Închide

Doi clujeni vor să traverseze un ghețar din Islanda și strâng bani de tabere pentru copii bolnavi

Social by Kristina Reştea - apr. 18, 2018 0 446

 

După drumuri de 200 km prin munți, un ultramaraton și o călătorie pe biciclete până în Franța, Zoltán Szénási și Alpár Katona și-au stabilit ținta pentru campania de 2018: vor să traverseze cel mai mare ghețar din Europa și strâng fonduri pentru taberele gratuite organizate copiilor bolnavi din Tabăra Yuppi. Clujenii în vârstă de 37, respectiv 36 de ani fac sport de mulți ani, au în istoric mii de kilometri parcurși și zeci de vârfuri escaladate.

În perioada următoare, cei doi prieteni vor să adune 45.000 lei pentru Tabăra Yuppi, sumă din care se va organiza cea de-a patra tabără pentru copiii cu vârsta de până la 10 ani care suferă de boli oncologice.

Anul acesta urmează cea de-a treia acțiune din seria campaniilor de strângere de fonduri. Fondatorii proiectului Rupicapra Social au organizat deja în trecut două campanii sociale. În cadrul YuppiRun în 2016, tinerii au parcurs 260 000 de pași – 210 kilometri în Carpații Meridionali: au pornit din Munții Făgăraș, au trecut prin Munții Bucegi și la finalul traseului, au alergat un ultramaraton. În 2017 a avut loc YuppiRide, o călătorie de 1800 de kilometri cu bicicleta de la Șăulia, jud. Mureș până la Chamonix, Franța, urmată apoi de escaladarea vârfului Mont Blanc . În cadrul celor două evenimente s-a reușit strângerea a peste 60.000 de lei pentru organizarea taberei.

Mai multe aici:

Doi clujeni vor să alerge 200 de kilometri, ca să ducă în tabere copii bolnavi. „E peste percepţia mea de „posibil”. Dar ne-am identiificat cu ceea ce fac copiii în aceste tabere”

 

și

FOTO „Jurnal” de călătorie. Doi clujeni, drumuri europene pe biciclete şi vârful Mont Blanc, pentru taberele unor copii bolnavi

 

 

Proiectul din acest an vizează traversarea ghețarului Vatnajokull din Islanda de la est la vest, respectiv escaladarea vârfului Hvannadalshnjúkur care se află pe ghețar. Unicitatea proiectului constă în faptul că distanța (de aproximativ 250 km) va fi parcursă pe schiuri, fără ajutor exterior, iar bagajele (îmbrăcăminte, cort, mâncare, echipamente) vor fi trase pe sănii speciale (pulka), explică iniţiatorii drumeţiei. Cei doi fondatori ai Rupicapra Social vor pleca din Cluj-Napoca pe 12 mai și vor ajunge pe ghețar în data de 14 mai. Potrivit calculelor, vor termina călătoria până la 25 mai și se vor întoarce acasă în 26 mai.

„Ne așteaptă o mare aventură. Am primit ca sponsorizare un ceas cu navigație și un dispozitiv GPS, dar nici chiar așa nu putem fi siguri că nu ne vom pierde. Este important să fim complet independenți în astfel de aventuri, așadar facem exerciții de orientare în mod constant, folosind harta și busola. Pe ghețar numai pe alocuri vom avea semnal de telefon și internet, așa că nu vom putea ține legătura în mod constant cu cei de acasă”, a spus Zoltán Szénási.

Alpár și Zoltán au început demararea strângerii de fonduri pentru Taberele Yuppi cu câteva luni în urmă: până acum au reușit să obțină suportul a 6 companii din Cluj-Napoca, iar numărul lor crește constant. Cei doi mai precizează că  în cadrul întâlnirilor cu companiile, discuțiile nu s-au concentrat pe obținerea ajutorului financiar pentru acoperirea costurilor călătoriei. Oamenilor de afaceri li s-au oferit alternative cu care ar putea să sprijine direct Taberele Yuppi sau să promoveze inițiativa de strângere de fonduri în sine. În acest fel, putând atrage atenția mai multor persoane asupra Taberelor Yuppi care să cunoască și să contribuie la gratuitatea taberelor, explică organizatorii.

„Este o provocare veche să ajungem în Islanda și să traversăm ghețarul pe schiuri. Și deoarece colaborarea noastră cu Yuppi este de la an la an tot mai puternică, am decis să o includem și în această aventură. Prin călătoria noastră dorim să promovăm taberele Yuppi și să încurajăm lumea să doneze. Companiile, de asemenea, pot contribui la organizarea unei tabere, fie prin bani sau prin produsele lor, fie prin organizarea proprie de strângere de fonduri, sau prin simpla promovare a acțiunii în rândul angajaților. Persoanelor fizice le stă la dispoziție o pagină online de donații unde pot oferi ajutor”, a spus Katona Alpár.

Găsiți AICI informații despre donații.

Alpar a împărtăşit pentru Actualdecluj.ro impresiile care au rămas după întâlnirea cu copiii din tabără. „Anul trecut am fost deja a doua oară în tabără. Prima dată am fost în 2016, aşadar ştiam la ce să ne aşteptăm. Totuşi, dacă în 2016 am fost la o tabără cu copii mai mici şi care suferă de diabet, în 2017, tabăra în care am participat a fost cea pentru tineri cu artrită juvenilă şi pot să zic că sunt două categorii de boli total diferite. Pe mine personal m-a marcat destul de tare să îi văd pe acei copii cum participă la diferite evenimente (de exemplu tras cu arcul). Nici nu mă gândeam cât poate fi de dificilă pentru ei o activitate care pentru noi este banală. Am fost emoţionat să văd bucuria şi zâmbetul lor când au reuşit să găsescă ţinta cu săgeata. A fost plăcut să mă reîntâlnesc şi cu câţiva voluntari pe care i-am cunoscut în 2016, pe care i-am regăsit cu acealaşi entuziasm, vitalitate şi atitudine pozitiva. A fost plăcut să-i revăd, să povestim, m-a umplut de energie contactul cu ei. Mă uimeşte si acum dăruirea cu care se ocupă de copii. Pentru mine ei sunt „eroi” adevăraţi şi cei care mă inspiră cu adevărat, oameni care nu ies în faţă, dar care sunt acolo zi şi noapte timp de o săptămână alături de copii, dăruindu-le o experienţă de neuitat şi energie maxima pentru a-şi putea gestiona şi accepta condiţia”, spune Alpar.

Puteți urmări aventura celor doi prieteni pe eventul Facebook, creat special pentru această ocazie: https://www.facebook.com/events/204032746875674/

 

Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere la Şăulia de Câmpie, județul Mureș. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, călărit, caiac, tras cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala, spun organizatorii. În prezent, Yuppi colaborează cu 35 de medici specialişti, conform organizatorilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare