Închide

E puternic și nu prea. În Consiliul Local, Emil Boc nu deține majoritate calificată. Cu cine se aliază și cine-i sunt opozanții

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 29, 2020 0 1919

Chiar dacă a obținut peste 74% din voturi pentru mandatul său de primar al Clujului,  Emil Boc nu deține majoritate calificată în plenul Consiliului Local. Partidul său (PNL) a încheiat alegerile cu scorul de 54,50%, care înseamnă un număr de doar 16 mandate de consilieri în forul administrativ local, din cele 27 existente, adică o „majoritate simplă”.

Restul, până la 27 de mandate, sunt împărțite între USR PLUS, UDMR și PSD.

Pentru adoptarea proiectelor de Hotărâri care vizează patrimoniul, primarul Emil Boc are nevoie de voturile a 2/3 din consilierii în funcție, respectiv de un număr de 18 voturi, adică de o„majoritate calificată”.

Conform tradiției cu care Boc i-a obișnuit pe clujeni, cel mai probabil va accepta să creeze majoritatea calificată prin intermediul UDMR, care deși a pierdut enorm de multe voturi în acest scrutin  – față de alegerile din 2016 – va intra, totuși, cu 4 mandate în plenul Consiliului Local.

Întrebarea care rămâne este dacă Boc mai acceptă să aloce UDMR-ului, la schimb, o poziție de viceprimar. Chestionat de Actual de Cluj, edilul Clujului s-a limitat să spună că, în ceea ce-l privește, preferă să continue în formula PNL-UDMR, dar că decizia finală aparține partidului.

Și președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a spus că, deși încă nu s-a discutat cu liderii PNL, opțiunea formațiunii sale vizează de asemenea continuarea parteneriatului cu liberalii.

„Încă nu am discutat, dar evident că la Cluj ne interesează să continuăm parteneriatul cu PNL, și în Consiliul Local Cluj Napoca, și la Consiliul Județean, să avem și o funcție de viceprimar și una de vicepreședinte”, a comentat Csoma Botond.

Liderul UDMR Cluj a recunosuct că din păcate formațiunea sa a pierdut multe voturi în acest scrutin electoral, față de cel din 2016, dar rezultatul slab îl pune pe seama crizei provocate de Covid-19. „Am pierdut cam 20% din numărul de voturi pe care l-am avut în 2016. Sigur că e mult, însă am avut semnale în comunitatea maghiară din campania electorală că va fi o prezență foarte slabă la vot. Poate că ne-a costat și parteneriatul cu PSD la Guvernare, posibil să fie și aceasta o problemă, pentru că știm toți că la Cluj, PSD nu se bucură de simpatie”, a comentat Csoma Botond pentru Actual de Cluj.

Cine intră în Consiliul Local Cluj Napoca?

În total, PNL va avea 16 mandate (15 plus 1 la redistriburie), USR PLUS va avea 5 mandate (4 plus 1 la redistribuie), UDMR intră cu 4 mandate (3 plus 1 la redistribuire), iar PSD 2 mandate.

PNL

1.Tarcea Dan Ștefan (și în prezent viceprimar)

2. Moisin Radu Marin

3.Florian Ovidiu-Valeriu

4.Gliga  Florin

5.Jurja Marius-Sorel

6.Rațiu Radu Florin

7. Pop Loredana

8. Vișan Ovidiu Vasile

9.Constantea Radu-Mihai

10. Găbudean Călin Marcel

11.Vaida Ovidiu

12.Moldovan Ionuț-Daniel

13. Covaliu  Bogdan-Florin

14.Chira Beniamin-Marius

15.Irimie Andrei

16.Ibranyi Flavia-Mihaela

USR PLUS

17. Alexandra Oană

18. Sergiu Hossu

19. Adriana Cristian

20 Radu Boloveschi

21. Dinu Ionescu

UDMR

22. Olah Emese (și în prezent viceprimar)

23. Racz Bela

24. Racz Levent

25. Edina Fugel

PSD

26. Anca Ciubăncan

27. Valentin Cuibus (cu precizarea că Valentin Cuibus țintește un mandat de parlamentar, urmând să renunțe la mandatul de consilier. În locul său ar urma să intre Mădălin Glăvan)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.