Închide

Dezvoltatorii continuă proiectele de birouri din marile centre regionale: Cluj-Napoca va avea încă 75.000 mp de spații în următorii ani/ Iașiul are în pregătire o suprafață dublă (Analiză imobiliară

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 22, 2023 0 168

Dezvoltatorii au anunțat construcția a mai mult de 275.000 metri pătrați de noi proiecte de birouri în marile centre regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, astfel că stocul modern de astfel de spații va ajunge la aproximativ 1,3 milioane de metri pătrați în următorii 5 ani, potrivit raportului Office Market Regional Cities, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Iașiul și Cluj-Napoca vor beneficia de cele mai mari suprafețe aferente noilor birouri în următorii ani.

Iași și Cluj-Napoca vor beneficia de cele mai mari suprafețe aferente noilor birouri în următorii ani, 164.000 metri pătrați, respectiv 75.000 metri pătrați, în timp ce în Timișoara au fost anunțate proiecte de 16.000 metri pătrați, iar în Brașov de 21.000 metri pătrați.

Cluj-Napoca rămâne principalul hub regional de birouri, cu un stoc la finele anului trecut de 340.000 metri pătrați, urmat de Timișoara cu proiecte de 293.000 metri pătrați, Iași cu 213.000 metri pătrați și Brașov cu 152.000 metri pătrați. În cele patru orașe, stocul a ajuns astfel la circa milion de metri pătrați, reprezentând mai puțin de o treime din suprafața de birouri din București.

Printre cele mai importate proiecte în construcție sau în diverse faze de planificare putem aminti: în Iași – Silk District (un proiect mixt ce va fi dezvoltat în mai multe faze si este planificat să totalizeze 104.000 metri pătrați de birouri) aparținând Prime Kapital, Palas Campus (60.000 metri pătrați), dezvoltat de Iulius Group, în Brașov – AFI Park Brașov II (AFI Europe), Coresi Business Campus U1 (NHood), în Timișoara – Paltim (Speedwell). În Cluj-Napoca, principalele proiecte de birouri au fost anunțate de Prime Kapital și Iulius Group, în cadrul unor dezvoltări cu funcționalități multiple ce urmează a fi construite pe terenurile fostelor fabrici Cesarom, respectiv Carbochim.

”Marile centre regionale continuă să atragă interesul companiilor care doresc să își extindă prezența în România, astfel că dezvoltatorii și-au aliniat planurile la această cerere și vor construi în următorii ani noi clădiri în cadrul cărora își vor putea desfășura activitatea mai mult de 25.000 de angajați. Din punctul nostru de vedere, cea mai mare provocare pentru aceste orașe rămâne disponibilitatea forței de muncă, având în vedere ratele șomajului extrem de reduse. Cu toate acestea, cele patru orașe analizate sunt centre universitare puternice cu peste 193.000 de studenți înregistrați în total și ar avea astfel capacitatatea de a furniza candidați pentru pozițiile căutate de companii, aspect ce va influența în mod pozitiv cererile viitoare pentru spații de birouri și va asigura un grad ridicat de absorbție pentru proiectele planificate a fi livrate în orașele respective”, a menționat Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Activitatea de închiriere a continuat să fie susținută de companiile din sectorul IT&C, care au realizat peste 70% din volumul tranzacționat în 2022, în suprafață de 72.000 metri pătrați, în creștere cu 20% față de nivelul cererii consemnate în 2021, cea mai mare tranzacție finalizată în ultimul an fiind de 6.000 metri pătrați.

În Cluj-Napoca și Brașov se înregistrează cele mai scăzute rate de neocupare, 6%, respectiv 7%, în ce în Timișoara 10% din stoc este neînchiriat, în Iași fiind vacantă circa 18% din suprafața de birouri, cea mai mare parte în clădiri de clasa B.

Chiriile au avut o creștere marginală și se situează la 11 – 13,5 euro / mp / lună în Brașov și pot atinge pragul de 15 – 16 euro / mp / lună în Cluj-Napoca și Iași.

Potrivit unui alt raport imobiliar, Cluj-Napoca s-a aflat anul trecut abia pe locul 3 în topul cererii de birouri moderne. În 2021, conducea clasamentul orașelor care au atras cele mai multe companii

În afara Bucureștiului, s-au închiriat birouri moderne pentru 9.000 angajați în 2022, cu 22% mai mult decât în 2021, potrivit analizei realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate. Cluj-Napoca se află pe locul trei în topul cererii de birouri moderne, în 2022, după ce în 2021 a condus acest clasament.

Mai multe date AICI

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare