Închide

Doar 2 universități din România în clasamentul Shanghai, cea mai bună e din Cluj, dar în regres anual. ”Noi am făcut prin forțe proprii maximum care se poate face. Nu putem cere mai mult”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - aug. 19, 2019 0 171

O universitate din Cluj e cea mai bine clasată în faimosul clasament Shanghai al celor mai bune universități din lume – dar se află în pluton, după poziția 700.

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca ocupă poziția 701-800 la nivel internațional, prima din România, urmată de Universitatea din București (UB) pe poziția 901-1000 la nivel internațional, conform clasamentului Shanghai al universităților dat publicității recent.
Cele două universități sunt singurele două instituții de învățământ superior din România incluse în clasament.
„În lume există aproximativ 30.000 de universități. Dintre acestea, iată, 1.000 au trecut pragul academic al unei vizibilități și al unui impact internațional”, spune prorectorul Daniel David.”Trebuie însă spus că ambele universități prezente în clasament, UBB și UB, au scăzut față de anul trecut. Acest lucru reproduce rezultatele din celelalte clasamente majore ale universităților și trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvernanți. Noi am făcut prin forțe proprii maximum care se poate face din partea noastră. Nu putem cere mai mult de la colegi, copleșiți de ore, birocrație – de exemplu evaluări peste evaluări impuse național, impredictibilitate legislativă și în mecanismele academice de exemplu în competiția de granturi și reglementări revolute. În plus, când tai locurile la master și doctorat de la aceste universități, așa cum au făcut recent guvernanții, le afectezi tocmai această zonă de generare de cunoaștere și publicații. Dacă la nivel național nu se îmbunătățește urgent legislația, de exemplu pentru a permite politici de head hunting sau promovare și evaluări după bune practici internaționale, nu crește finanțarea de exemplu pentru a îmbunătăți raportul profesori/studenți, nu se gândește o filă de buget pentru cercetare în universități și nu se demarează un program specific de susținere a excelenței în marile universități cu potențial internațional din centrele academice tradiționale, nu avem nicio șansă la performanță internațională, regresând constant, în condițiile în care, chiar și atunci când creștem, alții cresc mai mult și mai repede decât noi”.
Cunoscut şi ca Rankingul Shanghai al universităţilor, Academic Ranking of World Universities/ARWU 2019 este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare – folosiţi în analiză. Clasamentele sunt realizate și publicate anual de Academic Ranking of World Universities (ARWU) începând din 2009.

  • Tags

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu