Închide

După Drulă, Boc continuă atacurile și la adresa membrilor USR Cluj din Consiliul Local. Primarul a încheiat săptămâna tot cu Drulă: „El e în campanie electorală pentru șefia partidului și are o competiție dură (…) inclusiv un șofer de tir pe care îl admir pentru că USR-ul ar avea mai multe șanse de izbândă politică cu acest domn șofer de tir dacă ar conduce partidul”

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - iul. 08, 2022 0 555

Acordarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă angajaților Primăriei Cluj-Napoca, în cuantum de 15% din salariu de bază, a fost prilej pentru primarul Emil Boc să atace direct USR-ul, după ce și zilele trecute a făcut același lucru la adresa lui Cătălin Drulă (candidat la șefia partidului), făcându-l responsabil că Centura Metropolitană a Clujului nu a primit finanțare în PNRR dar și pentru faptul că metroul Clujului are o finanțare de doar 300 de milioane de euro, în loc de 1 miliard. Boc „s-a duelat” în ședința Consiliului Local din 7 iulie cu liderul consilierilor locali USR, Adriana Cristian, după ce aceasta i-a cerut să îmbunătățească condițiile de muncă și să caute soluții pentru a acorda bonusuri doar pentru angajații care au rezultate deosebite, nu să uzeze de o smecherie legală pentru a acorda salarii mai mari tuturor celor din Primărie.

“Am venit astăzi la Cluj ca să fluier în biserică. Vremurile în care Emil Boc vorbea ca un arhanghel galben pesedist s-au terminat. E momentul ca cineva – noi, USR, şi cu mine, Cătălin Drulă – să-i spunem clar primarului că minte cu neruşinare. (…) 2024 e după colţ şi domnia sa peste băncuţe, marcaje şi mici proiecţele va lua sfârşit. Sunt astăzi aici ca să vă spun că Clujul are nevoie de viziune şi de proiecte mari. Şi vreau să vă spun adevărul, pe care nu-l auziţi de la domnul Boc, despre centura metropolitană Cluj, despre metroul din Cluj, despre alte proiecte mari de infrastructură rutieră, feroviară, din regiune, care sunt date de gard de partenerul lui Emil Boc din Guvern, Sorin Grindeanu”, a declarat Cătălin Drulă, în 4 iulie, într-o conferinţă susţinută alături de Vlad Voiculescu.

”Centura metropolitană Cluj, un proiect extrem de întârziat, şi este întârziat pentru că administraţia Emil Boc este paralelă cu proiectele de infrastructură mare. În 2017 – atenţie, 2017 – a luat Emil Boc acest proiect în ograda sa şi din 2017 până astăzi n-a reuşit să facă nici măcar studiul de fezabilitate. În 2018 a semnat un contract pentru studiul de fezabilitate; avea termen un an, au trecut patru ani şi încă nu e aprobat. Nu există exproprieri, nu sunt obţinute toate avizele, cum ar fi avizul pentru siguranţa circulaţiei, nu e lansată licitaţia de lucrări, iar acordul de mediu a fost obţinut abia zilele trecute. Nu există vinovaţii imaginari pe care îi caută domnul Boc, există doar Emil Boc, care este incompetent”, a mai spus Cătălin Drulă, tot în 4 iulie.

În 7 iulie, prezent la emisiunea de la Napoca Live unde participă săptămânal, primarul Emil Boc a aruncat declarațiile făcute de Drulă în Cluj, în derizoriu.

”Nu știu dacă să îl băgăm în seamă sau nu pe domnul ministru Drulă. M-am uitat și eu peste declarație. Libertatea de exprimare în țara asta e garantată, nu poți opri gura poporului și gura oamenilor, ei pot să spună orice, asta e democrația. Nu trebuie să pui cuiva pumnul în gură. Foarte bine, dacă se fac de minune sau de rușine asta e altceva. Dar, de vorbit poate să vorbească oricine. Dacă libertatea de exprimare e garantată în țara asta, libertatea de a spune prostii și asta e garantată. Libertatea de a te face de minune sau de rușine e la fel garantată. Așa că domnul ministru Drulă le îndeplinește pe toate”, a spus Boc în 7 iulie.

”A zis că a venit la Cluj să fluiere în biserică. Ce știe ăsta de biserică ceva? El de fapt a mers la o cârciumă. Cârciuma era aproape de biserică, era aproape de catedrala din Cluj, se vedea de pe geam și am zis că asta e specificul ministrului Drulă să confunde biserica cu cârciuma. Chiar aș fi vrut să văd cum arată un USR-ist în catedrală, mă interesa perspectiva asta, va fi un USR-ist în biserică, e important să marchezi momentul, de fapt el s-a dus la cârciumă. După aia mi-am zis vine un ministru deosebit de performant aici la noi la Cluj. M-am uitat pe Google, e singurul ministrul al Transporturilor care nu a inaugurat un metru de autostrada. Și tu dai lecții la alții. Mă uit în portofoliul meu și zis că am făcut asta. Am pus o piuliță, am pus un șurub. Nici piuliță, nici șurub, niciun metru de autostradă”, a semnalat Boc în aceeași emisiune de la Napoca Live din 7 iulie.

”Mă uit la metrou care avea finanțare de 1 miliard de euro și cineva cu fierăstrăul sau ranga a mai scos 700 de milioane de euro și ne-a lăsat 300 de milioane. Cine? Domnul Drulă. Ce caută la Cluj un asemenea ministru care pur și simplu și-a bătut joc de oraș, de Transilvania. Când spui USR spui pierderea banilor europeni pentru Cluj. Noi am adus miliarde de euro în acest oraș prin centura Vâlcele-Apahida, prin Autostrada Transilvania, prin prelungirea Bulevardului Muncii, lucrăm la proiecte de 3,5 miliarde de euro”, a mai afirmat Boc tot în 7 iulie, ziua în care a avut loc și o ședință a Consiliului Local la Primărie.

În ședința Consiliului Local din 7 iulie, primarul Emil Boc a continuat atacurile la adresa USR, de această dată ele fiind îndreptate împotriva liderului consilierilor locali USR, Adriana Cristian.

Aceasta a cerut primarului să caute soluții pentru a introduce criterii de performanță în bonusarea funcționarilor din Primărie, nu să uzeze de smecherii legale și să ofere bonusuri pentru condiții vătămătoare de muncă ca să crească salariile tuturor celor din Primărie.

Potrivit Newsweek.ro, suma medie pe care Primăria Cluj-Napoca a plătit-o, lunar, angajaților pentru spor condiții de muncă (vătămătoare), pe anul 2021, a fost de 866.310 lei. Suma  pe care instituția a plătit-o, pe anul 2021, angajaților pentru spor condiții de muncă (vătămătoare) a fost de 10.395.714 lei. Numărul persoanelor care au beneficiat în anul 2021 de acest spor a fost de 975 de funcționari.

“În viziunea raportului Direcției de sănătate publică, toți IT-iștii, toți politicienii, toți funcționarii ar trebui să primească acest spor. Toți stăm pe scaune, toți lucrăm 8 ore la calculator. În privat, însă ele nu există.Vom cere corpului de control al Ministerului Sănătății să verifice modul în care s-a făcut raportul DSP. Este un raport fantasmagoric. Se arată acolo că este necesar acordarea sporului pentru că apar hernii de disc. Dar banii nu îi ajută pe cei cu hernii de disc, ajută să cumpărăm scaune mai bune și monitoare mai bune și să îmbunătățim condițiile de muncă ale funcționarilor. Sau s-a evidenția că existe probleme de supraponderabilitate cu care se confruntă funcționarii. Banii nu ajută ponderabilitate, ajută să le luăm abonamente la sală, să îi ajutăm să aibă un stil de viață sănătos. Aceste bonusuri sunt doar o găselniță tipic românească, în mod peiorativ menționez acest lucru, prin care creștem niște salarii în administrația publică și este păcat, nu pentru că oamenii aceștia nu merită, ci pentru că nu găsim metode prin care să îi remunerăm cum trebuie pe cei care merită. Noi vom vota împotriva acestui subiect, dar vă solicităm să veniți cu un plan de investiții pentru eliminarea acestor sporuri și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru evitarea acestor riscuri. Dacă veniți cu un astfel de plan, noi, în consiliul local, îl vom vota oricând. Va ajuta foarte mult și la percepția pe care oamenii o au despre oamenii care lucrează la stat”, a spus Adriana Cristian în cadrul ședinței Consiliului Local.

În ședința ordinară a consiliului local de joi, 7 iulie, mai multe puncte de pe ordinea de zi au vizat acordarea de sporuri funcționarilor din Primăria Cluj-Napoca pentru munca în condiții „periculoase” și „vătămătoare”.  Între aceste condiții sunt specificate supra-solicitarea vizuală prin lucrul la calculator pentru un număr mare de ore, tensiunea psihică și stresul ori riscul de a dezvolta afecțiuni ale mușchilor sau oaselor, din cauza muncii sedentare.

“Nu sunt sporuri noi, nu adăugăm nimic la salariul existent. Se mențin sporurile existente încă din 2019, conform legii. Dacă doriți să nu se mai acorde, sunt partide parlamentare care pot să modifice legea. Noi nu putem refuza punerea în aplicare a unei legi. Când privatul vă cere performanță, vă plătește, cu bonusuri. O primărie care are pe ordinea de zi proiecte de 400 de milioane de euro este o primărie performantă, iar angajații trebuie recompensați. Dacă doar fluierăm în biserică, nu avem ce să discutăm. Performanța este una și fluieratul în biserică este alta și cred că trebuie să discutăm ca atare”, a fost replica primarului Emil Boc.

El a condamnat în cadrul ședinței felul de a face polică a celor din USR, arătând că ei preferă să nu acționeze democratic și să se concentreze doar pe poziții în urma cărora se obțin Like-ul pe Facebook. A sugerat că cei din USR înfing în spate cuțitul funcționarilor publici care, de fapt, îi servesc și pe aceștia, stând de multe ori peste program pentru a răspunde prompt solicitărilor venite. A sugerat chiar celor din Primărie să nu mai fie la fel de prompți cu cei din USR.

„Sper ca colegii mei din primărie să fie atenți cum se votează acest proiect și atunci când vin să ceară consultații tot felul de consilieri locali să le ofere conform legii sprijinul, dar să înțeleagă că s-ar putea să aibă anumite limite de timp, pentru că nu de multe ori, colegii mei au stat după orele de serviciu, au lucrat suplimentar, tocmai ca să vă răspundă la orice situație, la orice moment, deși era de datoria dumneavoastră să vă informați. Acum, poate reflectă și ei suplimentar să vadă cum se apreciază munca pe care o fac în interesul acestei urbei. Să votezi împotriva unui drept legal, bun sau rău, pe care îl ai, numai ca să faci o campanie de media spune multe despre ce face acel partid politic și ce urmărește în esență. La capătul legii se vede performanța. Nici dumneavoastră, consilierii, nici eu, primarul, nu mișcăm această administrației, și ei, funcționarii. Mergeți schimbați legea, dar nu îi afectați pe oamenii care sunt de bună credință și cărora dumneavoastră le cereți deseori să facă lucruri suplimentar. Nu sunt bani în plus care de astăzi se dau în plus în Primăria Cluj-Napoca”, a fost declarația primarului Emil Boc.

„Vreau să mă adresez funcționarilor, vreau să vă spun că nu e vina voastră că politicienii nu au făcut nimic de 30 de ani încoace ca să facă un cadru legal în care să puteți fi remunerați corect. Îmi pare rău și cred că și dumneavoastră v-ați săturat să fiți remunearați toți la fel și nu în bază de performanță, ceva ce este într-adevăr relevant pentru noi, cei care lucrăm în privat. Știm foarte bine că nu suntem toți la fel de buni și că pentru a încuraja performanța, de care unii dintre dumneavoastră chiar dați dovadă, e nevoie de mai mult. (…) Dacă vrem cu adevărat să schimbăm România în bine și să schimbăm cum merg lucrurile, trebuie  să avem un punct în care să spunem că să faci lucrurile șmecherește, să cauți chicița legală prin care poți să faci ceva incorect nu este corect, pentru că înseamnă a te fura pe tine însuți. A face astfel de artificii și a ne folosi șmecherește de ele nu este modul în care mergem înainte cu viteza cu care ar trebui. Sunt manager în privat și vă pot garanta că din toți oamenii pe care îi coordonez, și nu sunt puțini, nimeni nu lucrează peste program pentru mine. Este absurd și arată management defectuos. Dacă vreodată ați stat peste program pentru o solicitare pe care am realizat-o eu, vă rog să nu se mai întâmple. Propun să veniți cu un plan corect de remunerare și să renunțăm la aceste sporuri care nu fac altceva decât să altereze imaginea funcționarilor, care este falsă”, a mai spus Adriana Cristian.

Adriana Cristian a mai arătat că făcând politică și fiind în Consiliul Local își sacrifică timpul liber petrecut cu familia pentru a lucra pentru și alături de cetățeni. Boc a condamnat-o arătând că felul ei de a face politică e rudimentar deoarece nimeni nu a obligat-o să devină consilier local și că nu ar trebui să se pretindă „arhanghel” sau ca cineva care se jertfește, aceasta în condițiile în care este remunerată pentru activitatea sa în Consiliul Local, după cum a ținut să intervină și viceprimarul Dan Tarcea.

În schimb, Adriana Cristian a afirmat că este la curent cu declarațiile pe care primarul Emil Boc le-a făcut pe parcusul săptămânii potrivit cărora și-a dori să vadă un USRist în biserică, cum își face cruce și l-a invitat pe acesta să vină oricând dorește cu ea la biserică să se convingă exact asupra curiozității sale.

Consilierii locali USR au votat „împotrivă” la toate punctele de pe ordinea de zi care priveau acordarea de sporuri. Proiectele au trecut însă cu voturile majorității PNL – UDMR. Ulterior, primarul Emil Boc și-a îmbunătățit tonul și, pe parcursul ședinței, a ținut să spună că o respectă pe consiliera locală Adriana Cristian și apreciază felul în care ea se implică în problemele orașului.

În 8 iulie, la cealaltă emisiune locală la care participă săptămânal, la Ziua Live, primarul Emil Boc a declarat că

„M-am tot săturat să vorbesc  despre acest domn ministru pentru că dezinformează, minte și flueră în biserică. Mai în glumă sau în serios, eu când am văzut declarațiile lui că vine la Cluj să fluere în biserică mi-am zis că e o premieră mondială să văd un USRist în biserică și am zis hai să vedem cum își face cruce, cu dreapa sau cu stânga. Eu vreau să văd un USRist făcându-și cruce, dacă știe ce e crucea, să văd dacă știe ce e crucea, dacă știe să își facă cruce, apoi dacă își face cu stânga sau cu dreapta. Eram curios să îl văd pe președintele USR făcând asta. Am zis, băi, e o treabă interesantă pentru destinul României că le-a venit mintea la cap și recunosc valoarea religiei creștine pentru ce înseamnă destinul României și Europei, pentru că, până la urmă, dascălul și popa, preotul, au salvat românismul în România și Transilvania, în special. Fără dascăl și preot n-am fi reușit să rezistăm în decursul vremurilor. Poate că a înțeles și acest ministru importanța acestei valori creștine pentru destinul poporul român, așa cum toată Europa este creștină și fără această valoare nu ar fi existat și rezistat. Dar, ce să vezi, nu s-a dus la Catedrala unde am crezut, ci la crâșmă, vizavi. E adevărat (că nu se pot ține conferințe de presă în biserică -n.red.). Dar măcar a zis că merge să fluiere în biserică. Era frumos dacă se ducea înainte la biserică, își făcea o cruce, poate îi era frică de Dumnezeu și nu mai mințea în conferința de presă, nu mai erai așa plin de minciuni în tot ce vorbește . Mi-am dat seamna că pentru ei nu e nicio diferență între cârciumă și biserică. Și că nu mai trebuie să bag în seamă tot ce spune, prea mult îl bag în seamnă. Pentru că eu ce fac de fapt, cad în capcana lui. El e în campanie electorală pentru șefia partidului și are o competiție dură cu foarte mulți colegi, inclusiv un șofer de tir pe care îl admir pentru că USR-ul ar avea mai multe șanse de izbândă politică cu acest domn șofer de tir dacă ar conduce partidul, decât cu un om care a compromis viitorul politic al acelui partid, distrugându-l din interior și subminându-l pe Dacian Cioloș, după cum am văzut. Și în același timp făcând cel mai prost scenariu pentru viitorul României în PNRR”, a declarat Boc în 8 iulie la Ziua Live.

Primarul a ținut să arate și poză cu PNRR-ul din 2020 elaborat de Ministerul Dezvoltării și Fondurilor Europene (și de miniștrii Marcel Bolos și Lucian Bode, ambii de la PNL) despre care a spus că nu e un document electoral, așa cum a indicat Drulă, ci un document oficial asumat de instituții ale statului care respectă exact proporțiile de digitalizare, infrastructură, dimensiune verde impuse de Comisia Europeană și în care era inclusă Centura Metropolitană a Clujului.

„Asta e omul Drulă, dacă spune că un document al Guvernului României este balivernă electorală. El nu știe diferența între cârciumă și biserică, cum să îi ceri să facă distincția între un document al unui Minister din Guvernul României și Guvernul României. El habar nu are că Ministerul Fondurilor Europene este parte a Guvernului. La USR nu există disciplina asta instituțională, să înțeleagă . Ei toți cred că conduc colectiv până se ceartă a doua zi. Și a doua zi, o iau de la capăt, pentru că nu au rigoarea aceasta democratică, să funcționeze pe reguli și proceduri. La ei toate is baliverne electorale pentru că de asta au eșuat acești USRisti peste tot, pentru că nu știu ce sunt acelea reguli, disciplină și rigoare democratică. Democrația nu este o anarhie așa cum vrea USR să fie în unele locuri. Pentru că unde au ajuns au produs numai anarhie. Democrația este un asamblu de reguli și proceduri și respect instituțional față de acestea reguli, proceduri și instituții. Să spui că un document al statului este o balivernă electorală este lispsă de respect față de o instituție a statului și denotă că nu știi ce înseamnă democrația și rolul statului. A avut un document pe masă când era ministru. L-a făcut praf și a scos din el tot ce era mai bun. Este dovada supremă a impocriziei, să spună că el a rezolvat problemele noastre cu metroul. Eu am rezolvat cu ministrul Ciucă ca în iunie să adopte o ordonanță de urgență pentru ca Metrorexul și autoritățile lcoale să poată să facă exproprieri. Înainte ca Parlamentul să discute acest lucru. Deputatul Moisin a depus și un demers legislativ în acest sens. Drulă s-a lipit de această inițiativă. Atât de prost a fost făcut însă proiectul de lege, încât niciodată nu se va adopta. Așa că, el minte cum respiră. Avem ordnanța rezolvata de premierul Ciucă, cu Mircea Abrudean, șeful de cancelarie. Iar ăsta minte cum respiră. Pot să îi arăt textul în Monitorul Oficial. Ceea ce declara el dovedește ipocrizie și incapacitatea de a rezolta niște probleme. Cu ranga și cu ferăstrăul a tăiat banii de la metrou. Aveam un 1 miliard pentru metrou și ne-a luat 700.000 de euro. Iar atunci când Drulă vine ca arhanghelul pe cai stălucitori în oraș, ar trebui să fie trimis la gheata de istorie a Clujului, pentru că nu are ce căuta în Cluj căruia i-a furat șansa sa să se de modenizeze Bine că nu mai este ministru deoarece dacă ar mai fi fost, Transilvania n-ar fi avut o șansă să respire. Era o pacoste pentru Transilvania și Cluj. Acum am încredere în noul ministru venit în locul său”, a mai spus primarul Boc în aceeași emisiune.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu