Închide

Din nou în echipa lui Boc? Ce pretenții au ca să voteze moțiunea pentru căderea Guvernului Dăncilă

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 30, 2019 0 382

Chiar dacă s-au adunat semnăturile necesare pentru moțiunea de cenzură prin care opoziția vrea să dărâme Guvernul Dăncilă, există în continuare temerea că nu toți parlamentarii semnatari se vor prezenta la vot.  De altfel, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat și el zilele trecute că se află în discuții (negociere), cu mai mulți parlamentari, pentru a-i determina să voteze moțiunea. Veriga slabă în demersul opoziției o constituie grupul parlamentarilor PMP, și câțiva independenți, care ar fi participat la negoieri și cu PSD-iștii Vioricăi Dăncilă. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Ludovic Orban le-ar fi promis PMP-iștilor că le oferă locuri eligibile pe liste PNL, la alegerile locale și parlamentare din 2020, în cazul în care sunt dispuși să susțină moțiunea și să facă front comun în demersul răsturnării Guvernului PSD. Acest lucru ar presupune ca organizațiile județene ale PNL să-i preia în bărcile lor și pe reprezentanții PMP, astfel încât actualii parlamenatari și aleși locali ai grupării băsesciene să aibă o minimă garanție că se pot alege cu noi mandate și după 2020.

„PMP intră în descompunere dacă rămâne în vigoare decizia privind colaborarea lui Băsescu cu Securitatea. Parlamantarii PMP sunt conștienți că nu mai au șansă să intre în Parlament, ca atare își joacă cartea. Dar pentru că nu sunt foarte mulți, s-a negociat să fie primiți pe listele PNL, la alegerile din 2020, mai ales că toate calculele indică, pentru noi liberaii, că vom avea cel mai bun  scor electoral. Prin urmare nu ar fi așa o mare pierdere dacă le-am ceda și PMP-iștilor câteva locuri”, a spus un parlamentar PNL pentru Actual de Cluj. La nivel local, aoscierile cu PMP s-ar încheia potrivit strategiilor politice avute de fiecare conducere de organizație în parte – mai spune sursa citată: „Se vor crea alianțe politice și administrative în funcție de scorurile electorale pe care le are fiecare formațiune în parte. La Cluj, PNL-ului nu-i strică să își întregească scorul cu cele 3,4 procente pe care le poate oferi PMP-ul, mai ales pe acest fond al creșterii USR-PLUS. Probabil că în alte județe lucrurile stau diferit”.  Reamintim că la alegerile europarlamentare din 26 mai, PNL-ul lui Emil Boc a pierdut  cu un scor semnificativ în fața USR-ului. Mai precis, PNL Cluj a încheiat cu un scor de 110.687 voturi (30,17%), față de USR care a încheiat cu 119.214 (33%). Grostul numărului de voturi a fost adunat de USR din municipiul Cluj Napoca, respectiv 9.372 de voturi (42,30%), față de 7.935 (25,50) cât a luat PNL-ul lui Emil Boc. PMP-ul a obținut la Cluj, în 26 mai, peste 4 procente, mai mult decât ALDE și Pro România, procente care adăugate PNL-ului ar fi făcut categoric diferența.

Președintele PMP Cluj, senatorul Vasile Cristian Lungu, a susținut că nu știe absolut nimic despre vreo negociere cu PNL-ul, dar a dat asigurări că el și toți colegii săi vor vota moțiunea. „Știu că și cei de la USR au spus în spațiul public că noi am fi negociat cu PSD-ul. Dar este complet fals. Am semnat pentru moțiune și eu și colegii mei o votăm cu toții”, a spus Lungu.

Moțiunea de cenzură ar putea fi depusă în Parlament, mâine. PNL, USR, UDRM, PRO România și ALDE au anunțat că vor vota, în mod garantat, pentru căderea Guvernului Dăncilă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare