Închide

Doi clujeni au fost condamnați la ani grei de închisoare după ce au aflat datele de card ale unei victime și au ușurat-o de nu mai puțin de 14.000 de euro în doar câteva zile, prin zeci de tranzacții frauduloase

ActualitateTop News by Mihai Prodan - aug. 23, 2021 0 307

Doi clujeni au fost condamnați la ani grei de închisoare după ce au aflat datele de card ale unei victime și au ușurat-o de nu mai puțin de 14.000 de euro în doar câteva zile, prin zeci de tranzacții frauduloase pe telefonul mobil. În proces unul dintre cei doi a suferit un preinfarct chiar în ședința în care urma să se pronunțe sentința.

Instanța Tribunalului Cluj, cea care a dat sentința în proces în urmă cu câteva zile, a reținut că cei doi și-au recunoscut faptele și au achitat parțial prejudiciul, dar și că victima, o persoană în vârstă, s-a aflat în imposibilitatea de a preîntâmpina sau stopa acțiunile infracționale. Ambii autori, o femeie de 40 de ani și un bărbat de 45 de ani, sunt cunoscuți cu antecedente penale.

Cei doi au fost prinși la două luni de la comiterea faptelor, în 21 ianuarie, când polițiștii de la Investigații Criminale, coordonați de către procurorul de caz, i-au reținut și ulterior i-au dus în fața instanței cu propunere de arestare preventivă, însușită de instanță, iar cei doi au rămas după o lună în arest la domiciliu până la data emiterii sentinței, săptămâna trecută. Polițiștii au identificat la acea vreme un bărbat de 48 de ani, din Cluj-Napoca, care ar fi pus la dispoziția celor două persoane bănuite datele contului său bancar, în vederea transferării și ulterior retragerii, în mod fraudulos, a mai multor sume de bani, dar acesta nu a fost pus sub acuzare.

Casele celor trei au fost percheziționate în 21 ianuarie iar anchetatorii au ridicat în urma acestora mai multe bunuri electronice, care ar fi fost achiziționate prin utilizarea datelor bancare, precum și documente.  ”Din cercetări a reieșit că în luna noiembrie a anului 2020, un bărbat de 44 de ani și o femeie, de 40 de ani, ambii din municipiul Cluj-Napoca, sub pretextul prestării unor servicii de menaj casnic, ar fi sustras cartela telefonică aparținând unei femei din Cluj-Napoca”, spuneau la acea vreme anchetatorii.

Inculpatul, Alexandru Kanalaș, a suferit un preinfarct în sala de judecată în iunie, când trebuia anunțat verdictul, și a fost operat pe cord. Inculpata, Emilia Gașpar, are în îngrijire ambii părinți bătrâni și bolnavi, aceștia necesitând asistență permanentă, și nu a avut surse de venit permanente, fiind nevoită să realizeze activități de menaj temporar.

Kanalaș a fost condamnat la cinci ani și trei luin de închisoare și trei ani interzicerea unor drepturi, între care dreptul la activitate de menaj sau îngrijire bătrâni și dreptul de a comunica cu inculpata. Femeia a fost condamnată la rândul său la patru ani și 11 luni de închisoare și trei ani de interzicere a unor drepturi, între care dreptul la activitate de menaj sau îngrijire bătrâni și dreptul de a comunica cu inculpatul.

Cum au operat cei doi, ușurând contul victimei cu peste 14.000 de euro, în doar două zile: între 11 și 13 noiembrie anul trecut cei doi au intrat în posesia datelor de card ale persoanei vătămate și a cartelei SIM a acesteia și au introdus datele într-o aplicație bancară instalată pe mai multe telefoane mobile. În acest mod au făcut zeci de transferuri frauduloase, mai exact 36, în valoare de 70.696,86 de lei. În faza cercetării judecătorești, ambii inculpați au solicitat instanței să fie judecați în procedura simplificată a recunoașterii vinovăției, recunoscând în totalitate faptele reținute în sarcina lor și dorind să beneficieze de prevederile codului de procedură penală care prevede reducerea cu o treime a pedepsei, dacă procesul se judecă în procedură simplificată cu recunoașterea vinovăției. Cei doi au achitat parțial prejudiciul – 35.000 de lei a plătit Kanalaș și 5.000 de lei a plătit Gașpar.

Cu banii retrași cei trei ar fi cumpărat mai multe televizoare și telefoane, electrocasnice, produse de uz personal, dar și bijuterii. Pe lângă acestea, de asemenea, cei doi ar fi plătit cu banii victimei și cumpărături de la un hipermarket, utilizând datele bancare ale persoanei vătămate, au precizat la vremea perchezițiilor reprezentanții IPJ Cluj pentru actualdecluj.ro. Imagini de la percheziții, cu probele ridicate de anchetatori:

Tribunalul a dat sentința miercurea trecută, în 18 august; decizia poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare. De altfel cei doi inculpați au atacat deja sentința.

Citește și:

Percheziții la Cluj într-un dosar de criminalitate informatică, doi ajung în arest preventiv, prejudiciu de zeci de mii de lei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare