Închide

Economiștii FSEGA – UBB Cluj: PIB-ul României depășește cu 8,2% nivelul PIB-ului de dinaintea izbucnirii pandemiei, dar situația economică actuală este una foarte delicată, cu inflație record, deficit mare și costuri de trai apăsătoare

Economie by Actual de Cluj - aug. 19, 2022 0 236

Economia României a continuat să crească și în al doilea trimestru al anului 2022, chiar dacă într-un ritm mai lent, conform datelor anunțate în această săptămână de Institutul Național de Statistică.  Astfel, PIB-ul trimestrial a crescut cu 2,1% față de trimestrul precedent, respectiv cu 5,3% față de același trimestru din 2021. Cumulativ, PIB-ul României depășește deja cu 8,2% nivelul PIB-ului de dinaintea izbucnirii pandemiei, arată datele urmărite de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.  Creșterea PIB-ului trimestrial al României depășește și evoluțiile favorabile înregistrate de majoritatea țărilor europene din această regiune. Avem însă inflație la nivel record, costuri de trai apăsătoare și salarii care cresc în urma creșterii prețurilor, arată economiștii, citați de Economedia.

Conform celor mai recente date statistice publicate de INS (date semnal), în cel de-al doilea trimestru al anului 2022, economia României a înregistrat o creștere de 5,3% față de același trimestru al anului trecut (YoY), respectiv un avans de +2,1% față de trimestrul precedent (QoQ).  Amintim, în acest context, că România a avut o creștere economică de 5,1%, în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior.

“Această creștere (din T2, n.red.) vine într-un context economic mai puțin favorabil, în care analiștii prognozează o încetinire semnificativă a acestui ritm de creștere, și se vorbește chiar de o posibilă recesiune economică în anul viitor. Creșterea PIB-ului României din T2 2022 depășește și creșterea înregistrată la nivelul UE (+4,0% YoY, +0,6% QoQ)”, menționează Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA. Pe lângă acest rezultat, creșterea PIB-ului trimestrial al României depășește și evoluțiile favorabile înregistrate de majoritatea țărilor europene din această regiune, mai arată echipa Romanian Economic Monitor: Bulgaria (4,8% YoY; 1,1% QoQ), Polonia (4,5% YoY; -2,3% QoQ), Slovacia (1,6% YoY; 0,4% QoQ), respectiv Cehia (3,6% YoY; 0,2% QoQ). Doar Ungaria a reușit să aibă o creștere mai ridicată față de același trimestru al anului precedent (+6,5% YoY), creșterea față de trimestrul precedent (+1,1% QoQ) rămânând sub creșterea înregistrată de România (+2,1% QoQ)

Datele urmărite pe termen mai lung arată că, în ansamblu, de la ultimele date publicate în perioada pre-pandemia, România a înregistrat deja o creștere de +8,2% a PIB-ului, recuperând cu un ritm destul de avansat pierderile din perioada pandemiei, mai ales cele înregistrate în anul 2020.

Cum am ajuns la aceste cifre? “Dat fiind faptul că datele detaliate privind componentele acestei creșteri vor fi publicate abia în septembrie 2022, în momentul de față nu putem decât să presupunem care sunt acei factori care au stat la baza acestei creșteri surpriză. Pe baza unor date statistice de frecvență mai ridicată, putem însă aproxima că pe partea cererii creșterea consumului populației a avut o contribuție importantă la această evoluție, respectiv pe partea ofertei sectorul serviciilor a avut de asemenea un rol important”, spune coordonatorul echipei Romanian Economic Monitor.

Există însă o serie de indicatori care nu arată la fel de bine.

“Chiar dacă PIB-ul a avut o evoluție recentă peste așteptări, trebuie să subliniem faptul că situația economică actuală este una foarte delicată. Avem o rată a inflației record din ultimii 20 de ani, deficitul bugetar continuă să fie unul ridicat, ceea ce limitează spațiul de manevră al politicilor economice, iar dobânzile crescute adaugă un cost suplimentar la ratele creditelor. Cea mai mare problemă este că această situație îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri medii și mici. Costurile de trai ale acestui segment al populației au crescut chiar cu mai mult față de ceea ce arată inflația actuală de 15%: creșterea prețurilor la alimentele de bază, respectiv criza energetică au un impact mai ridicat în cazul acestui segment, la care se adaugă faptul că în contextul inflaționist dobânzile la creditele ipotecare cresc semnificativ, pe când salariile au avut un ritm de creștere mai încetinit decât inflația”, spune Szász Levente, coordonatorul Romanian Economic Monitor.

Continuarea AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare