Închide

După 4 ani, Primăria scoate de la naftalină proiectul Muzeului Documentar al Persoanlităților Clujene

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 21, 2024 0 177

Autorizația de costruire pentru Muzeul Documentar al Persoanlităților Clujene a fost semnată, a anunțat primarul Emil Boc. Oficialul anunța acest muzeu încă din 2020. După ce în 2022, Primăria a achiziționat direct servicii pentru conceptul de amenajare de la Biroul Atelier Schmidt, acest proiect nu a mai fost prezentat public.

Muzeul ar urma să se realizeze în apartamentul nr.1 (circa 100 mp) dintr-o clădire de pe Bulevardul Eroilor nr.17 aflată în centrul orașului Cluj-Napoca.  ”Muzeul va cuprinde exponate în format print, dispozitive multimedia, digital cu cod QR, exponate fizice, despre cele peste 400 de personalități locale – scriitori, istorici, artiști, oameni de știință, cercetători și inventatori.Vizitatorii vor putea obține accesul prin intermediul unor terminale instalate – ochelari VR, căști, sau utilizând dispozitivele personale informații despre personalitățile respective, istorie locală etc. Informațiile vor fi disponibile în limbile română, engleză, franceză, maghiară și germană”, a cerut Primăria în caietul de sarcini.

Primarul Emil Boc a anunțat la finalul anului 2020 că Primăria plănuiește un astfel de muzeul în Cluj-Napoca și că își dorește un muzeu care să țină pasul cu vremurile și să uzeze de tehnologie pentru a prezentat personalitățile marcante din oraș.

„Vom avea un Muzeu al Personalităţilor Clujene şi virtual şi fizic. Va fi pe Bulevardul Eroilor. Acolo vom aduna elemente reprezentative de la personalităţile Clujului, de la Doina Cornea şi Bartolomeu Anania, Dumitru Fărcaş şi alţii, unde vom avea de la fiecare câteva obiecte care le-au aparţinut, iar clujenii le pot vedea, cu detalii despre personalitatea fiecăruia”, a declarat primarul Emil Boc la Relaitatea FM.   Primarul a precizat că proiectul va începe din 2021: „Avem asigurată locaţia astfel încât să ne putem valorifica şi acest potenţial extraordinar pe care îl are Clujul. Vor fi şi personalităţi maghiare, care au dezvoltat şi au făcut parte din patrimoniul nostru cultural al Clujului, pentru că până la urmă suntem toţi în aceeaşi barcă”, anunța primarul Emil Boc în cadrul unei emisiuni săptămânale la Realitatea FM la finalul lui 2020.

Acum, primarul arată că Muzeul ar putea expune o biblie a Mitropolitului Bartolomeu Anania sau taragotul la care a cântat Dumitru Fărcaș.

Conceptul de amenajarea a acestui Muzeul a fost contract de Primărie de la Atelier Schmidt pentru peste 100.000 lei. Același birpu a fost cotractat de municipalitate pentru a face conceptul de amenajare al Muzeului dedicat lui Avram Iancu, pe care Primăria l-a anunțat într-o clădire din centrul Clujului unde a locuit acesta.

Primăria și-a angajat arhitect care să se ocupe de Muzeul Documentar al Persoanalităților Clujene pe care vrea să îl facă în Cluj-Napoca

Conceptul noului centru dedicat lui Avram Iancu va fi realizat de Atelier Schmidt / Același birou a mai fost contractat de Primăria Cluj Napoca pentru proiectul unui muzeu digital dedicat personalităților clujene

Nici un comentariu

Scrie un comentariu