Închide

După scandalul cu denunțul lui Moromete de la olimpiada din Cluj, Ministerul Educației își face singur testele

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 28, 2017 0 220

După ce la faza județeană a olimpiadei de limba română din trei județe – Bistrița-Năsăud, Prahova și Cluj – elevii participanți au trebuit să redacteze un denunț ca parte a testului, ceea ce a iscat un scandal în ultimele zile, ministerul Educației anunță că va face ordine prin faptul că va redacta de acum subiectele centralizat, la București.

Acum subiectele la fazele județene ale olimpiadelor sunt redactate la nivel local – în aceste trei județe, de exemplu, subiectul a fost același, iar în alte județe subiectele au fost altele. Elevii au fost puși să redacteze un denunț, ceea ce a iscat un scandal după ce un profesor a sesizat formularea, iar acum Ministerul Educației spune că, pentru a preveni astfel de incidente pe viitor, va redacta subiectele la olimpiade la nivel centralizat. MEN arată că subiectul a fost construit pornind de la prevederile regulamentului privind organizarea olimpiadei, dar că „formularea a fost inadecvată” și că „relevanța unui astfel de item pentru cunoștințele și creativitatea elevilor poate fi discutabilă”.

În consecință, arată ministerul, pentru a preîntâmpina situații de acest gen, începând cu anul școlar 2017-2018, subiectele pentru etapele județene vor fi elaborate de specialiștii din grupurile de lucru din Ministerul Educației. „Măsura are ca obiectiv atât evitarea unor formulări nefericite, cât și asigurarea unei abordări unitare cu privire la conceperea subiectelor pentru olimpiade și concursuri școlare, precum și la selecția elevilor. Măsura va fi aplicată din anul școlar următor, întrucât trebuie modificate regulamentele specifice ale unor olimpiade și concursuri școlare, lucru care nu se poate realiza în acest moment, având în vedere că acestea sunt în desfășurare”, explică ministerul.

Amintim, formularea din test ce a generat acest scandal a fost următoarea: „imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeţii de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”.

Citește și:

Cum a ajuns “Denunțul” subiect la Olimpiada de Limba Română. Inspectorul școlar responsabil din Cluj și reacția oficială a ISJ

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare