Închide

Elevețienii urcă pe Scena Urbană cu tulnice și spectacol pentru clujeni în Piața Unirii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 13, 2019 0 418

Scena Urbană și Asociația de Prietenie Nendaz-Gherla- au un parteniat mai vechi, spune Pascal Praz, presedintele din Elveția al Asociatiei. După artistul Marc Aymon, un cvartet de tulnice și un grup folcloric vor concerta în Piața Unirii și pentru clujeni duminică de la ora 11.00.

Pascal Praz e președintele Asociației de Prietenie Nendaz-Gherla și peședinte a OVR Eleveția (Operațiunea de Salvare a Satelor Românești – Operation Villages Roumaines, asociația creată în Occident ca mișcare de protest împotriva intențiilor regimului comunist de sistematizare și desființare a satelor românești din 1988). Acum e prezent la Gherla alături de mulți elvețieni, 80 de persoane, la Zilele Orașului, tocmai pentru a marca 20 de ani de pact de prietenie cu orașul dar și 25 de ani de acțiuni de ajutorare în localitate și satele românești.

„Ospitalitatea din Gherla nu se compară cu cea de la noi, din Nendaz. Din 1993 vin în România. Fac cel puțin patru sau cinci călătorii pe an. După mișcarea OVR, un grup de tineri din comuna mea a decis în 1993 să facă o acțiune de solidaritate. Așa a început la Gherla. Apoi ne-am implicat pe partea de servicii de urgență, cu Christopher, un prieten pompier, având în vedere pregătirea pe care o aveam amândoi. Aveam un camion și l-am adus. Apoi al doilea, al treilea și așa am reușit să facem un proiect la nivel național cu Pompierii. S-au făcut acțiuni de pregătire, s-au donat materiale specifice colectate din Elveția. Am primit apoi și spijin al Confederației Elvețiene prin fonduri nerambursabile acordate României.  În august vom primi în Nendaz o delegație de la Gherla pentru a marca aniversarea de anul acesta. Acțiunile noastre sunt susținute din cotizația membrilor dar și cu fonduri municipale de la Nendaz sau Gherla. Am venit de data aceasta însoțiți de grupului Folcloric Ejecochyou Ninda și de cvartetul de tulnice Cor Des Alpes De Nendaz. Vom veni și în Cluj-Napoca pe Scena Urbană, să aibă parte și clujenii de o mostră de muzică și dansuri elvețiene. Deja, de mulți ani încercăm să dezvoltăm în mod regulat acțiuni și schimburi culturale împreună cu inițiativa arhitecților”, spune Praz.  

Mărfuri, produse sau haine au venit din Elveția la Gherla anual până în anul 2000. Apoi asociația s-a concentrat și pe programe educaționale prin sprijinirea Liceului Ana Ipătescu din Gherla, schimburi culturale, au fost donate camioane de pompieri, echipamente pentru penitenciar, pentru căminul de bătrâni din Gherla etc.

„Sunt oameni inimoși care vin cu drag în România și au mobilizat și mobilizează resurse incredibile pentru a ajuta comunitățile românești. De aceea este o încântare să îi avem alături de noi pe Scena Urbană”, a spus și Daniela Maier, președinta Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților și responsabilă cu inițiativa Scena Urbană prin care se încercă de câțiva ani buni activarea spațiilor publice din oraș prin popularea cu evenimente inedite pentru clujeni. Un alt alt artist din Elveția, Marc Aymon, a fost deja prezent de două ori în România și la Cluj și a concertat pentru clujeni pe Scena Urbană.

Grupului Folcloric Ejecochyou Ninda și cvartetul de tulnice Cor Des Alpes De Nendaz sunt prezente la Zilele Municipiului Gherla și vor concerta și la Cluj-Napoca în 16 iunie, de la ora 11.00 în Piața Unirii. 

(Sursa foto cover – https://www.nendazcordesalpes.ch/en/nendaz-s-alphorn-group-and-quartet)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.