Închide

Dieta Carpato-Danubiană, recomandată de Federația Română de Diabet, testată de UBB/Rectorul Daniel David spune că se va înscrie în studiu/În 2025 se vor face recomandări de alimente sănătoase, inclusiv de politici publice pentru școli

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mart. 04, 2024 1 151

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că inițiază proiectul CARPO ce vizează construirea unui comportament alimentar sănătos, în care testează efectele unui anumit tip de alimentație. „CARPO este acronimul alimentației «Carpato-Danubiene», validată preliminar la nivelul unor grupuri de experți și recomandată în țară recent de către Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM), de Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și de către Forumul Român de Obezitate (FORO)”, precizează Universitatea într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Proiectul este inițiat de Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos fondat de Academia Română și de UBBMed și este lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității.

Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos are ca obiectiv în cadrul proiectului „să asigure validitate științifică avansată și să pună acest model într-un context bio-psiho-social prin care să fie mai ușor de implementat și asimilat pe scară largă și să fie promovat de specialiștii în domeniu și în politici publice”, spune UBB.

Proiectul CARPO pentru un comportament alimentar sănătos implică următoarele etape:

  • (1) prin implicarea specialiștilor în științele nutriției de la UBBMed, în prima jumătate a anului 2024 vor fi analizate biochimic produse românești care pot înlocui produse mediteraneene/nordice, respectându-se însă principiile alimentației mediteraneene/nordice
  • (2) În urma acestui demers, în toamna acestui an se va stabili o alimentație „Carpato-Danubiană” prin implementarea unor produse și meniuri-diete diverse.
  • (3) Tot începând din toamna anului 2024, alimentația „Carpato-Danubiană” va fi testată în studii clinice controlate, implicând Cantina UBB, Clinica Universitară de Psihologie, care va analiza implicațiile pe sănătate mintală și mecanismele de aderență (inclusiv de modificări cognitiv-comportamentale în comportamentul alimentar), precum și diverse structuri UBBMed, care, prin laboratoarele existente (ex. UBB-STEM și din cadrul Facultății de Biologie și Geologie și a Facultății de Chimie și Inginerie Chimică), în colaborare și cu alți specialiști necesari, vor analiza implicațiile biomedicale.
  • (4) Concluziile și implicațiile practice, bazate pe dovezi științifice, vor fi formulate la începutul anului 2025.

Rectorul UBB Daniel David, co-directorul Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos, a arătat că se va insctie în studiu. „Fondatorul Centrului Clinic de Diabet, Nutriție și Boli metabolice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr.  Nicolae Hâncu, alături de echipa sa, a propus deja construirea, pe principiile alimentației validate științific, a unei alimentații „Carpato-Danubiene” (CARPO), în sensul includerii produselor alimentare accesibile și existente pe teritoriul țării noastre. Într-adevăr, este nerealist să credem că dietele mediteraneene/nordice vor putea fi implementate în România pe scară largă cu produse importate direct din acele zone, ținânt cont de disponibilitatea produselor și costurile lor, această opțiune fiind neproductivă pentru economia țării. În plus, relațiile complexe dintre produsele alimentare, mediu și organismul crescut cu aceste produse într-un mediu țintă pot avea un rol important în asigurarea stării de sănătate (…) pornind de la alimentația „Carpato-Danubiană”, care, într-un model biomedical, ne spune „ce” și „cât” ar trebui mâncat, adăugăm componenta psihologică răspunzând la „când”, „unde” și „cum” ar trebui mâncat. Numai într-un astfel de context comprehensiv bio-psiho-social ca acesta prescripția teoretică legată de alimentație (ce/cât) se poate transforma într-un comportament alimentar parte a unui stil de viață sănătos, altfel adesea totul rămâne pe hârtie și/sau se cuantifică drept un nou eșec în schimbarea comportamentului alimentar.”, a atras atenția David, într-un comunicat de presă oficial pentru lansarea proiectului. 

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Sursa foto: Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

Un comentariu

  1. Proiectul CARPO pentru un comportament alimentar sănătos este un proiect necesar societății românești care ar fi bine să implice și alte segmente de populație cum ar fi segmentul tineriilor din licee . Argumentul ar fi acela că între 15 și 19 ani intervin cele mai multe modificări în comportamentul alimentar.

Scrie un comentariu

Articole similare