Închide

După pista de pe traseul Mocăniței sau cea de-a lungul Someșului, o altă comună din Cluj vrea să facă o pistă metropolitană pentru bicicliști

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 20, 2022 0 497

Consiliul Județean (CJ) Cluj și comuna Mica au intrat într-un parteneriat pentru amenjarea unei piste de biciclete de peste 4,8 kilometri, de la limita cu municipiul Dej și până la intrarea în localitatea Nireș. Pista de biciclete urmează să fie amenajată cu bani europeni în lungul drumurilor județene DJ 161D si DJ 172 F, în exteriorul șanțurilor existente. Forul județean s-a angajat să asigure terenul necesar amenajării infrastructurii pentru biciclete iar primăria Mica va depune un proiect în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru a obține fonduile necesare.

 

Ivestiția a fost estimată la circa 2 milioane de lei. Pista de biciclete urmează să aibă o lungime de 4,8 km (lățime  de minim 2,00 m organizată în dublu sens, respectiv 2 piste cu lățimea de 1,0 m, câte una pentru fiecare sens de circulație) și să fie amenajată de la lita administrativă a municipiul Dej pânăla la intraea în localitatea Nireș, în lungul drumurilor județene DJ 161D si DJ 172 F, în exteriorul șanțurilor existente.

CJ Cluj va asigura ternul necesar amenajării infrastructurii pentru bicicliști și nu va contribui cu niciun leu în cadrul proiectului.

Consilierii județean au aprobat, în cadrul unei ședințe extraordinare care a avut loca în 20 iunie, participarea Județului Cluj în cadrul proiectului comunei Mica de realizare a unei piste de biciclete între Dej și localitatea Nireș. Primăria din Mica intenționează să atragă fonduri europene prin intermediul PNRR pentru acest proiect.

„Scopul proiectului vizează în principal crearea unei infrastructuri pentru pistele de bicicliști. Astfel, prin acest proiect se va facilita adaptarea comunei Mica la directivele strategice europene prin creșterea gradului de mobilitate urbana durabilă. Prin amplul proces de dezvoltare a sistemelor inteligente de management local, comuna Mica va deveni o comună smart cu servicii publice eficiente, calitative, sigure, ușor de utilizat si accesibile comunității locale. Realizarea acestei investiții urmărește să încurajeze deplasările nemotorizate pe sectoarele vizate și astfel să contribuie la reducerea cantității de dioxid de carbon emisă de către traficul motorizat. De asemenea, va spori mobilitatea locuitorilor care nu dețin autovehicule și va crea un cadru sigur pentru deplasarea bicicliștilor”, arată CJ Cluj.

Comuna Mica este situată în extremitatea nord-estică a județului Cluj, la limita cu județul Bistrița-Năsăud. Comuna este amplasată la 5 km de municipiul Dej și la 65 de km de Cluj-Napoca având o populație de peste 3500 de locuitori.

Alte administrații din Cluj au pornit proiecte de piste de biciclete de-a lungul traseului Mocăniței, pe un parcurs de 15 kilometri – Sâncraiu-Călățele, Huedin, sau de-a lungul Someșului, pe un traseul de 75 kilometri, Florești-Cluj-Napoca-Apahida (aflat în faza de licitație de contractare a studiilor de fezabilitate). Deocamdată din pista de biciclete de pe traseul Mocăniței, doar comuna Sâncraiu a reușit să realizeze partea de infrastructură de biciclete aflată pe teritoriul acesteia.

sursă foto: https://ro.wikipedia.org/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu