Închide

După 12 ani, o primărie din Cluj a reușit să restaureze un ansamblu statuar simbol pentru oraș, după ce acesta fusese ciopârțit în 2010 de autori necunoscuți

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - aug. 09, 2022 0 451

Ansamblul „Fântâna inocentelor” (numită și Trei grații sau Fântâna), realizat de cunoscutul sculptor clujean Szervátiusz Tibor, a revenit la forma inițială, așa cum a fost în 1967, la inaugurare. Aceasta după 12 ani de când lucrarea situată în parcul central al orașului Gherla a fost vandalizată și ciopârțită de autori necunoscuți. Primăria din Gherla și-a asumat abia în 2021 un demers corect pentru restaurarea lucrării, după petiții și presiuni din partea societății civile.

 

În 2019, oameni din societatea civilă din Gherla au inițiat o petiție prin care au cerut Primăriei să restaureze lucrarea „Fântâna” ( „Trei graţii” sau „Fântâna inocentelor”) din parcul central al orașului. Lucrarea a fost vandalizată în 2010 când statuile au fost ciopârțite și aruncate în Someș, autorii nefiind găsiți până în prezent.

„În 2010, un act de vandalism rămas nesancţionat şi fără făptaşii prinşi, a distrus grupul statuar „Fântâna”, cunoscut şi sub denumirea „Trei graţii” sau „Fântâna inocentelor”, din parcul mare al municipiului nostru. De atunci municipalitatea, în mod vizibil, nu a făcut nimic pentru restaurarea lor.
Lucrarea de artă contemporană, elaborată cu o technică specială, a devenit între timp un element emblematic al oraşului. Lucrarea aparţine sculptorului clujean Tibor Szervátiusz și a fost realizată între anii 1963-1967, fiind prima lucrare din aer liber a acestuia. Artistul, în timpul carierei, a primit peste 18 distincţii de rang înalt în mai toate țările din bazinul Carpatic  – Ucraina, Slovacia, Ungaria, Romania. Dr.Virgil Pop, arhitect specialist in patrimoniul construit, a confirmat că locatia grupului statuar este o zonă protejată, aflându-se în parcul mare, care face parte din zona istorică protejată a centrului. Din punct de vedere al creatiei, a declarat că lucrarea este o excepție din contextul epocii, fiind vorba despre o lucrare artistica care se ridica mult peste lucrările apărute în anii ’60-’70 și se remarcă prin, stil, eleganță și frumusețe. În 2016 s-a reluat iniţiativa restaurării şi repunerii grupului statuar, la locul lor din centrul parcului mare. După o corespondenţă de peste un an, s-a primit acordul scris al artistului, condiţie primordială, conform legii, pentru începerea proiectului. S-a luat legătura cu conferenţiarul universitar doctor Tibor Kolozsi, sculptor, expertul restaurator al grupului statuar Matei Corvin din Cluj, să examineze statuile în starea actuală şi să formeze o opinie profesională prealabilă. Expertul a şi acceptat, verbal, invitaţia de a conduce luclările de restaurare, când acestea vor începe în mod oficial. Ca pas următor, s-au găsit surse de finanţare, care puteau să ajungă la bugetul local, cu condiţia ca acest proiect să fie prins în lista de investiţii. S-a încercat acest lucru în mai multe rânduri în cursul anului 2018, însă fără succes”, aratau, cei care au inițiat petiția din 2019, eșecurile municipalității de a restaura lucrarea .

(Fântâna, după vandalizare)

Abia în 2021, administrația locală din Gherala și-a asumat un demers pentru restaurarea lucrării.  Săptămâna trecută, „grațiile” au apărut în forma inițială în parcul central din Gherla. Fântâna a primit și iluminat arhitectural. Primarul din Gherla a promis, la inaugurarea fântânii, că se vor amplasa și bănci în jurul acesteia.

În 2008, Primăria din Gherla executase lucrări de întreținere a respectivei lucrări de artă din parc și a organizat o inaugurare ‘”ca la carte”.

sursă foto cover: ziarulfaclia.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu