După ce clujenii s-au plâns de invazia de gândaci puturoși, Primăria face tratamente fitosanitare pe zonele verzi din oraș
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 29, 2020 0 2421
Clujenii au sesizat invazia de ploșnițe mormotare, cunoscute drept gândaci putoroși, din toate cartierele din Cluj-Napoca, în special în Gheorgheni, Zorilor, Mărăști sau Mănăștur. Oamenii s-au plâns că nu mai pot deschide geamurile din pricina acestor insecte și au făcut sesizări adresate și primarului Emil Boc pe pagina sa de Facebook. La finalul acestei luni, Primăria a nunțat că Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea Consiliului Local, cea care deține contractul, va interveni pe zonele verzi din domeniul public în cadrul unei acțiuni prin care se vot aplica tratamente fitosanitare la arbori și arbuști.
Clujenii s-au plâns, începând cu luna septembrie, că nu mai pot deschide geamurile și aerisi din pricina ploșnițelor marmotate (gândaci puturoși) care au invadat toate cartierele orașului. Din octombrie, oamenii au început să ceară Primăriei și să facă acțiuni de dezinsecție în zonele verzi unde aceste insecte se retrag pentru hibernare în perioada rece. S-au creat și adevărate dezbateri în mediul virtual privind acest subiect.
Săptămâna aceasta, Primăria a anunțat că în perioada 28 octombrie 2020 – 10 noiembrie 2020, între orele 22.00 – 06.00 se vor aplica tratamente fitosanitare la arborii și arbuștii din zonele verzi de pe domeniul public din Cluj-Napoca. De activitate se va ocupa Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea Consiliului Local, cea care se ocupă de această componentă.
Potrivit municipalității clujene, acțiunea vizează combaterea ploșniței cerealelor (Eurygaster spp), ploșniței marmotate (Halyomorpha Halys), tigrului platanului (Corythucha ciliata) și a altor dăunători care au apărut în spațiile publice, arborii și arbuștii din grădini, parcuri, liziere și chiar pe pereții locuințelor din Cluj-Napoca, după cum informează instituția, din cauza schimbărilor climatice.
„Produsele folosite în aceste tratamente sunt Biscaya 240 OD (Verdon)– 0,2 l/ha, Proteus OD – 110 -0,4 l/ha, Mospilan 20 SG – 0,10 l/ha, Fastac 10 EC – 0.02 %, Karate Zeon – 0.015 %, Delcaps – 0.1 l/ha, Alfametrin 10 EC. Aceste produse sunt omologate și sunt incluse în baza de date PEST EXPERT a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a mai anunțat Primăria.
sursă foto: Dan Tarcea Facevook