Închide

Doi clujeni traversează Africa în cursă caritabilă de 9.000 kilometri și 30.000 euro ca să ducă 1.000 de ghiozdane copiilor din Sierra Leone

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 20, 2019 0 207

Doi clujeni traversează Africa într-o cursă caritabilă de 9.000 de kilometri prin care vor să ducă o mie de ghiozdane echipate pentru copii săraci, în cea mai mare cursă de off road din lume, Budapesta – Bamako.

Albert Deak și Cătălin Priscorniță urmăresc să echipeze mii de copii din Sierra Leone cu ghiozdane școlare, donate de copii din Transilvania. Scopul acestei aventuri pe patru roți la tropice este donarea a câteva mii de ghiozdane școlare complet echipate cu materiale didactice pentru copiii din Sierra Leone – una din cele mai sărace țări din lume, cu lipsuri masive de materiale școlare, lucru care face ca peste un sfert dintre copii să nu ajungă deloc la școală.  ”Sierra Leone e o țară care abia și-a revenit, acum ceva mai mult de un deceniu, dintr-un sângeros război civil, care a lăsat cicatrici adânci, în special în rândul copiilor. Firavul sistem de învățământ a fost pus la pământ, cu peste 1200 de școli distruse și 67% din copiii de vârstă școlară fără nici un fel de educație. Peste 25% dintre copii nu urmează vreo formă de învățământ, deși școala primară este gratuită și obligatorie, conform raportului UNICEF”, explică ei. ”Acest lucru se datorează lipsurilor însemnate, începând de la ghiozdane și materiale didactice, până la clădiri adecvate pentru școli și personal calificat. Nu este neobișnuit ca patru sau cinci elevi să împartă o singură carte”.

Cursa pornește în 31 ianuarie din Budapesta și urmează o parte din vechile rute ale celebrului raliu Paris-Dakar. Cei doi clujeni se deplasează cu o maşină Toyota Land Cruiser HDJ80 special echipată pentru expediţii în deşert. La finalul celor 9000 km, după o cursă de 17 zile, vor ajunge la finish în Freetown, capitala republicii Sierra Leone, pe malul Atlanticului. Acolo vor fi distribuite comunităților locale donațiile aduse. Expediția nu e deloc ieftină: 30.000 euro.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu