Închide

Două oferte pentru renovarea sediului Direcției de Cultură din Piața Unirii

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 25, 2020 0 392

Două oferte s-au depus la licitația pentru modernizarea clădirii monument din Piața Unirii nr.2, unde funcționează servicii ale Primăriei Clujene, dar și Direcția de Cultură, după doi ani de când municipalitatea a pornit demersurile. Ofertele au venit de la Decorint și de la Euras în asociere cu Add Concept. În prezent licitația este în faza de evaluare a ofertelor. Este vorba despre o clădire lipită de actualul sediu al municipalității din Piața Unirii nr.1 pe care s-au montat schele pentru refațadizare de mai bine de doi ani. Aceasta urmează să se modernizeze, de la fațadă, până la spațiile interioare și la curtea imobilului, care va fi repavată și reorganizată cu spații verzi. Contractul este estimat la peste 7, 9 milioane lei și renovarea ar urma să dureze aproape 2 ani.

Imobilul are o suprafață de peste 1000 de metri pătrați și este deținut în cea mai mare parte de municipalitate. Câteva apartamente sunt deținute de firme private. În prezent în această clădire funcționează mai multe servicii ale Primăriei Cluj-Napoca (biroruri care țin de Direcția de Taxe și Impozite), Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu și există și spații comerciale la stradă sau un local în curte (Subway și Submarine).

Primăria a mai lansat o licitație anul acesta la o valoare mai mică, fără rezultat. Apoi, contractul a fost reajustat la peste 7,9 milioane lei (de la peste 5,5 milioane lei). La procedura lansată toamna aceasta s-au depus două oferte, de la Decorint și de la Euras. Criteriul de adjudecare al licitației este prețul cel mai scăzut ,iar în prezent procedura se află în faza de evaluare/calificare tehnică.  Durata contractului este de 22 de luni.

Imobilul din Piața Unirii nr. 2 este o casă monument din XVI-XVIII, cu subsol, parter și 1 etaj. Obiectivul proiectului este realizarea lucrărilor de reabilitare, restaurare, consolidare, modernizarea și valorificarea durabilă a fațadelor clădirii, a spațiilor interioare care aparțin Municipiului Cluj-Napoca, respectiv amenajarea curții.

Prin proiect se dorește modernizarea, reabilitarea, restaurarea și/sau conservarea elementelor arhitecturale valoroase, reabilitarea anvelopei, restaurarea tuturor componentelor artistice din piatră, metal, lemn, picturi murale, eliminarea cauzelor degradăriii construcției, înlocuirea și modernizarea instalațiilor, realizarea iluminatului architectural, lucrări de creșterea confortului, eficientizarea energetică, sistematizarea pe verticală și amenajarea spațiilor exterioare adiacente a curților interioare, realizarea de spații verzi, realizarea împrejmuirii, repararea celei din zidărie.

„Prin proiect se propune revenirea la o configurație spațială cât mai apropiată de cea inițială, luând în considerare o reorganizare pe zone funcționale, conform necesităților și caracterului diferitelor servicii ale primăriei. Se păstreză accesele existente către subsol, parter și etaj, se propune desfacerea compartimentărilor realizate ulterior, deschiderea golurilor înzidite și revenirea la configurația inițială a partiurilor. Pentru accesul la etaj se vor folosi cele două scări existente. Curtea interioară se va reamenaja, respectiv repava cu plăci de piatră și vor fi amenjate și spații verzi cu vegetație înaltă în jardiniere. În privința elementelor arhitecturale valoroase, se propune identificarea tuturor componentelor artistice, conservarea, restaurarea și punerea lor în valoare. ”Componentele care se vor pune în valoare sunt de diferite tipuri, cum ar fi: elemente din fier forjat – balustrada, lampadar din casa scării – elemente din piatră naturală – ancadramente, profilaturi, glafuri, brâuri, cornișe, stâlpi, coloane, balustrade, pardoseli, trepte -, elemente decorative din stucatură, tencuieli de var cu straturi de văruieli/zugrăveli monocrome sau cu picturi; tâmplării vechi eclectice, clasicizante baroce – tocuri de lemn, căptușeli, ferestre, uși, împreună cu feroneriile acestora”, se mai arată în caietul de sarcini.

 

(sursa: caiet de sarcini modernizare și consolidare imobil Piața Unirii nr.2)

Euras din Satu Mare e controlată de Mircea Letiu , despre care presa a scris că e singurul reprezentant în Consiliul Bisericii Ortodoxe Române care nu este prelat. Firma a mai avut contracte cu Primăria din Cluj și se ocupă de renovarea altor clădiri pentru municipalitate pe strada Iuliu Maniu. Euras a renovat și turnul cu ceas din sediul actual de Primăriei de pe Moților.

Decorint e legată de numele omului de afaceri Claudiu Sugăr, implicat în proiecte imobiliare din oraș, apropiat de liderii de la Primăria Cluj, cu multe contracte cu administrația locală, dar și cel despre care presa scria că i-au înflorit afacerile după ce Emil Boc a ajuns premier.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu