Închide

Doi medici din Cluj reținuți în scandalul adeverințelor de vaccinare false eliberate în județul Alba

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 06, 2021 0 730

Doi medici din Cluj-Napoca, unul de 26 de ani și altul de 41 de ani, au fost reținuți fiind acuzați în scandalul adeverințelor false de vaccinare din județul Alba. Polițiștii din Alba au confirmat ieri că au reținut o tânără doctoriță de 26 de ani (rezidentă în Cluj) care lucra la centrul de vaccinare din Ocna Mureș. Ancheta a fost extinsă și a mai fost reținut și un medic de 41 de ani din Cluj pentru fals informatic. Cei doi vor fi prezentați Parchetului din Alba cu propunerea de arestare.

 

Scandalul adeverințelor false din Alba a pornit după ce Direcția de Sănătate Publică din Alba a constatat diferențe între stocurile scriptice și cele faptice de vaccinuri. La un centru de vaccinare din Ocna Mureş s-ar fi descoperit existenţa a şapte doze de vaccin în plus faţă de numărul de persoane vaccinate efectiv. Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a sesizat procurorii după ce a fost informată asupra situației.

”Au existat diferenţe între stocul scriptic şi stocul faptic de vaccine anti-covid DSP Alba s-a autosesizat şi ca urmare a anchetei pe care am interprins-o s-a constatat că există suspiciunea că unele persoane care se presupune a fi vaccinate să nu fi intrat în acest centru şi s-ar fi primit adeverinţe doar electronic”, declara Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, citat de stirileprotv.ro.

Potrivit cercetărilor efectuate de polițiștii din Alba, la data de 28 iunie, o persoană (doctoriță rezidentă din Cluj care lucra la centrul din Ocna Mureș) ar fi accesat registrul electronic de evidenţă a vaccinărilor al unui centrului din județul Alba şi ar fi eliberat mai multe adeverinţe care atestau, în fals, vaccinarea efectivă la acel centru de vaccinare a mai multor persoane care nu au fost vaccinate în locaţia respectivă. Ulterior, după ce au fost audiate 10 persoane, cercetările s-au extins și asupra unui medic de 41 de ani din Cluj care ar fi fost cel care ducea de fapt clienți la centrul de vaccinare din Ocna Mureș pentru eliberarea de adeverințe de vaccinare false. Adeverinţele ar fi fost eliberate unor români care locuiesc sau urmau să plece în străinătate. Persoanele respective s-ar fi vaccinat cu prima doză, dar nu au mai venit la centru pentru a primi şi a doua doză. Medicul a scos adeverinţele ca şi cum persoanele ar fi fost vaccinate cu ambele doze, mai susțin polițiștii din Alba.

„În urma percheziţiilor din data de 5 august a.c., privind documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de fals informatic, cercetările au fost extinse şi asupra unui bărbat, din judeţul Cluj, pentru instigare la fals informatic. Bărbatul, de 41 de ani, a fost reţinut, pentru 24 de ore. Din cercetări a reieşit că bărbatul ar fi determinat o tânără, de 26 de ani, din Cluj-Napoca, să acceseze o platformă de evidenţă naţională a vaccinărilor şi să elibereze adeverinţe care atestau, în fals, vaccinarea anti-COVID-19”, arată un comunitat remis de Poliția din Alba.

Urmează ca cei doi medici din Cluj care au fost reținuți să fie prezentați, vineri, Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Sursă foto: Ziarul Unirea – www.ziarulunirea.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu