Închide

Director nou la ultima fabrică deținută de Stat din Cluj

Economie by Actual de Cluj - iul. 03, 2020 0 1369

Încă un șef nou la ultima fabrică deținută de Stat în Cluj la trei decenii de la căderea comunismului, fabrica de încălțăminte Clujana. Fostul director și administrator special Florin Gliga a plecat ca să conducă sucursala regională a Poștei Române. Mandatul său rămâne cel în care fabrica a rămas fără activele pe care le-a folosit timp de o sută de ani, vândute în contul datoriilor acumulate.

”Eu am avut o misiune”, spune Gliga pentru actualdecluj.ro. Când am preluat fabrica în 2015 era la o dimensiune foarte mare a datoriilor, într-o situație foarte dificilă, chiar grea la momentul respectiv. Misiunea a fost de a ieși din acel impas. Căile au fost din activitatea curentă în primii doi ani, și am plătit restanțe cât am putut, apoi prin insolvență pentru că nu mai făceam față pe creșterea de costuri. Procesul s-a terminat în luna februarie o dată cu pronunțarea instanței pentru ieșirea din starea de insolvență și ca atare mandatul meu de director și administrator special încetase. Am avut de optat în a face și altceva și a continua cu Clujana. am optat să mă ocup și de alte chestiuni, a fost o opțiune personală”.

Noul director e Călin Oancea, deocamdată interimar. ”Am găsit o opțiune fezabilă. Într-o perioadă de criză majoră pentru piața de încălțăminte, domnul Ooancea și-a dorit acest lucru și am fost de acord, deocamdată este interimar până la confirmare”, a spus Gliga.

Ultima fabrică deținută de Stat în Cluj, producătorul de încălțăminte Clujana, va fi condusă de o echipă de trei administratori provizorii, după ce fabricii i-a fost modificat actul constitutiv în adunarea generală, în urmă cu două zile.
Astfel, Clujana va fi administrată de trei persoane care, arată acum statutul, va trebui să aibă ”experiență în activitatea de administrare/management al unor întreprinderi publice profitabile sau a unor societăți profitabile din domeniul de activitate al societății, constituiți într-un Consiliu de Administrație”.
Administratorii sunt aleși de adunarea generală a acționarilor pentru patru ani. Pentru următorul mandat aceștia sunt Bogdan Claudiu Moga, membru PNL, Dănuț Iancu și Mihaela Rodica Suciu, consilier local în Cluj-Napoca din partea PNL. Aceștia au fost aleși de acționarul principal, CJ Cluj, spune fostul administrator special Florin Gliga. ”Nu eu i-am desemnat, eu am condus adunarea generală în calitate de ultimă misiune în Clujana”, a spus el.

Cel mai important acționar al fabricii de încălțăminte Clujana e Consiliul Județean Cluj, cu 93,44% din capital.

Amintim, fabrica a rămas fără active după ce le-a vândut acționarului majoritar în contul datoriilor la Stat. Aceasta urma să se mute într-o hală din parcul industrial Tetarom I, dar aceasta deocamdată nu s-a întâmplat.

Ultima fabrică încă deținută de Stat din Cluj, fabrica de pantofi Clujana, a rămas fără activele din piața 1 Mai în care funcționa de la înființarea sa, în urmă cu mai bine de un secol, după ce acționarul principal, Consiliul Județean, i le-a cumpărat în contul datoriilor de milioane de lei acumulate în ultimii ani în special ca taxe la stat. În aceste condiții după contractul semnat la sfârșitul anului 2018 fabrica avea trei luni să se mute din spațiu – adică la sfârșitul lunii martie 2019. Contractul a fost semnat în 18 decembrie la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Să mai spunem că fabrica a mers din rău în mai rău în ultimii ani, cu directori care s-au schimbat ca șosetele în ultimii 20 de ani, fără ca vreunul să fi reușit să stopeze sau măcar să limiteze acumularea de pierderi. Ultimul e administratorul special Florin Gliga, care a părăsit fabrica pentru a conduce filiala din Cluj a Poștei Române.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu