Închide

Analiză: doar puțin peste un procent din totalul de spații logistice din Cluj e vacant, chiriile sunt printre cele mai scumpe din țară

EconomieTop News by Actual de Cluj - nov. 02, 2022 0 262

Doar puțin peste un procent din totalul de spații logistice și industriale din Cluj e vacant acum, al doilea cel mai mic procent din România, după zero în Pitești, arată o analiză a Cushman & Wakefield.
Astfel, în Cluj stocul de spații logistice numără în al treilea trimestru din an o suprafață de 431.700 de metri pătrați, cel mai mare din țară după București cu peste trei milioane de metri pătrați și Timișoara cu aproape 600.000. Rata de ocupare însă e aproape de 99% – mai exact, doar 1,5% din suprafață este vacantă, în condițiile în care doar în Pitești rata e mai mică – aici, remarcă analiza, sunt ocupate toate spațiile logistice și industriale. În Cluj sunt înregistrate și cele mai mari chirii pentru un metru pătrat de spații de birouri – în medie 4,5 euro pe metrul pătrat pe lună, la același nivel cu București.

”Cererea de spații logistice și industriale la cote maxime; România are nevoie de măsuri care să susțină diversificarea domeniilor care generează noi cereri”, arată raportul publicat azi. Conform acestuia, piața logistică și industrială din România este aproape de a înregistra un nou an record în 2022 din punct de vedere al cererii, ceea ce se reflectă și în rata medie de neocupare care la finalul primelor nouă luni s-a situat la 4,3%, unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii zece ani, iar în Cluj chiar considerabil mai mică, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
”Cererea de spații industriale și de logistică din acest an a fost reprezentată foarte dinamic de clienții din sectorul distribuției și retailului, care au continuat să se extindă atât online cât și offline. Ea a compensat activitatea mai prudentă a companiiilor de producție care au avut un ritm mai conservator al expansiunii”, arată raportul. ”Așa se explică de ce Bucureștiul este principalul beneficiar al cererii de spații, dar și al dezvoltărilor logistice, prin prisma cererii și a consumului ascendent, având și una dintre cele mai reduse rate de neocupare pe acest segment de piață. Astfel, în București, principalul hub logistic din țară și care cumulează jumătate din stocul de 6,1 milioane de metri pătrați, rata de neocupare este de 4,4%. Cele mai echilibrate orase din punct de vedere cerere – ofertă sunt Pitești, unde stocul de 246.000 metri pătrați este ocupat integral, Ploiești și Cluj, cu spatii disponibile extrem de limitate, de maxim 1,5%. Aici estimăm că vor urma dezvoltări noi în următorii 2-3 ani, în funcție de interesul companiilor de a-și extinde operațiunile pe aceste piețe”.
În primele nouă luni ale anului, au fost tranzacționați 916.000 de metri pătrați de spații industriale si logistice, în creștere cu 62% față de perioada similară a anului precedent, din care Bucureștiul a atras circa 60%, iar Ploieștiul aproape 15%. Cererea netă, excluzând renegocierile, a fost de aproximativ 800.000 metri pătrați, respectiv 84% din suprafața contractată în perioada ianuarie-septembrie. Dacă ritmul închirierilor se menține la același nivel și în ultimul trimestru al anului, 2022 va marca un nou record al cererii, în condițiile în care în 2021 s-au tranzacționat 1 milion de metri pătrați de astfel de spații.

2022 ar putea consemna de asemenea un record și în ceea ce privește dezvoltarea de noi proiecte în condițiile în care în primele nouă luni ale anului dezvoltatorii au livrat spații de 525.000 metri pătrați, nivel apropiat de cel înregistrat în întreg anul 2021. Mai mult, peste 570.000 de metri pătrați sunt în prezent în construcție. Bucureștiul a beneficiat de 56% din noile spații construite, dezvoltatorii fiind activi de asemenea în Brașov, Timișoara și Cluj.

Stocul spațiilor logistice și industriale din România a depășit în acest an borna de șase milioane de metri pătrați, jumătate dintre aceste spații regăsindu-se în jurul Bucureștiului. Chiriile de referință au înregistrat ușoare creșteri în acest an, situându-se acum în intervalul 4 – 4,50 euro / mp / lună. Cei mai mari jucători sunt CTP și WDP, dezvoltatori ce dețin o cotă de piață cumulată de aproape 60%.

Mai jos cifrele:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare