Închide

După 7 ani de când Consiliul Local a aprobat proiectul, Primăria inaugurează un parc fotovoltaic și eolian de cercetare pe 1,7 hectare pe Dealul Lomb

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 02, 2023 0 215

Primăria a inaugurat parcul fotovoltaic și eolian din Lomb pentru  ,,Crearea unui laborator de cercetare pilot pentru testarea în condiţii reale a eficienţei energetice produse de panouri fotovoltaice şi instalații eoliene moderne”, investiție realizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană pornit acum 7 ani de zile (când Consiliul Local a aprobat rezervarea terenului pentru această investiție).

Abia anul acesta Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM), parte din inițiativă, a contractat pentru 6.034.921 lei fără TVA firma PRODFER CONSTRUCT pentru contractul de proiectare și execuție a parcului fotovoltaic și eolian de cercetare din Lomb. În iunie 2020 a mai fost organizată o licitație cu 4 ofertanți pentru acest contract, însă procedura a fost anulată. Primarul Emil Boc a prezentat în luna august și octombrie 2023 acest proiect al parcului, arătând că este aproape gata și că din octombrie orașul va avea primul parc de cercetare din România.

 

Despre întârzierile din acest proiect, Primăria nu a oferit niciun fel de informații. Nici reprezentanții INCDTIM nu au oferit Actualdecluj.ro niciun fel de explicații.
Pe teren, a fost organizată o vizită de către Primărie, în 2 noiembrie, în care s-a prezent proiectul ca unul de succes și care va asigura consumul energetic al infrastructurii de pe Dealul Lomb, centrul de inovare al Pirmăriei unde deja funcționează CREIC și centrul TEAM, proiecte făcute cu fonduri europene dar și cu bani grei de la bugetul local, într-o zonă inaccesibilă, cu probleme cu alunecările de teren și unde se pregătește și Muzeul Științei la pachet cu un campus și sediu pentru facultatea de Matemarică și Informatică a UBB Cluj.

„Aici în Lomb suntem în măsură să deschidem cel mai important proiect de parc fotovoltaic din România prin specificul lui și anume are și producție și cercetare. E un proiect din fonduri europene cu o cofinanțare importantă de la nivel local, o treime din 2,6 milioane de euro fiind asigurată de către primăria municipiului Cluj-Napoca. Acest parc asigură cam 70% din energia necesară funcționării ecosistemului de aici. Ne producem, încet dar sigur, energia necesară pentru a deveni independenți din punct de vedere energetic. În primul rând e vorba de o viață mai sănătoasă la Cluj, mai puțină poluare și mai multe energie verde. Energiile vechi, pe combustibili fosili, și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul. Acest proiect nu este o picătură într-un pahar cu apă. El vine în continuare la parcul fotovoltaic din Someșeni dar și în continuarea unui alt proiect pe care noi l-am dezvoltat și l-am pus în aplicare și aici mă refer la faptul că până în momentul de față am instalat panouri fotovoltaice pe 9 clădiri publice. Aici amintesc baza sportivă Gheorgheni, piețele IRA și Grigorescu și celelalte și doar până la 1 august pot să vă spun că din aceste panouri fotovoltaice amplasate pe 9 clădiri publice din Cluj am eliminat gaze cu efect de seră echivalentul plantării a 2.500 de copaci într-un an de zile”, este declarația primarului Emil Boc dată printre panourile fotovoltaice din Lomb.

Parcul este dezvoltat împreună cu INCDTIM – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster și Cluj Innovation Park (societatea Consiliului Local) și a fost băgat și în noua strategia a Clujului „2030 Net Zero Cities”, orașul fiind parte al „Misiunea 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Valoarea totală a proiectului este de 2.6 milioane euro și a fost finanțat prin Programul Operațional Competitivitate și cofinanțat de la bugetul local, prin intermediul Cluj Innovation Park. Numai că proiectul a fost pornit în 2015 când consilierii locali au aprobat primele demersuri. Parcul e amenajat pe o suprafață de 1,7. hectare și are o capacitate de aproximativ 1 MW fiind gândit a testa în condiții reale eficiența energetică a panourilor fotovoltaice și cea a instalațiilor eoliene moderne. Parcul e gândit să asigure 70% din energia necesară funcționării infrastructurii de afaceri a Primăriei din Dealul Lombului, o poveste frumoasă, deal unde Primăria vrea să construiască și un Muzeu al Științei, alături de UBB, cooptată în proiect pentru a face un campus studențesc și un sediu pentru Facultatea de Matematică și Informatică.

 

Vezi și:

Ce planuri se mai desenează pe Dealul Lomb: centru de cercetare în energii regenerabile, de 2,8 milioane de euro

foto cover: oficialii Primăriei și-au făcut poze cu panourile din Lomb/sursa: Emil Boc/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu