Închide

Dr. Gabriel Lazăr: Spitalul Medicover Cluj permite la ora actuală abordarea multidisciplinară a pacienților și tratamentul chirurgical al tuturor cazurilor oncologice în cele mai bune condiții

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - apr. 28, 2022 0 320

Gabriel Lazăr este Medic primar, doctor în științe medicale și Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, iar din luna martie a acestui an face parte din echipa chirurgicală a Spitalului Medicover Cluj. Începând cu anul 2005, doctorul Gabriel Lazăr deține și supra-specializare de chirurgie oncologică și ginecologie oncologică. Pasiunea pentru chirurgia oncologică, profesionalismul, erudiția, respectul față de pacient și atenția deosebită acordate actului medical sunt câteva dintre calitățile pentru care domnul doctor este cunoscut și recunoscut pe plan național.

Ce anume v-a determinat să alegeți acestă specializare? Ați avut un model, un mentor în formarea dumneavoastră?

Medicina a fost prima opțiune pentru mine în alegerea carierei, iar chirurgia a fost specialitatea care s-a potrivit cel mai bine cu personalitatea mea. Aceasta mi-a permis să îmi folosesc manualitatea și să îmi satisfac dorința de noutate și dinamism, în vederea susținerii sănătății și vieții oamenilor. Mai mult decât atât, am avut norocul și onoarea să îl am alături pe tatăl meu care m-a ajutat să înțeleg, să aplic și să mă dezvolt în această specialitate și, poate cel mai profund, să iubesc cu adevărat medicina și să înțeleg ce înseamnă să te dedici cu adevărat în ceea ce faci.

Care sunt motivele care v-au făcut să acceptați provocarea Spitalului Medicover Cluj?

Întotdeauna mi-au plăcut provocările. Astfel că propunerea Medicover Cluj de a lucra într-un spital cu dotări de ultimă generație a venit la momentul potrivit. Acceptând această provocare voi avea posibilitatea de a efectua chirurgia oncologică în condiții adecvate secolului XXI și cu dotări corespunzătoare medicinii actuale. 

În acest moment chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică au indicații de elecție în sfera chirurgiei ginecologice și oncologice permițând astfel ca prin metode minim invazive și de mai mare precizie să putem efectua extirparea tumorilor. 

Consider că Spitalul Medicover Cluj permite la ora actuală abordarea multidisciplinară a pacienților și rezolvarea tuturor cazurilor oncologice în cele mai bune condiții atât pentru pacienți, precum și pentru personalul medical, ținând cont de facilitățile moderne pe care le pune la dispoziție, dar mai ales prin dotările tehnice medicale de ultimă generație cu care care echipat.

Care este rolul chirurgiei în gestionarea afecțiunilor gineco-oncologice?

Abordarea pacientului din punct de vedere oncologic poate fi realizată cu succes în momentul de față, dacă este una multidisciplinară. Este nevoie de colaborarea între medicul oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, radiolog și bineînțeles chirurg. Practic, chirurgia este doar o etapă în tratamentul oncologic, o etapă în care este înlăturată tumora și eventualele metastaze din ganglionii limfatici sau de la nivelul altor organe. Chirurgia poate fi efectuată la începutul tratametului sau după chimioterapie. Ghidurile terapeutice actuale includ chirurgia în toate cancerele ginecologice. Chirurgia laparoscopică, miniminvazivă este indicația de elecție în cancerele de corp uterin precum și în diagnosticul tumorilor ovariene. Tratamentul cancerului de col uterin și cel ovarian are indicație de tratament prin chirurgie deschisă. De asemenea, în cancerul ovarian diagnosticat în stadiile avansate,  tratamentul chirurgical de citoreducție poate fi combinat cu beneficiile chimioterapiei intraperitoneale.

Cum evaluați impactul tehnologiei în progresul chirurgiei gineco-oncologice și beneficiile acesteia pentru pacient?

În ultimii ani, s-au dezvoltat multiple tehnologii care au permis apariția de materiale noi și performante. Introducerea acestora în domeniul chirurgiei a permis trecerea de la o abordare grosieră și limitată la o chirurgie minim invazivă și de maximă precizie. Chirurgia laparoscopică a redus incizia chirurgicală și implicit, suferința post-operatorie și a grăbit timpul de vindecare pentru pacienți. De asemenea, prin aparatura folosită, disecția intraoperatorie este mult mai fină și precisă, crescând în acest fel posibilitatea de disecție și reducând complicațiile. Chirurgia robotică a adăugat și mai multă precizie actului chirurgical și a mărit plaja de abordare minim invazivă prin capacitatea de manipulare intraoperatorie a brațelor robotice la unghiuri de rotație inaccesibile mâinii omenești. Toate acestea au dus la creșterea calității actului chirurgical, la lărgirea indicațiilor terapeutice și mai ales la îmbunătățirea evoluției post-operatorii a pacienților.

Cât de importantă este echipa multidisciplinară în chirurgia oncologică?

Așa cum am precizat anterior, abordarea multidisciplinară a cazurilor oncologice este deosebit de importantă. Tratamentul cancerului implică un volum de informații și tehnici care sunt inaccesibile unui singur medic. Orice act diagnostic și terapeutic în cancer este necesar să fie discutat într-o comisie multidisciplinară în care fiecare medic va aprecia, pe baza competențelor din specialitatea acestuia, cazul pentru un tratament personalizat nevoii fiecărui pacient. Deși la ora actuală există numeroase ghiduri de indicații terapeutice, acestea se adresează bolii și nu bolnavului. Spitalul Medicover Cluj organizează săptămânal asemenea reuniuni multidisciplinare care permit abordarea personalizată a fiecărui caz discutat, conform protocoalelor în vigoare.

Responsabilitatea chirurgului şi autoevaluarea actului medical trec dincolo de sala de operaţie? Sau se ȋncheie odată cu ultima sutură?

Chirurgia, chiar dacă este spectaculoasă prin capacitatea ei de a oferi o ameliorare imediată a problemei pacientului nu este scutită de riscuri. Există o serie de complicații posibile, un interval de recuperare și mai ales, în chirurgia si ginecologia oncologică, o schimbare la nivelul corpului cu implicații mai mari sau mai mici de ordin psihologic. Toate acestea sunt parte din actul medical al chirurgului și de aceea activitatea lui se întinde dincolo de momentul chirurgical în sine. Înțelegerea acestor aspecte și mai ales implicarea chirurgului în vindecarea pacienților este o misiune de lungă durată care depășește cu mult momentul chirurgical.

Pentru mai multe informații și programări Call Center: 0264-933 

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România 

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 25 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în capitală, la Oradea, Craiova și Cluj-Napoca, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. 

Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2020, Medicover a avut venituri de 998 milioane de euro și peste 32.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați www.medicover.com

Acest text are caracter de PUBLICITATE

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare