Închide

Din Cluj, la nivel global: invenția unui cercetător român în inteligență artificială, preluată de un gigant american din IT

ActualitateSinteză știri locale by Actual de Cluj - mai 07, 2018 0 750

Invenția unui cercetător român în inteligență artificială a fost preluată de Intel, în ultimul procesor pe care l-a lansat, scrie Hotnews.ro. Compania – care este unul dintre cei mai mari producători mondiali de cipuri – a folosit în cel mai nou procesor al său reguli de învățare pentru rețele neuronale cu pulsuri dezvoltate de cercetătorul român Răzvan Florian, la Institutul Român de Știință și Tehnologie din Cluj (IRST).

Procesoarele Loihi pot fi folosite la controlul roboților, de exemplu, și aduc o autonomie mult mai mare decât există în prezent, a explicat cercetătorul Răzvan Florian. “Procesoarele neuromorfice de acest tip au avantajul că folosesc de până la 1000 de ori mai puțină energie decât procesoarele clasice, ceea ce va permite utilizarea lor eficientă pentru implementarea capabilităților de inteligență artificială în dispozitive mobile, cum ar fi telefoanele sau tabletele”, precizează institutul.

“Ca să dau un exemplu cât mai concret, să zicem traducere automată. Suntem în China și avem o cască care ne ajută să înțelegem ce spun oamenii în chineză. Este o îmbunătățire a ceea ce există, astfel încât consumul de energie să fie de până la 1.000 de ori mai mic. Avantajul este ca să nu se consume bateria așa de repede”, a exemplificat Florian.

Citește articolul integral AICI

Vezi și:

 

Inteligența Artificială e aici. Cum va fi afectată piața muncii, într-o țară dependentă de outsourcing şi producţie ieftină?

 

 

Sursa foto: Institutul Român de Știință și Tehnologie Cluj, Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu