Închide

Doi administratori ai ultimei întreprinderi deținute de Stat în Cluj, fabrica de încălțăminte Clujana, au renunțat la mandat

Economie by Actual de Cluj - iun. 14, 2021 0 416

Doi administratori ai ultimei întreprinderi deținute de Stat în Cluj, fabrica de încălțăminte Clujana, au renunțat la mandat și vor fi înlocuiți. Indemnizația pentru un loc în CA-ul acestei fabrici cu un picior în groapă este de 1.500 de lei pe lună.
Doi dintre membrii Consiliului de Administrație ai Clujana SA au renunțat la mandat și vor fi înlocuiți, e vorba de Mihaela Suciu și Bogdan Moga, care ar urma să fie înlocuiți de George Moldovan și Marinel Băgăcean – dacă acționarii convocați în acest sens își vor da acordul. Amintim că acționarul majoritar, cu 93% dintre participații, e Consiliul Județean Cluj. Indemnizația lunară fixă pentru membrii CA ai Clujana este de 1.500 de lei.

Clujana a rămas fără active după ce le-a vândut principalului acționar în contul unor datorii și ar trebui să se mute, căci și-a vândut și sediul. Acum pe numele Clujana, în afara utilajelor deja vechi, a rămas doar marca, după ce clădirile în care fabrica funcționa de la înființarea sa din 1911 au fost vândute către acționarul majoritar Consiliul Județean care a plătit datoriile fabricii ca aceasta să nu fie scoasă la licitație. Instituția are planuri mari cu clădirea, aflată într-o zonă imobiliară fierbinte. Unde se va muta însă fabrica Clujana, și când anume, nu se știe nici la aproape trei ani de la data semnării contractului de vânzare a activelor. Contractul de vânzare-cumpărare a activelor Clujana a fost semnat în 18 decembrie 2018 la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile fabricii, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Clujana e una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea “Fabrica de piele Frații Renner & Co” și a funcționat de atunci în actualul amplasament, timp de mai bine de un secol.
Să mai spunem că fabrica a mers din rău în mai rău în ultimii ani, cu directori care s-au schimbat ca șosetele în ultimii 20 de ani, fără ca vreunul să fi reușit să stopeze sau măcar să limiteze acumularea de pierderi. Singura încercare de privatizare a fabricii datează din urmă cu mai bine de zece ani, eșuată însă, astfel că la trei decenii de la căderea comunismului Clujana rămâne în proprietatea Statului Român, prin Consiliul Județean, singura fabrică din Cluj în această situație.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare