Închide

Concurs de soluții pentru amenajarea unui nou parc de aproape 10 hectare în Cluj, într-un cartier văduvit de spații verzi

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 20, 2022 0 468

Primăria și Ordinul Arhitecților din România au lansat un nou concurs de soluții, cel pentru amenajarea parcului Bună Ziua, anunțat deja de doi ani de zile. În urma acestui proiect se dorește amenajarea unui nou spațiu verde pe o suprafață de aproximativ 10 ha, de-a lungul pârâului Becaș. Potrivit temei de concurs se dorește crearea de noi locuri de relaxare și joacă pentru copii, alei velo-pietonale, spațiu polivalent pentru manifestări și activități culturale și civice.
Echipele interesate pot depune proiecte, data limită pentru depunerea acestora fiind ziua de 22 august. Câștigătorul va putea încheia cu Primăria contractul de proiectare a noului parc, estimat la peste 2,3 milioane de lei. Pentru echipele clasate pe locurile II și III, premiile sunt de 75.000 lei, respectiv 50.000 lei.
„Acest proiect face parte din strategia municipiului privind Clujul Verde, care nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care ne-am încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Cluj-Napoca a fost selectat recent ca parte a Misiunii europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, alături de mari capitale și orașe europene. Obiectivul municipalității este ca până în 2030 să planteze peste 100.000 de arbori și să creeze sau să extindă peste 190 ha de spații verzi”, a arătat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește parcul dorit în Bună Ziua (cel mai haotic cartier permis de Primărie să se dezvolte începând cu anii 2000 în oraș, fără parcuri sau trotuare), primarul  Emil Boc a anunțat că acesta urmează să se facă pe un teren de peste 7,8 hectare, din zona Becaș (teren proprietate privată pe care s-au efectuat exproprieri). Consilierii locali au avizat deja propunerea. Inițial, consultanții angajați de municipalitate au identificat 6 posibile zone pentru amenajarea unui parc „Zona „G. Moisil”, Zona „ K. Lajos”, Zona „M. Sorescu”, Zona „C. Negri – A. Graur”, Zona „St. Luchian – G.Constantinescu”, Zona „Becaș. În urma analizei comparative a zonelor, realizată pe baza urmărtoarelor criterii: aportul la cantitatea de spațiu verde, gradul de deservire, accesibilitate, costul investitiei și viabilitatea terenului, varianta recomandată de către proiectant este Zona Becaș”, a scris Boc pe Facebook.

Primăria a încheiat încă din 2019 un contract cu Ordinul Arhitecților din România pentru organizarea în parteneriat a concursului de soluții pentru amenajarea parcului din Bună Ziua.

Săptămâna trecută, în 17 iunie, a fost lansat și concursul de soluții. „Scopul concursului este selectarea celei mai bune soluții de amenajare și echipare a parcului Bună Ziua, în folosul cartierului și al orașului. Procedura de atribuire se face prin prezentul concurs de soluții, desfășurat într-o singură fază, având ca finalitate atribuirea contractului de proiectare pentru acest obiectiv echipei câștigătoare de proiectanți și este deschis în România. Viitorul parc Bună Ziua reprezintă una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului, mai ales la nivelul polului de dezvoltare imobiliară din sudul orașului. Această zonă s-a dezvoltat după anii 2000 şi, în extinderea rapidă a funcţiei rezidenţiale de-a lungul rețelei principale de transport – Strada Bună-Ziua, a fost lăsat foarte puţin spaţiu pentru orice altă funcţie urbană, cu atât mai puţin spaţii publice sau verzi. Un prim și important pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal. Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea „Parcului Bună Ziua”, un spațiu verde ce trebuie să îmbine: valoare peisagistică ridicată, acces facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și socializare. Aceste cerințe trebuie în mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaş – privit până acum ca un curs de apă neînsemnat şi în consecinţă marginalizat/neglijat şi abuzat – şi a habitatelor valoroase create de-a lungul său. Reabilitarea cursului de apă şi a zonelor de vegetaţie ripariana – spontane-, completată de plantari (în special arbori şi arbuşti, specii compatibile cu flora locală valoroasă) are scopul de a desăvârşi potenţialul zonei ca rezervă de: biodiversitate, microclima favorabilă şi aer curat, precum şi de a găzdui şi ocroti speciile valoroase ale florei și faunei locale prezente pe suprafaţa de concurs.”, se arată în tema de concurs.

Câștigătorul nu va fi premiat în bani, dar va încheia cu municipalitatea contractul de proiectare pentru viitorul parc, estimat la peste 2,3 milioane lei, fără TVA. Echipele de pe locul 2 și 3 urmează să primească premii de 75.000 lei, respectiv 50.000 lei, fără TVA.

Proiectele vor fi evaluate de un juriu format din specialiști arhitecți și peisagiști iar câștigătorii vor fi anunțați în 29 august.

Juriu
Membri titulari:
arh. Andreea Mureșan, România – Reprezentant al Primăria Cluj-Napoca
arh. urb. Mihaela Hărmănescu
peis. Ana Horhat
arh. Cristi Urcan, Reprezentant al Filialei Teritoriale Transilvania a OAR
arh. Octav Olănescu
arh. urb. Endre Vanyolos
peis. Nicolas Triboi
Membri supleanți
arh. Tudor Elian
peis. Alexandru Mexi
Calendar:
17/06/2022
Lansarea oficială a concursului
Data lansării oficiale în SEAP
24/06/2022
Înscrieri vizită sit
25/06/2022
Vizită sit
26/06/2022
Data limită primire întrebări Runda 1, ora 23:59
04/07/2022
Data limită răspuns întrebări Runda 1
17/07/2022
Data limită primire întrebări Runda 2, ora 23:59
25/07/2022
Data limită răspuns întrebări Runda 2
22/08/2022
Data limită Predare proiecte, ora 16:00
23/08/2022
Analiză formală proiecte (verificare comisie tehnică)
23.08.2022 – 25.08.2022
26/08/2022
Jurizare proiecte
26.08.2022 – 28.08.2022
29/08/2022
Anunț oficial câștigător și publicarea rezultatelor
Conferință de presă cu juriul
29/08/2022
Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului
29.08.2022– 06.09.2022
08/09/2022
Data limită depunere contestații
10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare