Închide

Dezastru în spitalele din Cluj, inspectorii de la ISU constată sute de nereguli, dau doar două amenzi

SănătateTop News by Actual de Cluj - dec. 14, 2020 0 353

Sute de nereguli, aceasta au găsit inspectorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Cluj în zeci de controale efectuate în ultima lună în spitalele din Clj.

Inspectorii ISU au verificat în ultima lună zeci de spitale din Cluj și au găsit sute de nereguli. ”Verificările la acest tip de obiective sunt desfășurate, de regulă, cel puțin o dată pe an, însă în urma evenimentelor recente și a faptului că secțiile de terapie intensivă, dedicate pacienților COVID, funcționează la capacitate mărită, au fost reluate și întețite”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș. ”S-a verificat dacă se exploatează în mod corect instalațiile de alimentare cu energie electrică, cele de alimentare cu gaze, instalațiile de protecție împotriva incendiilor, instalațiile destinate gazelor medicale, marcarea și menținerea în stare de funcționare a căilor de evacuare, cât și informarea personalului angajat. Verificările au cuprins și modul în care sunt însușite regulile de prevenire a incendiilor de către personalul responsabil, astfel încât să poată fi aplicate ferm, în cazul unor situații neprevăzute, până la sosirea forțelor de intervenție, precum și dotarea corespunzătoare cu mijloace de primă intervenție”.

E vorba de 35 de controale efectuate din 17 noiembrie până în prezent, adică timp de o lună. Rezultatul – sute de deficiențe constatate, mai exact 331. Inspectorii au dat 244 de sancțiuni, dintre care covârșitoarea majoritet, 224, au fost avertismente, și doar două amenzi, în valoare de 12.500 de lei. ”Sancționarea pecuniară a potențialelor neconformități pe linia apărării împotriva incendiilor nu a fost principalul obiectiv al acestor verificări, ci informarea corectă și pregătire personalului angajat, astfel încât acesta să-şi însușească și să respecte regulile de prevenire a incendiilor, iar prin aceștia să se transmită aceste măsuri preventive și celorlalte categorii de utilizatorilor, adică pacienți și vizitatori”, mai spune Biriș.

Biriș spune că spațiile care ar fi trebuit să aibă total sau parțial autorizație de securitate la incendii, dar nu au, reprezintă o treime din totalul clădirilor controlate. ”Cele mai stringente probleme îrnegistrate pe timpul controalelor – cele mai multe spitale, majoritatea, își desfășoară activitatea în clădiri vechi, construite la cerințele de acum ceva timp. Din punctul acesta de vedere, cum ar fi dimensionarea căilor de evacuare, inclusiv faptul că sunt prea lungi anumite scări reprezintă un impediment pentru buna organizare, sau faptul că nu sunt suficient de late. Mai ales acum când a trebuit să fie supradimensionat efortul medicilor, al personalului medical pentru lupta cu Covid, au fost făcute anumite circuite epidemiologice, care au obturat aceste căi de evacuare. Au fost aduse echipamente medicale necesare, cum ar fi cele de terapie intensivă sau analize medicale, în apropierea secțiilor unde sunt persoane grav bolnave, stau pe hol sau altă cale de evacuare și reprezintă un pericol. O altă problemă este că instalațiile electrice cu care au fost prevăzute aceste clădiri sunt subdimesionate în ce privește consumul”.

Sunt 32 spații sau corpuri de clădire fără securitate la incendiu din totalul de 83 verificate.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare