Închide

“E o lupta mai grea să intri la creșă decât la facultate”. Părinții anunță proteste

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 16, 2021 1 635


Părinții din Florești pregătesc proteste pentru a atrage atenția asupra numărului infim de locuri la creșă în comuna de lângă Cluj-Napoca. “La creșă au fost admiși 73 de copii și alte 160 de dosare au fost respinse. E o lupta mai grea să intri la creșă decât la facultate”, semnalează un părinte din comună.

Activiștii din Florești cer din nou Primăriei să construiască creșe și grădinițe după ce au fost abordați de părinții care nu au prins anul acesta un loc la creșa publică.
O mămică a semnalat faptul că la creșa din Florești s-a ajuns să se intre mai greu decât se admit candidații la facultate. “La creșă au fost admiși 73 de copii și alte 160 de dosare au fost respinse. E o lupta mai grea să intri la creșă decât la facultate”, arata aceasta cu mențiunea că este pregătită să inițieze proteste prin care să ceară Primăriei să ia în serios problema. În plus, alți părinți spun că nici nu au depus dosar deoarece știau sigur că nu au nicio șansă să prindă loc anul acesta.

Ca să închidă gura târgului, după modelul practicat de primarul Emil Boc în Cluj-Napoca unde, la fel, nu există destule locuri în creșele publice, Primarul din Florești, Bogdan Pivariu, a inițiat acordarea unei compensații financiare pentru fiecare copil care nu prinde loc la creșele de stat din comună.

Ajutorul este de 390 de lei și se acordă lunar pentru fiecare copil de vârstă antepreșcolară, reprezentând echivalentul costului mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează Creșa Cetatea Fetei Florești. Banii se acordă numai pentru copilul care nu e înscris la creșă sau grădiniță în sistemul public și pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă sau grădiniță în sistem public ori nu a retras copilul. Condiția este ca părinții să aibă domiciliul în comună.

„Un punct important este cel al numărului de locuri limitat în Creșa din Florești. Soluția temporară pe care o vom implementa, până la momentul în care vom avea noi creșe este aceea de a oferi compensații financiare pentru fiecare copil care nu are loc în creșele de stat din Florești. Această compensație se va putea plăti către bunicii care au grijă de ei sau către alte creșe private acreditate”, explica Pivariu necesitatea acordării sprijinului în bani.

Pentru construirea de creșe oficialul din Florești mizează pe fonduri guvernamentale.

“Avem deja aproape finalizat studiul de fezabilitate pentru noua școală. De asemenea, am văzut că cei de la Ministerul Dezvoltării vor pune la punct trei tipuri de creșe pe diverse suprafețe. Noi deja am aplicat pentru una dintre ele, o să vedem cum se derulează din punct de vedere administrativ acest lucru. Avem în plan și cel puțin două grădinițe, în următorii ani”, anunța Pivariu la Ziua Live.

Și în municipiul Cluj-Napoca există insuficiente locuri în creșele publice. Recent, primarul Emil Boc condamna comunele din jurul municipiului Cluj-Napoca, pe subiectul locurilor lipsă din creșe.

„Populația municipiului este relativ stabilă, iar marea creștere de populație este în afară. Noi nu avem locuri în creșe, deși am triplat numărul de locuri din 2012 încoace. Aproape în fiecare an am inaugurat câte o creșă. Cum e posibil ca localitățile din jurul Clujului să nu aibă creșe? La Baciu nu există niciuna. Comuna Baciu, fă domne o creșă, pentru Dumnezeu! Sunt zeci de mii de oameni în Baciu. Floreștiul are o singură creșă la toată populația de acolo, Apahida la fel. Noi stăm la încasat”, decreta Emil Boc la Napoca Fm.

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare