Închide

După multiple presiuni, Untold alege să renunțe la banii Primăriei

ActualitateAdministrațieFestivalMuzicaTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 01, 2016 2 1101

Organziatorii Festivalului Untold au decis că e mai potrivit să-și retragă dosarul depus la Primărie, pentru obținerea unei finanțări, după ce în unele publicații au apărut tot felul de articole denigratoare la adresa lor. Așa se face că cel mai important eveniment muzical al anului rămâne fără sprijin financiar din partea administrației locale clujene, de parcă orașul n-ar avea nici un beneficiu de pe urma acestui festival. În schimb, pe lista de finanțări, ca în fiecare an, se regăsesc aceleași personaje – veșnic abonate la banul public – cu tot soiul de evenimente, care mai de care mai mărunte și mai neînsemnate.
Dacă nu Untold, cine?
De pildă, Decebal Cotoc – omul de afaceri căruia i s-a dat pe mână și bugetul de publicitate al Primăriei – a îndrăznit să ceară o sumă fabuloasă de peste 2,4 milioane de lei (prin fundația J.M. Keynes), pentru Festivalul „We are Rocking the City” – ediția a III a. I s-a aprobat 170.000 de lei, o sumă deloc neglijabilă și-aceasta, dacă e să avem în vedere că  administrația locală i-a acordat mereu lui Cotoc și un alt fel de „sprijin”. De pildă, la prima ediție a festivalului „We are Rocking the City”, când marele organizator de evenimente Decebal Cotoc l-a adus la Cluj pe legendarul Billy Idol, Primăria i-a pus la dispoziție Piața Unirii. Exact, întreaga Piață pentru un Festival rock al cărui organizator s-a zgârcit să închirieze Cluj Arena. Cam așa s-a întâmplat, Billy Idol a venit, iar fanii au cumpărat bilete pentru a participa la un concert pe Cluj Arena. În loc să ajungă pe Cluj Arena, s-au trezit îngrădiți ca într-un  staul, în Piața Unirii. Cum era să plătească Decebal Cotoc aproximativ 15000 de euro pentru 7 zile de festival pe Cluj Arena, când primarul Emil Boc îi putea da o piața în buricul târgului aproape gratis? Acesta e genul de evenimente pe care administrația locală e dispusă să le finanțeze/gireze an, de an, în detrimentului unui Festival de talia Untold, care a confirmat și care anul trecut a adus pe Cluj Arena peste 240 000 de spectatori, mare parte străini care și-au consumat resursele în municipiul Cluj Napoca.
De ce renunță Untold
Deși era dreptul lor legal să solicite finanțare – cum de altfel au procedat alte 300 de structuri asociative – reprezentanții Untold au decis să-și retragă dosarul pe ultima sută de metri. „Împreună cu partenerii Untold am decis că cel mai potrivit este să ne retragem, ca să eliminăm acea tensiune creată artificial de niște așa ziși formatori de opinie. Ne dorim să evităm orice conflict care ar putea să umbrească Festivalul Untold – un eveniment care și-a câștigat un statut bine meritat, care e atât de apreciat de specialiști la nivel național dar și internațional. Sunt sute de mii de fani care au clădit deja o comunitate Untold și cred că acest lucru este cel mai important pentru noi, în acest moment”, a transmis reprezentantul Asociației Untold, Bogdan Buta. Chiar dacă nu mai așteaptă bani de la Primărie, el a ținut să precizeze că mizează în continuare pe o strânsă colaborare cu autoritățile locale: „În demersul nostru de a menține Untold drept cel mai bun festival din Europa, contăm în continuare pe sprijinul Primăriei Cluj Napoca în special pentru obținerea autorizațiilor necesare desfășurării evenimentului. Până la urmă vorbim despre Untold ca despre un brand care a reușit să coaguleze în jurul său cea mai frumoasă comunitate de fani, cele mai relevante branduri internaționale din toate industriile, care a demonstrat încă de la prima ediție că este un proiect fezabil și strategic, ce joacă rolul de Ambasador al orașului Cluj Napoca”.

2 comentarii

  1. Sincer, cam părtinitor articolul. Mie toate examplele astea (și alte Cotoc, dar și Untold) sunt exemple de afaceri private care sug bani de la bugetul local. Ok, clar Untold aduce beneficii orașului. Dar asta nu înseamnă că nu au și unele obligații; cum ar fi ca să plătească colaboratorii (nici un cuvânt despre sumele restante de anul trecut). Sau să plătească o sumă decentă și JUSTĂ pentru închirierea spațiilor (sala polivalentă, stadion etc).
    15000 de euro pe 7 zile? adică puțin peste 2000 de euro pe zi? În condițiile în care „U” era facturată cu vreo 7-8000 de euro pe meci (deci vreo 4-5 ore maxim)? Ca să nu vorbim de banii pe care oricum stadionul trebuia să îi cheltuiască cu refacerea gazonului sau cu igienizarea după untold….

    Deci… să fim corecți până la capăt, vă rog.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare