Închide

Economiștii de la UBB desenează tabloul puterii de cumpărare: Creșterea salariilor nu mai ține pasul cu inflația. Care e situația la Cluj?

Economie by Kristina Reştea - iul. 11, 2022 0 210

Creșterea salariului mediu nu mai poate ține pasul cu rata inflației, arată cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj. Economiștii din echipa Romanian Economic Monitor au realizat, la solicitarea Economedia, tabloul evoluției celor doi indicatori – inflație/ salariu mediu și explică încotro ne-am putea îndrepta. Clujul înregistrează al doilea cel mai mare salariu mediu din țară, dar creșterea la un an e de numai 10,3%, pe când inflația a ajuns la 13.8%.

În februarie 2020, cu o rată a inflației de 3,1%, creșterea anuală a salariului mediu era de 9,2%. Chiar și la începutul acestui an încă mai puteam vorbi de o creștere reală a veniturilor, chiar dacă mai mică: inflația ajunsese deja la 8,5% în februarie 2022, iar salariul mediu înregistra o creștere anuală de 10,6%. În aprilie deja creșterile salariale nu mai țin pasul cu inflația.

Mai precis, în luna aprilie, câștigul salarial mediu net în România a ajuns la 3967 de lei, în creștere de 11,4% față de anul precedent. În aceeași lună rata inflației a ajuns la 13,8%, ceea ce înseamnă că în termeni reali salariul mediu net de fapt a scăzut în ultimul an.

 

 

 

“În ultima perioadă, rata inflației a depășit în general rata de creștere a câștigului salarial mediu net în România, ceea ce înseamnă că valoarea reală a salariilor a scăzut de fapt. Conform celor mai recente date din Aprilie 2022, salariul mediu net în România a ajuns la 3967 de lei, în creștere cu 11,4% față de aceeași lună a anului precedent, însă având în vedere rata ridicată a inflației anuale de 13,8%, puterea de cumpărare a salariilor în general a scăzut de fapt. Astfel, presiunile inflaționiste au un impact din ce în ce mai semnificativ și palpabil în rândul populației“, menționează Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Clujul are o situație mai specială –  județul înregistrează al doilea cel mai mare salariu mediu din țară, dar creșterea la un an e de numai 10,3%, conform datelor Direcției Județene de Statistică, consultate de Actual de Cluj. Câștigul salarial mediu net în luna aprilie 2022, în județul Cluj a fost de 4619 lei, mai mic cu 202 lei comparativ cu luna anterioară și cu 432 lei mai mare față aceeași lună a anului 2021. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna aprilie 2022, a fost mai mare cu 16,4 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.

„E greu să crești dinamic când nivelul e deja cu mult peste media națională”, adaugă Szász.

Echipa de cercetare estimează că rata inflației își va atinge punctul maxim în acest an undeva pe parcursul celui de-al treilea trimestru, după care ne putem aștepta la o scădere treptată și destul de lentă a inflației.

“Chiar dacă în momentul de față creșterile salariale nu mai pot ține pasul cu inflația galopantă, estimăm că, după moderarea creșterii inflației, pe la sfârșitul acestui an, salariile vor putea avea un nou trend ascendent și în termeni reali. Scăderea salariilor în termeni reali este de fapt un fenomen global în contextul inflaționist actual, dar, conform estimărilor noastre, această perioadă este una de tranziție. Există șanse ca, după ce statele reușesc să țină sub control creșterea inflației, salariile reale să poată intra din nou pe un trend de creștere, atât pe plan global, cât și în România”, spune reprezentantul Romanian Economic Monitor.

Există în continuare riscuri reale la nivel mondial, instituțiile financiare și reprezentanții mediului de afaceri vorbesc tot mai des de perspectiva recesiunii în unele țări și de “spectrul” stagflației. Mai multe AICIAICI și AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.