Închide

După ce a aflat că cererea sa pentru suspendarea deciziei UBB a fost respinsă în instanță azi, Bode atacă cu plângere prealabilă și decizia în care teza sa e ”profund viciată”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 17, 2023 0 153

După ce a aflat că cererea sa pentru suspendarea deciziei universității ”Babeș-Bolyai” a fost respinsă în instanță la termenul de azi, ministrul de Interne Lucian Bode spune că ”lupta pentru adevăr continuă”, a atacat și decizia în care teza sa e ”profund viciată”.

La câteva ore după ce Tribunalul Sălaj, instanța unde acesta a deschis acțiunea împotriva UBB de suspendare a deciziei, i-a respins cererea ca nefondată, Lucian Bode spune că decizia de azi a Tribunalului Sălaj e ”firească” în contextul în care Comisia de Etică a UBB ”s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict”, astfel că decizia ar fi una corectă ”procedural”. ”Este firesc ca instanța să nu mai poată admite solicitarea inițială din moment ce această comisie a emis deja un act, Hotărârea nr. 1 de anul acesta, ignorând dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma să se pronunțe”, a spus el.

Acesta se referă la faptul că UBB a reanalizat teza sa de doctorat, în extensie față de prima variantă finalizată cu decizia atacată azi în instanță, iar în această a doua pronunțare a constatat că teza lui Bode este ”profund viciată”. ”Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi ”parțiali și subiectivi”, de a da ”un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată”, de ”a-l arde pe Bode pe rug, în piața publică”, așa cum președintele Comisiei a recunoscut public”, consideră Bode.

Ministrul susține că ”lupta sa pentru adevăr” ”abia acum începe”, fapt pentru care a formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității ”Babeș-Bolyai”, ”în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie”. ”În continuare, consider această decizie netemeinică, ilegală și abuzivă”, susține el.

Bode prezintă public mai multe argumente pe care le-a susținut în formularea sesizării împotriva deciziei Comisiei de Etică a UBB: nicio altă decizie nu se poate transforma în cenzorul comisiei de doctorat odată ce aceasta s-a pronunțat și a urmat validarea CNATDCU, Comisia de Etică fiind o altă comisie, în sensul deciziei Curții Constituționale, Comisia de Etică nu ar avea competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, ”iar eu nu sunt parte a acestei comunități”. În plus, susține el, procedura de examinare a fost viciată. ”Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii”, consideră el.

Totodată, pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt ”nelegale și netemeinice”, crede Bode. ”Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală”, arată el.

Amintim, Tribunalul Sălaj a respins azi cererea ministrului Lucian Bode de suspendare a deciziei universității ”Babeș-Bolyai” care a stabilit că lucrarea sa de doctorat ar fi viciată. Instanța Tribunalului Sălaj a respins cererea lui Bode ca fiind nefondată, după ce acesta a cerut suspendarea executării hotărârii 10/13 decembrie 2022 a Comisiei de Etică a universității ”Babeș-Bolyai”, care a semnalat probleme grave în lucrarea de doctorat a acestuia. Decizia poate fi atacată cu recurs în cinci zile de la comunicare la Tribunalul Sălaj.

Să adăugăm că indiferent de decizia instanței aceasta se referă la o decizie a comisiei de etică ce a fost întărită cu o altă decizie, pe care Bode a anunțat azi că a atacat-o prin această plângere prealabilă, decizie care a fost emisă în urmă cu câteva zile, și în care comisia a apreciat lucrarea lui Bode ca fiind ”profund viciată”.

Procesul are ca obiect ”suspendare executare act administrativ Hotărârea nr.10/13.12.2022 emisă de Universitatea Babeş-Bolyai – Comisia de etică” iar dosarul a fost înregistrat în urmă cu câteva zile, în 5 ianuarie; instanța a stabilit rapid un prim termen, pentru 17 ianuarie, adică azi.

Între timp, comisia de etică a UBB a emis o altă hotărâre în speță, a doua, în urmă cu câteva zile. Aici această a doua decizie . 

Aici prima deciziei a comisiei

Inițial comisia stabilise că plagiatul din teza de doctorat a lui Bode ar fi la 3%. Aici detalii

Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. ”În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare”, a arătat comisia.

 

 Citește și:

UBB despre teza de doctorat a mistrului Bode: Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate/ Teza este „profund viciată”

Tribunalul Sălaj a respins cererea ministrului Lucian Bode de suspendare a deciziei UBB care a stabilit că lucrarea sa de doctorat ar fi viciată

Nici un comentariu

Scrie un comentariu