Închide

Economiștii FSEGA-UBB: Investiții străine de peste 100 de miliarde de euro în România în anii recenți, dar Polonia și Cehia sunt liderii regiunii

Economie by Actual de Cluj - oct. 06, 2022 0 144

Investițiile străine directe depășesc pragul de 100 de miliarde de euro în România conform celor mai recente date publicate de BNR, iar cei mai mari investitori sunt Germania, Austria și Franța, care împreună dețin peste o treime din totalul investițiilor străine în România. Datele au fost sintetizate de de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Investițiile Străine Directe au ajuns în 2021 la 100,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 91% față de 2010. Este cea mai mare creștere din regiune, dar suntem încă mult în urma Poloniei și Cehiei.

România a trecut în anul 2021 de pragul de 100 de miliarde de euro în privința soldului investițiilor străine directe (ISD), conform datelor Băncii Naționale a României, înregistrând o creștere continuă în ultimul deceniu. Față de 2010, creșterea a fost de 91%, ceea ce este echivalentul unei majorări cu 47,7 miliarde de euro a soldului ISD. Economiștii traduc aceste cifre în ideea că România a fost și continuă să fie în general o locație atractivă pentru investitorii străini.

Chiar și cu acest ritm de creștere record, România rămâne în urma altor state din regiune.

“Această creștere de +91% este în același timp și cea mai mare rată de creștere comparativ cu țările din Europa de Este membre ale UE. Nivelul absolut al investițiilor străine în România însă este semnificativ mai scăzut decât în Polonia și Cehia, și depășește doar la limită soldul ISD al Ungariei, o economie comparativ mai mică decât al României. Pe de altă parte, Slovacia și Bulgaria se află clar în urma României atât în termeni absoluți, cât și în privința ritmului de creștere a ISD. Această comparație relevă faptul că mai sunt multe aspecte de îmbunătățit până când România poate deveni clar opțiunea numărul 1 a investitorilor când vine vorba de această parte a Europei. Dintre aceste aspecte subliniem subdezvoltarea infrastructurii de transport și logistică, aspect ce necesită o îmbunătățire substanțială pentru a atrage mai mulți investitori în țară, respectiv digitalizarea sectorului public și privat, aspect în care România se află pe ultimul loc printre toate țările UE”, menționează Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA, citat de Economedia.

 

 

Economiștii explică și de ce sunt importante investițiile străine directe, în contextul în care companiile multinaționale sunt adesea criticate, și nu doar la noi, pentru faptul că ar exploata resursele materiale și umane mai ieftine ale unei țări sau pentru că plătesc impozite și taxe mai avantajoase, iar o mare parte profitului lor este utilizat sau investit în afara granițelor țării gazde. “Aceste critici sunt cel puțin parțial justificate, dar fac parte din mecanismele normale ale funcționării economiei de piață: companiile multinaționale caută locații unde pot avea acces la resurse – materiale, umane, cunoștințe, piață de desfacere – în condiții cele mai avantajoase și își repartizează profitul la nivel global, în funcție de necesitățile întregii companii, optimizând aceste activități la nivel supranațional”, explică Szász.

Pe de altă parte, investițiile se reflectă pozitiv în economia țării. “Cercetătorii în economie au arătat în mai multe studii faptul că ISD-ul poate contribui direct la dezvoltarea economică a unei țări, creează noi locuri de muncă și au și un așa numit efect „spillover” care este un fel de catalizator pentru economie: în jurul acestor investiții se pot forma lanțuri de furnizori locali, incluzând companii locale, care creează noi locuri de muncă și un surplus de valoare-adăugată economică în cadrul țării. Un  alt aspect crucial prin prisma dezvoltării economice este că aceste companii deseori aduc cunoștințe și know-how de ultimă generație în țară, contribuind astfel la creșterea productivității companiilor, ceea ce este o premisă fundamentală a dezvoltării economice. ISD au un efect pozitiv și la nivel macrofinanciar, reprezentând un influx de valută, ceea ce contribuie la reducerea deficitului de cont curent al balanţei de plăţi al României”, explică reprezentanții Romanian Economic Monitor.

În contextul actual al crizelor multiple în care ne aflăm (post-pandemie, sincope în lanțurile globale de aprovizionare, război, criză energetică) România ar putea deveni o locație atrativă pentru relocarea unor activități din lanțurile valorice globale, spun cercetătorii.

“Cei mai importanți investitori străini în România provin în general din țări europene, singura țară din top 5 din afara Europei fiind SUA, iar Germania este cel mai important partener în acest sens, cu o contribuție de aproape 15% la totalul investițiilor străine acumulate în România. O dată cu ieșirea la iveală a vulnerabilității lanțurilor globale de aprovizionare în ultimii doi ani, companiile multinaționale caută furnizori alternativi cu riscuri reduse și mai apropiați de piețele sau țara de origine a acestora. În acest context, sprijinit și de o dezvoltare mult sperată a infrastructurii, a digitalizării și a contextului de business, România poate deveni o locație atractivă pentru relocarea unor activități din cadrul lanțurilor globale de aprovizionare”, consideră Szász.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu