Închide

După ani de zile de procese, muzeul ”Octavian Goga” din Ciucea a ajuns în proprietatea Consiliului Județean din Cluj, anunță azi că a făcut și schimbările în acte, vrea bani europeni ”ca să redăm farmecul de odinioară”

Actualitate by Actual de Cluj - mai 24, 2021 0 1109

După ani de zile de procese, muzeul ”Octavian Goga” din Ciucea a ajuns în proprietatea Consiliului Județean din Cluj, care anunță azi că a făcut și schimbările în acte în ce privește proprietatea.

Consiliul Județean Cluj a anunțat azi că a fost notificat oficial de către Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Huedin în legătură cu faptul că dreptul de proprietate al județului Cluj asupra Ansamblului Muzeal ”Octavian Goga” a fost înscris în Cartea Funciară.  ”ceastă operațiune survine câștigării definitive a procesului de către forul județean, și respectiv, radierii înscrierii referitoare la dreptul de proprietate al nepoților Veturiei Goga”, arată instituuția. ”Intenția noastră, pe mai departe, este de a întreprinde demersurile necesare pentru obținerea de fonduri nerambursabile cu ajutorul cărora să redăm farmecul de odinioară al acestui loc încărcat de istorie”, spune președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Procesul pentru proprietatea acestei clădiri a început încă din 2005, când urmașii Veturiei Goga au solicitat constatarea nulității absolute a donației făcute de aceasta în favoarea statului român, cu consecința obținerii dreptului de proprietate. ”În perioada următoare Consiliul Județean Cluj va întreprinde demersurile necesare în vederea recuperării cheltuielilor de judecată și va parcurge etapele administrative de încadrare a Ansamblului Muzeal ca bun de interes public județean, includerea acestuia în inventarul bunurilor aparținând domeniului public al Județului Cluj, precum și declararea lui la autoritățile locale ale comunei Ciucea”, mai arată CJ Cluj.

Iată istoria conacului din Ciucea, așa cum e ea prezentată de Consiliul Județean:

Domeniul de la Ciucea este cumpărat de către Octavian Goga în anul 1920 de la Boncza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Odată cu semnarea  actului de vânzare-cumpărare, Octavian Goga devine proprietarul complexului de la Ciucea, care, în acel moment cuprindea următoarele bunuri imobile:
-castelul, într-o altă arhitectură, de dimensiuni mai reduse;
-corpurile de clădire văruite, de culoare albă, clădiri care vor fi  doar reparate, păstrându-li-se atât arhitectura, cât şi funcţionalitatea.
Între anii 1921 -1926, Octavian Goga modifică esenţial castelul: îl măreşte, îl etajează, îi schimbă arhitectura, conferindu-i un stil nou brâncovenesc, cu verande largi şi vedere spre Criş.
Tot în această perioadă, se ridică un gard de piatră zidită al întregii incinte, se construieşte cunoscuta ,,casă de pe stâncă” şi se repară celelalte clădiri (,,Casa Albă”, ,,Casa Ady Endre” şi clădirea ,,Mănăstire”). În 1923, familia Goga se mută în casă nouă.
Din păcate, la 7mai 1938, Octavian Goga decedează la Ciucea, în urma unui atac cerebral suferit cu trei zile înainte. În 1939, după moarte poetului, Veturia Goga aduce la Ciucea un monument de arhitectură românească, biserica din lemn din comuna sălăjeană Gălpâia, înfiinţează o mănăstire de maici care funcţionează până în 1947 şi îşi reia activitatea în 1994. Între anii 1938-1958, prin stădaniile extraordinare ale Veturiei Goga   s-a realizat ,,Mausoleul”, monument funerar ridicat după planurile arhitectului G.M. Cantacuzino şi decoraţiile proiectate de artista plastică Nora Steriade.
Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” s-a înfiinţat prin Dispoziţiei Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă cu nr. 6694/1966 ca urmare al actului de donaţie nr.863/1966 către statul român, făcut de Veturia Goga, văduva poetului. Muzeul este proprietatea  Consiliului Judeţean Cluj, proprietar care subvenţionează şi coordonează activitatea muzeului, iar din punct de vedere ştiinţific este coordonat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional reprezentat în teritoriu prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj.
Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” deţine un patrimoniu imobil format dintr-un teren de 4 ha pe care sunt amplasate 9 clădiri si un patrimoniu mobil ce cuprinde 14 310 piese organizate pe colecţii, expuse sau depozitate în sălile complexului muzeal.

Citește și:

Decizie definitivă în cazul castelului de la Ciucea al lui Octavian Goga, clădirea rămâne în domeniul public

Final de proces după 12 ani pentru un castel important din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu