Închide

Domnilor universitari, ce specimene pregătiți pentru comunitate? „Prefectul”studenților din UBB se declară revoltat că un vlogger a fost reținut de poliție pentru că instiga la violarea minorelor

ActualitateEducaţieOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 10, 2020 6 6190

Prefectul studenților din Universitatea Babeș Bolyai, Tudor Mureșan, care este și senator al acestei prestigioase și onorabile universități românești, se declară revoltat și indignat față de „abuzul de putere” comis de Poliția Română în actul de reținere, pentru 24 de ore, a vloggerului Alexandru Bălan, zis „Colo”. Vloggerul e acuzat, pe bună dreptate, că a instigat la violarea minorelor, combinată cu agresiune fizică de mutilare a acestora.

Prefectul studenților din UBB, care, atenție, este și membru în conducerea Consiliului Studenților Facultății de Drept din cadru UBB și fondator al Organizației Studenților în Drept, consideră că măsura reținerii ar reprezenta o nevoie a Poliției Române de a da „un tun mediatic (,) care să le mai spele din incompetența lor în cazurile de violență contra minorilor”. (vezi foto)

Așadar, pentru „prefectul” studenților din Universitatea Babeș Bolyai, vloggerul „Colo” „e doar un tembel”, împotriva căruia poliția a comis un abuz disproporționat.

Să reamintim puțin contextul în care acest vlogger, zis Colo, a fost reținut. Urmărit de peste 850.000 de persoane, pe canalul său de pe Youtube, individul s-a apucat să explice nonșalant cum consideră el că o minoră „merită violată. Adică la modul cu picioare în gură”. Acest vlogger – împotriva căruia s-a dispus măsura reținerii – a mai detaliat despre cum a practicat el sexul cu minore. 

Lectorul universitar dr. Diana Ionescu, avocat în baroul Cluj, i-a atras atenția tânărului „prefect” că acest „Colo” nu e doar tembel”, și că „există suspiciunea rezonabilă (susținută prin probele ce rezultă din materialele video accesibile) că el a săvârșit o infracțiune.” Diana Ionescu i-a solicitat Prefectului studenților din UBB, care probabil îi este sau i-a fost student, să fie mai reținut și „un pic mai echilibrat” pentru a evita exprimarea „unor concluzii certe în lipsa cunoașterii probelor”. Fiindcă acest Colo, instigatorul, „poate a încercat să influențeze martori sau să distrugă probe”. (vezi foto)

„Prefectul” studenților din Universitatea Babeș Bolyai a ținut s-o pună la punct pe lectorul universitar Diana Ionescu, sfindându-i sfatul profesional pertinent și de bun simț. Prefectul studenților Tudor Mureșan i-a replicat profesoarei sale că lui „i se pare greu să vadă care este pericolul social în acest moment”. Și că „infracțiunea a fost săvârșită printr-un singur act material”. (vezi foto)

La fel de șocant și de neonorant este pentru prestigiul și onorabilitatea Universității Babeș Bolyai și Facultății de Drept faptul că mai mulți studenți i-au sărit în sprijin lui Tudor Mureșan, lansând aprecieri de o iresponsabilitate greu de digerat pentru un mediu universitar și o comunitate clujeană care se consideră, nu-i așa, fanioane ale civilizației românești.

De exemplu, studentul Marc Barabas e de părere că e „deplasată reținerea vloggerului”, măsură care s-ar datora faptului că „presa influențează urmărirea penală”. Aceeași indignare și revoltă contra organelor de urmărire penală și a presei o arată și studentul Tudor Pop care este, în plus, disprețuitor la adresa „moralei publice”. Acesta ia în batjocură faptul că un motiv de reținere a unui instigator la viol ar fi că „opinia publică ar fi fost contrariată în lipsa luării unei măsuri privative de libertate”. 

Observând toată această erupție de misoginism, cinism și agresivitate la niște studenți ai Facultății de Drept a Universității Babeș Bolyai, viitori posibili magistrați/avocați, „stâlpi de nădejde ai familiei și societății”, te întrebi, în mod legitim, ce fel de oameni pregătesc aceste instituții de învățământ superior?! Poate ne va răspunde domnul rector, psihologul Daniel David. Fiindcă aici este, clar, și o problemă care ține de aria super-specializării domniei sale.

Sursa Foto: Facebook/Tudor Muresan

Citiți și

Vloggerul Colo a fost reținut marți seară

6 comentarii

 1. Draga Cosmina, mie mi se pare ca Tudor a pus accentul pe faptul ca nu exista un balans intre ce se intampla cu violatorii, pedofilii etc. Si ce s-a intamplat cu acest zis Colo. Pe cand cei dintai primesc condamnari cu suspendare, unii chiar sunt achitati, acest individ a fost retinut 24 de ore cu propunere de arestare preventiva. Cred ca ceea ce a vrut el sa sublinieze este faptul ca nu reprezinta un pericol la fel de mare ca si adevaratii violatori si pedofili. Dar asta este presa romana, abordand niste subiecte care doar vor sa atraga prostimea 🙂

 2. Dar are dreptate. Dacă nu era faimos nu se întâmpla nimic? Sunt alții care amenință pe bune sau mai rău și poliția nu face nimic..

  Pe lângă asta dupa logica asta, toți cântăreții de rap ar trebui băgați la pușcărie pentru că „instigă”

 3. Personal, în afara unor seriale americane de profil (mai mult sau mai puțin accurate, respectiv mai mult sau mai puțin relevante pentru sistemul din România), nu am avut tangențe cu Dreptul dar, cea mai simplă, importantă și general-valabilă concluzie pe care am tras-o e că trebuie să ÎȚI CONSTRUIEȘTI CAZUL. Băiatul a explicat în termeni de specialitate de ce unele măsuri se pot/ nu se pot lua la momentul de față.
  E condamnabil moral ce a făcut vloggerul? Cu siguranță! Ar trebui ca faptele (vorbele) lui să îi aducă și niște consecințe? Cel mai probabil da.
  Dar pentru fiecare măsură luată trebuie să ai niște fundamente JURIDICE, nu ajung cele morale. Și până nu o să se construiască, argumenteze etc acele fundamente, nu poate fi arestat/închis, fiindcă procesul are la bază texte și proceduri juridice. Judecătorii nu judecă ce e corect/incorect, moral/imoral, ci judecă în funcție de cât de bine sunt construite (contra)argumentele repet, din punct de vedere JURIDIC, nu moral.
  Iar discuția cu doamna profesor să știți că s-a terminat pașnic: a fost un fir de comentarii în care s-au dezbătut și clarificat anumite idei.
  De asemenea, încercați să nu mai fiți ironică în mod nejustificat, funcția de prefect al studenților nu are ghilimele; în schimb, încercați să interpretați mai bine textele/postările, nicăieri nu a spus Tudor că este ”revoltat” (aici merită ghilimelele, în schimb), el doar și-a prezentat niște argumente fundamentate pe proceduri juridice, dar ca simplu om, vă dați seama că nu i se pare normal ce a făcut vloggerul (după cum a și menționat în încheierea postării).

 4. Apare și la noi presa justițiară cum vedem prin afară, care hărțuiește cetățenii pentru opinii exprimate pe rețelele de socializare? Nu am scăpat bine de o dictatură că visăm la alta în care fiecare afirmație ne este supravegheată?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.