Închide

După ce a băgat în faliment ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, cu angajații neplătiți cu lunile, directorul Clujana ar urma să fie ales administrator special al firmei,  cu salariu brut de mii de euro

EconomieTop News by Mihai Prodan - dec. 21, 2022 0 734

După ce a băgat în faliment ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, cu angajații neplătiți cu lunile, directorul Clujana ar urma să fie ales administrator special al firmei,  cu salariu brut de mii de euro.

Acționarul majoritar al fabricii de încălțăminte Clujana, Consiliul Județean Cluj, are ședință azi la ora 13, pe ordinea de zi se află aprobarea în favoarea administratorului special – adică directorul Călin Oancea – a unei remunerații lunare fixe în cuantum de 11.111 lei brut, adică peste două mii de euro, la nivelul indemnizației din contractul de mandat încheiat în 25 septembrie 2020 cu Clujana SA,.

De unde vin banii? Din bugetul acționarului majoritar al Clujana SA, Consiliul Județean Cluj.

Aceasta după ce în urmă cu două zile Clujana SA a cerut printr-o adresă depusă la registratura Consiliului Județean Cluj, 51.082/19.12.2022, prin avocatul Teodora Criste, acordarea unui mandat special reprezentantului Judeţului Cluj în Adunarea Generală a Acţionarilor la Clujana SA, pentru data de 27 ianuarie.

AGA din data menționată are pe ordinea de zi desemnarea în funcția de administrator special a lui Călin Oancea, directorul actual al fabricii, începând cu data Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor. Pe aceeași ordine  de zi se află aprobarea în favoarea  acestuia a unei remunerații lunare fixe în cuantum de 11.111 lei brut, și respectiv aprobarea și semnarea contractului de mandat cu administratorul special.

Amintim că prin încheierea civilă nr. 2564/13.12.2023 pronunțată de Tribunalul specializat Cluj – Secția comercială, în dosarul nr. 1158/1285/2022 s-a dispus deschiderea procedurii insolvenței în formă simplificată împotriva societății Clujana SA. Prin aceeași încheiere, instanța a dispus și desemnarea administratorului special în vederea reprezentării intereselor acționarilorm asociaților și membrilor debitorului.

Potrivit legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările şi completările ulterioare, după deschiderea procedurii, adunarea generală a acționarilor va desemna, pe cheltuiala acestora, administratorul special. Adunarea generală a acționarilor, asociațiilor sau membrilor persoanei juridice va fi convocată de administratorul judiciar ori lichidatorul judiciar pentru desemnarea administratorului special, în termen de maximum zece zile de la notificarea deschiderii procedurii de către administratorul judiciar sau lichidatorul provizoriu.

Amintim, un raport înaintat Bursei de Valori București arată că aproape o sută de foști și actuali angajați ai fabricii au dat Clujana în judecată în 2021 pentru că nu și-au primit drepturile salariale restante, iar instanța a admis definitiv acțiunea. Mai exact, 28 de angajați într-un dosar, unul în altul și, în fine, nu mai puțin de 63 de alți foști sau actuali angajați au deschis un alt proces, câștigat definitiv de aceștia.

Într-un alt dosar, un transportator din Cluj a dat fabrica în judecată pentru că nu plătise transportul angajaților, Judecătoria Cluj-Napoca admițând definitiv acțiunea și obligând Clujana la plata sumei de aproape 35.000 de lei. Distribuitorul de energie Eon Energie România SA a dat de asemenea în judecată fabrica pentru 36.750 de lei pentru facturi neachitate, fostul avocat al societății și-a cerut și el banii – 60.000 de lei, iar pe lângă acestea, Primăria și Fiscul au înființat popriri în dosare execuționale, aproximativ 20.

Chiar și Compania de Transport Public din Cluj a dat Clujana în judecată la Judecătoria Cluj-Napoca pentru peste 57.000 de lei,  adică peste 11.000 de euro, reprezentând contravaloarea unor abonamente lunare de transport public local pentru angajați, iar instanța i-a dat definitiv câștig de cauză. ”Având în vedere executările silite începute împotriva societății, inclusiv poprirea conturilor, societatea nu a mai putut plăti salariile pe o perioadă de trei luni, termen care însă a expirat demult, astfel că în momentul de față orice încasare prin bancă este poprită în favoarea creditorilor din dosarele execuționale, iar societatea nu a mai putut plăti salariile angajaților”, arată raportul.

Citește și:

De ce a intrat în faliment ultima fabrică deținută de Stat din Cluj: cu conturile poprite, era executată din toate părțile

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.