Închide

Din New York la Cluj: Sylvia Plachy povestește azi, cu imagini, la Photo România

ActualitateFestival by Actual de Cluj - mai 22, 2015 0 289

 Artista americană de origine maghiară Sylvia Plachy expune pentru prima dată în România, în cadrul celei de-a cincea ediții Photo Romania Festival, care se desfășoară la Cluj, între 15 și 24 mai. Expoziția sa, „Waiting patiently”,  va fi vernisată azi, începând cu ora 17:00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

La eveniment vor fi prezenți fotografi din toată lumea, membri de marcă ai comunității maghiare din Transilvania și reprezentanți ai Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, au anunțat organizatorii festivalului. În aceeași seară, de la 18:30, la Casa Photo Romania (Piața Ștefan cel Mare, nr. 18), Sylvia Plachy va susține o conferință în care va vorbi despre viața ei și cariera sa în fotografie.

Sylvia Plachy s-a născut la Budapesta, în 1943. A emigrat în Austria în 1956, în timpul Revoluției ungare, iar doi ani mai târziu s-a stabilit New Jersey împreună cu familia sa. Trăiește și lucrează la New York. În al doilea Război Mondial, mama ei trăise ascunzându-se de naziști, din cauza originilor sale evreiești. Este mama actorului american Adrien Brody, născut în 1973, la New York și celebru pentru publicul larg din producții ca Pianistul sau The Grand Budapest Hotel, ambele distinse cu mai multe premii Oscar.

Sylvia Plachy este artist fotograf din 1965. A muncit timp de 30 de ani ca fotojurnalist la „Village Voice”, iar fotografiile ei apărute în cadrul publicației (o fotografie fără legendă foto, o dată pe săptămână) au fost incluse în prima ei carte – Unguided Tour (1990), care i-a adus premiul ICP Infinity. Sylvia a colaborat, ca freelancer, cu publicații precum „New York Times”, „Granta”, „Grand Street”, „Art Forum”, „Vogue”, „Conde Nast Traveler” sau „Fortune”.

Cartea ei, Self Portrait with Cows Going Home, o istorie a Europei de Est din perspectivă personală, a fost distinsă cu Golden Light Award în 2004.

Artista are expoziții personale în galerii și muzee din întreaga lume: The Whitney Museum at Philip Morris, The Minneapolis Institute of Art, The Queens Musem, galerii din Manchester, Madrid, Paris, Beijing, Los Angeles, New York etc.

Fotografiile ei fac parte din colecțiile permanente ale unor muzee prestigioase precum Museum of Modern Art (MoMa) – New York, The Houston Museum, The High Museum, The Minneapolis Museum of Art, The San Francisco Museum of Art.

Expoziția „Waiting Patiently” este inclusă în proiectul Fotografi maghiari la Photo Romania Festival, secțiune a festivalului promovată în parteneriat cu Zilele Culturale Maghiare din Cluj.

În aceeași seară, în cadrul aceleiași secțiuni a Photo Romania Festival, vor avea loc și vernisajele expozițiilor realizate de artiștii maghiari Pettendi Szabó Péter și Ádám Gyula, Background. Have you ever been to Budapest, respectiv Poetica portretului. Evenimentele se vor desfășura la Casa Photo Romania, începând cu ora 19:30, respectiv 20:30.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu