Închide

Din justiție. Retrospectivă 2018

ActualitateSocialTop News by Actual de Cluj - dec. 31, 2018 0 555

Clujenii au început şi ei să utilizeze petiţii în virtutea legii accesului la informaţii de interes public, iar unii o fac mai intens decât jurnaliştii. Este cazul inginerului pensionar Radu Marino. Preotul Lucian Todoran îi calcă pe urme.

Marino a mai intrat în atenţia presei, când i-a furnizat un alibi lui Gigi Becali, pentru celebra valiză pregătită pentru fotbaliştii clujeni. Încă susţine că a crezut că oferta latifundirului îl viza pe el şi nu pe fotbalişti. A fost şi el condamnat în dosarul valizei.

Acum Marino încearcă să obţină informaţii legate de un teren care i-a fost refuzat la retrocedare, deoarece funcţionarii Primăriei şi l-au făcut lor cadou. După ce va obţie informaţiile dorite, va solicita repunerea sa în drepturi, terenul fiind parte din reprezentanţa Mercedes de pe Calea Turzii.

Cele aproape 1000 de dosare pe legea 544 din 2001 sunt încă pe rolul instanţelor clujene. A obţinut cţtig de cauză, dar a şi pierdut o grămadă. Pensia sa merge într-un procent însemnat spre amenzile dispuse de instanţă pentru abuz de justiţie. A reuşit şi invers, să eecute municipalitatea pentru refuzul eliberării informaţiilor solicitate.

Hackerul Iceman nu s-a potolit

Celebru din perioada în care a produs pagube la NASA, Butyka Robert nu s-a astâmpărat. El a fost condamnat la închisoare de 5 ani şi 8 luni, pentru vânzarea de bilete false la festivalul UNTOLD. Printre victimele sale păcălite cu un site clonat al festivalului s-a numărat chiar şi un procuror.

Istorie rescrisă la Flora

La categoria procese istorice se încadrează perfect anularea registrului acţionarilor firmei Flora. Războiul de peste două decenii dintre taberele Păcurariu şi Dunca a primit o răsturnare de situaţie, după ce magistratul Judecătoriei a decis acceptarea cererii reclamanţilor din opoziţie. De mai bine de doă decenii tabăra Păcurariu- Bor administrează activele Flora, în timp ce Dunca anulează toate deciziile AGA.

Ciuce le-a urat foştilor colegi sănătate

Conflictul dintre conducerea Spitalului Judeţea de Urgenţă şi grupul de medici conduşi de chirurgul Constantin Ciuce s-a terminat nedecis. Faza penală a fost adjudecată de Ciuce, care a scăpat nepedepsit pentru operaţiile asupra pacienţilor minori, deşi nu avea documentele necesare. În schimb Ciuce a pierdut litigiul privind gărzile pluridisciplinare de la urgenţă. După proces, Ciuce s-a decis pentru reţeaua privată Sfânta Maria, aandonând Clinica de Chirurgie nr 1 unde se consacrase.

Folcloriştii se bat pe drepturi de autor în familie

După ce piesa Puşca şi cureaua lată a fost tranşată în sensul că fiind piesă de pahar, nimeni nu are drepturi de autor, alt scandal a pornit la Cluj, cu jocul la şură. Fraţii Grigore şi Ioan Zegrean din Gherla l-au chemat în judecată pe Constantin Istici, soţul nepoatei Marinela, pentru albumul Jocul la şură. La prima intanţă de judecată, cererea le-a fost respinsă.

Băile Cojocna revin la administraţia Bojan

După ce noua conducere a Primăriei Cojocna l-a demis pe fostul administrator al Băilor sărate, Liviu Bojan, instanţa care a judecat fondul i-a admis acestuia contestaţia. Primarul Teodor bucur l-a acuzat pe Bojan că a administrat neperformant băile, neaducând niciun folos comunităţii. Bojan a pretins că pierderile prin scăderea numărului turiştilor s-au datorat infrastructurii deficitare, drumul prost de acces în comună şi lipsei investiţiilor.

Autorul unui accident grav extrădat după 17 ani

Basarabeanul Vitalie Pleşca a fost reţinut în Ucraina şi adus în ţară să-şi ispăşească pedeapsa de 6 ani de îchisoare cu executare, pentru accidentul cu 3 morţi de la Fabrica de Bere din Cluj, din anul 2000.

Italienii preferă România pentru afaceri

Fraţii italieni Carruggio Vicenzo şi Alberto au fost condamnaţi la pedepsele de 6 ani şi jumătate respectiv 5 ani şi jumătate, pentru evaziune fiscală. Procurorii i-au acuzat de sustragerea de la plata către bugetul de stat a sumei de 1,6 milioane euro, prin înregistrarea unor facturi fictive.

Uioreanu a plecat la bistriţa, Bene în Italia

Primul dosar de corupţie de la aeroport s-a soldat cu condamnarea cu executare pentru Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, a pedepsei de 5 ani şi 8 luni. Condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 10 luni, Ioan Bene a optat pentru Italia, unde a prins un regim lejer de arest la domiciliu.

Cel de-al doilea dosar penal disjuns a demarat la Tribunal, unde procurorii DNA îl acuză pe managerul David Ciceo de luare de mită de la antreprenorul Ioan Bene, acuzaţie respinsă de inculpaţi.

Tişe a demarat cruciada împotriva managerilor din companiile subordonate

Un singur director a rezistat deocamdată războiului pornit de Alin Tişe împotriva şefilor din instituţiile subordonate, de la Aeroportul Internaţional. David Ciceo a ripostat cu foc şi deschis mai multe fronturi de luptă împotriva forului tutelar, confruntările având loc aproape zilnic în instanţele de jduecată civile, de contencios şi penale.

Marca Clujana luptă cu capitalismul

Datoriile uriaşe acumulate de peste 13 milioane de lei, în special datorită delapidării de către manageri au adus Clujana din nou în insolvenţă.

ANI a cercetat transplantul de la stat la privat al lui Lucan

După descinderile procurorilor DIICOT, şi Agenţia de Integritate a ajuns la Cluj, constatând că familia celebrul chirurg urolog a avut simultan diverse calităţi incompatibile, atât în IUTR, cât şi la firma privată Lukmed.

Grupul Nemeş exceptat de la legea recunoştinţei pe stil nou

Magistraţii clujeni au adăugat numele lui Ghiţă Toşa şi Ion Rogozanu pe lista revoluţionarilor cu diplomă, chiar dacă nu îndeplineau cerinţele privind ocuparea unor instituţii. Cei doi au făcut parte din grupul care alături de Călin Nemeş au pornit evenimentele din centrul Clujului în 21 decembrie 1989.

Crima din lift rămâne ca şi cum nimic nu s-ar mai fi întâmplat de atunci

Judecătorii clujeni au respins noua cere de revizuire a deciziei de condamnare a lui Emanuel Bodrog, pentru crima din lift comisă în urmă cu 16 ani, dar autodenunţul sălăjanului Adrian Pop a divizat chiar şi lumea juridică.

Livada nu se cedează, se răscumpără

Primăria clujeană refuză cu îndârjire retrocedarea livezii de meri de pe Feleac, în ciuda unor amenzi usturătoare pe care municipalitatea le plăteşte petenţilor. Administraţia locală clujeană a plătit amenzi de sute de ei pe zi, nerespectând decizii judecătoreşti în acest sens.

Atacatorii pepenarului condamnaţi la pedepse de 9 ani

Tinerii din cartierul Mărăşti care l-au atacat cu ciocanul pe un vânzător de pepeni din Bechet au fost condamnaţi la pedepse de până la 9 ani şi jumătate. Încinşi de alcool, 3 amici au dat atacul în cursul nopţii asupra bărbatului, pe care l-au lovit de mai multe ori în cap cu un ciocan. Acesta a supravieţuit, iar tinerii sunt în penitenciar pentru o lungă vreme.

Judecători cu probeme de integritate

Magistratul Gabriel Năsui a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani cu executare, pentru luare de mită, de la afaceristul Cristian Baboş, cu care a fost pozat într-o piscină în Elveţia. A judecat un litigiu comercial al amicului, dându-i decizie favorabilă, deşi ar fi trebuit să se abţină.

Jurnalist despăgubit pentru o groapă în centrul oraşului

Bianca Preda de la o publicaţie locală a obţinut în instanţă suma de 2.000 de euro, din partea Primăriei clujene, după ce şi-a rupt piciorul într-o groapă de pe trotuar pe strada Memorandumului, la coborârea din autobuz.

Gurzău evacuat din sediu doar în instanţă

Adrian Gurzău nu a părăsit sediul din buricul târgului decât după ce a fost evacuat în urma unei sentinţe judecătoreşti. Primăria i-a cerut despăgubiri pentru utilizarea abuzivă a spaţiului fără drept după alegerile din 2016, pe care liderul actual a fost nevoit să le suporte.

Acţionarii Armătura se acuză de furt

Reprezentanţii Swiss Capital au obţinut în instanţă realizarea unei expertize asupra tranzacţiilor efectuate de către administratorul Armătura, cu părţi afiliate ale acţionarului majoritar, respectiv cu acţionarul Herz Armaturen. Reclamanţii au arătat în cererea acceptată că suspectează creşterea cu pâă la 10 ori a preţului de vânzare a robineţilor către acţionarul majoritar din Austria.

BT amendată de BNR pentru raportarea superficială a tranzacţiilor suspecte

Banca Transilvnia a contestat fără succes amenda de 100.000 de lei dată de reprezentanţii BNR, pentru abateri a Legea privind prevenirea spălării banilor şi finanţarea acteor de terorism. BNR a susţinut că raportările tranzacţiilor suspecte au fost incomplete, dar BT a pretins că remediază neregularităţile şi schimbarea de soft e în curs.

Camelia Bogdan a optat pentru Cluj

Judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu a înregistrat pe rolul instanţeor de judecată din Cluj o parte dintre litigiile pe care le are cu CSM. Mutată disciplinar la Curtea de Apel din Tg Mureş, Camelia Bogdan a optat pentru instanţa cea mai apropiată.

Fotograful revoluţiei a câştigat procesu cu CNSAS

Răzvan Rotta a recunoscut angajamentul din anii 70, dar a susţinut că raoartee furnizate nu ar fi îngrădit libertatea subiecţilor, cetăţeni străini cu care avea relaţii de schimburi filatelice. Rotta a renunţat la colaborare după ce nu a mai primit viză de Germania.

Fabrica de Pensule a făcut pui

Procesul privind marca Fabricii de Pensule a fost câştigat de echipa Istvan Szakats- Rariţa Zbranca, care au avut câştig de cauză în faţa grupului de artişti de la Sabot. Efectul a fost vizibil la deschiderea stagiunii de toamnă, când clădirea de la Tehnofrig în care s-au refugiat artiştii perdanţi, expoziţia a fost una semnificativ mai aglomerată faţă de colegii rămaşi la fabrica de Pensule.

Text realizat de Mihai Bacalu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu