. Efortul financiar pentru a păstra bursele la un nivel relevant nu este unul major. Numărul burselor în plată este oricum mult mai mic acum ca urmare a modificărilor legate de nota limită de la care se acordă aceste burse. Vă cer să fiți consecvent în angajamentul de a pune educația pe primul loc. Banii există și sunt deja prinși în buget. Ar trebui să îi folosiți așa cum v-ați angajat la începutul anului și cum spuneți  că puneți educația pe locul I la Cluj. Tot ceea ce vă rămâne de făcut este să folosiți banii așa cum le-ați promis elevilor”, a cerut primarului Emil Boc și consilierilor locali, Mihnea Toma Morar, președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”.

În schimb, primarul Emil Boc a arătat că suma care se rectifică în buget era prevăzută în plus la începutul anului dar și că rectificarea nu afectează cuantumul burselor care se acordă la Cluj.

Consilierul local Alexandra Oană (USR), cea care a solicitat la începutul anului majorarea cuntumului burselor care se acordă în Cluj-Napoca a oferit primarului un exemplu de la primăria sectorul 1 din Capitală care acordă burse, la propunerea celor din PNL, mult peste celele pe care le oferă municipalitatea clujeană. Primarul Emil Boc a ținut să spună că sectorul 1 din București este mult mai bogat decât Clujul, având în vedere că acolo sunt înregistrați toți marii contribuabili ai țării, dar și că alte primării (conduse de USR) ca Timișoara sau Brașov sunt mult sub Cluj la cunatumul burselor pe care le acordă elevilor. De asemenea, a invocat predictibilitatea și sustenabilitatea unei astfel de cheltuieni în contextul războiului și a creșterilor de prețuri la energie sau materiale de construcții.

„De aceea noi am propus la Cluj creșteri ale burselor rezonabile, care să acopere inflația, nu la nivelul celor din Capitală. Primarii din Timișoara sau Brașov au de rezolvat prioritar probleme lăsate de fonștii primari, cum este cea cu încălzirea, probabil de aceea mai au de recuperat la acest capitol”, a arătat și consiliera Alexandra Oană.

Primarul Emil Boc a promis că pentru următorul an se vor face analize pentru a se majora bursele, dar și că a preferat să nu le majoreze în 2022, doar pentru două luni, în condițiile în care nu se știe exact cum va fi afectat bugetul local de creșeterile prețurilor la energie iar Primăria ar putea fi în imposibilitate să susțină o astfel de creștere, pe tot anul 2023. Boc a mai spus că, în momentul în care va opera o creștere a burselor, ea va fi pentru totdeuna, dar trebuie susținută la nivelul bugetului.

”Ați bătut la uși deschise. Știți foarte bine că nu se taie niciun leu din cuantumul burselor. La Cluj sunt printre cele mai mari burse din România. Educația a fost, este și va fi prioritate absolută. Noi am pus acolo bani până când a venit legea educației, care a stabilit exact care este procentul alocat de guvernul național și de cel local (…) Noi am spus că pentru anul viitor vom face o analiză exactă a bugetului de cheltuieli. Au apărut cheltuieli nebănuite pe care nu le-am știut la elaborarea bugetului, din cauza războiului din Ucraina pe care nu l-am prevăzut. Ca să se facă unele proiecte trebuie să punem bani din alte părți, așa merg lucrurile administrative. Ca să putem asigura gratuitatea elevilor la transportul public trebuie să luăm bani de altundeva. Nu diminuăm bursele și nu înseamnă că la anul, dacă bugetul ne va permite, nu vom putea să majorăm bursele”, a spus primarul Emil Boc în cadrul ședinței.

foto: colaj Mihnea Toma Morar și Emil Boc sursa: captură sedință Consiliu Local și Scoli Curate (Mihnea Toma Morar este ambasador în cadrul inițiativei Școli Curate, inițiată de Societatea Academică din România pentru finanțarea adecvată și transparentă a școlilor și liceelor din România)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare