Închide

Două universități din Cluj vor crea un robot care va ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer hepatic

ActualitateSinteză știri naționaleTop News by Catalin Suciu - mart. 19, 2018 0 245

Un robot proiectat pentru a ajuta în tratamentul onco-chirurgical al pacienţilor care suferă de cancer hepatic va fi realizat de o echipă formată din membri de la două universităţi clujene, Universitatea Tehnică, respectiv Universitatea de Medicină și Farmacie.

Coordonatorul, Doina Pîslă, a precizat că acest aparat modern este conceput cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor şi de a acorda un sprijin important echipei de medici în timpul tratamentului.
Robotul va efectua un tratament intraoperator al cancerului hepatic pe baza unui diagnostic imagistic-molecular pus de specialişti. Metodele adecvate chirurgical vor fi transmise robotului, iar acesta va fi controlat de un medic şi va realiza tratamentul. Proiectul va contribui, printre altele, la creşterea ratei de supravieţuire şi a calităţii vieţii pentru pacienţii cu cancer hepatic, transmite agerpres.ro.

Proiectul are o valoare de peste 5,2 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată de Guvernul României, iar durata de implementare va fi de 34 de luni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.