Închide

Edupedu.ro: acuzațiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă” parțial, a decis Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai / Ivan scapă fără nicio sancțiune pentru că noua Lege a educației Deca-Iohannis a eliminat autoplagiatul dintre abaterile de la etica universitară, anunță UBB

Educaţie by Actual de Cluj - iun. 05, 2024 0 92

Acuzațiile de autoplagiat formulate de ziarul Libertatea, în septembrie 2023, cu privire la Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, „se confirmă” parțial, spune Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Deși Comisia de Etică a instituției a constatat, astfel, că există elemente de autoplagiat, forul spune că nu poate aplica Legea care reglementa autoplagiatul, deoarece abaterea nu mai este prevăzută în noua Lege Deca-Iohannis a învățământului superior, după cum reiese din răspunsurile transmise de UBB la întrebările Edupedu.ro pe această temă.

În septembrie 2023, ziarul Libertatea a scris că Adrian Ivan, rector al Academiei SRI și coordonatorul tezei de doctorat a liderului liberal Lucian Bode, acuzat de plagiat, „și-a copiat cărțile una după alta” și ar fi comis, astfel, autoplagiat. Libertatea a scris atunci că a analizat cărțile semnate de Adrian Ivan, iar toate „conțin pasaje comune, autoplagiate și reciclate în mod programatic”. Libertatea îl cita atunci pe Adrian Ivan: „Nu cred că asta impietează asupra valorii cărții. Sunt lucruri care apar în anumite lucrări pe care le-am publicat şi pe care le-am folosit şi în unele articole. Dar sunt scrise de mine!”
Comisia de Etică a UBB, universitate unde Adrian Ivan este din 2008 profesor la Facultatea de Istorie și, din 2009, conducător de doctorat, a anunțat atunci că va analiza cazul semnalat de Libertatea.

La sfârșitul lunii trecute, Edupedu.ro a solicitat UBB să precizeze ce decizie a luat în acest caz. Miercuri, 5 iunie, UBB a răspuns că o decizie – Hotărârea 8/2024 a Comisiei de Etică – a fost luată pe 15 mai, iar aceasta a fost validată juridic pe 27 mai.
„Pe fond, Comisia constată că o parte din cele sesizate prin articolul de presă se confirmă”, arată instituția în răspunsul la întrebarea Edupedu cu privire la decizia luată în cazul Ivan.

Citește și:

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai se va autosesiza și va analiza cazul lui Adrian Ivan, profesor UBB și rector al Academiei SRI, suspectat de autoplagiat

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare