Închide

Detalii din dosarul de trafic de persoane soldat cu trei arestări la Cluj în urmă cu câteva zile, totul a pornit de la un grup de migranți ilegali găsiți fără aer într-un camion în Ungaria

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 11, 2023 0 647

Detalii din dosarul de trafic de persoane soldat cu trei arestări la Cluj în urmă cu câteva zile, totul a pornit de la un grup de migranți ilegali găsiți fără aer într-un camion în Ungaria.
Inculpați în dosar sunt Abdeltawwab Ahmed Said Moustafa (ASMA), Istvan Creț (CI) și Vasile Marius Luduțan (LVM). Din motivarea arestării preventive a celor trei, dispusă de instanța Tribunalului Cluj în urmă cu câteva zile și consultată de actualdecluj.ro, aflăm
că ASMA e acuzat de trafic de migranți după ce din 2020 până la arestare a organizat, în schimbul sumei de 4000 – 4500 euro, activitatea de obținere a avizului de muncă pentru mai mulți cetățeni egipteni în numele unei firme al cărei administrator era, pentru ca aceștia să poată intra în mod legal în România, și a organizat activitatea de tranzit a României, din momentul în care au aterizat pe Aeroportul București, în scopul trecerii în mod fraudulos a frontierei de stat, punându-i în legătură cu o călăuză din Timișoara, și asigurându-le informațiile necesare pentru a se putea deplasa la destinație. Doi dintre aceștia, sosiți în 13 aprilie pe aeroportul Otopeni au fost găsiți închiși și fără aer, pe teritoriul Ungariei, în autocamionul înmatriculat în Turcia condus de un cetățean turc.
Migranții pentru care era facilitată intrarea în România erau preluați de camioane în care treceau frontiera de stat către alte țări din Uniunea Europeană, în special Italia.
CI e acuzat de complicitate, anchetatorii arătând că l-a ajutat pe ASMA în activitatea de îndrumare a mai multor persoane de cetățenie egipteană, în scopul trecerii în mod fraudulos a frontierei de stat a României, în sensul că a înlesnit, în schimbul unui comision, activitatea de obținere a avizului de muncă, în numele unei firme, pentru ca aceștia să poată intra în mod legal în România urmând ca ulterior, după ce aceștia aterizau pe Aeroportul București, să se îndrepte către frontiera de stat pentru a ajunge în alte țări din Uniunea Europeană, în special Italia.
Cei trei sunt acuzați și de constituirea unui grup infracțional organizat, CI având atribuția de a facilita cazarea migranților, obținerea actelor necesare pentru a crea o aparență de legalitate cu privire la solicitările depuse (cum ar fi contracte de muncă), obținerea facturilor fiscale necesare pentru a crea aparența că societatea desfășoară activitate.
LMV e acuzat de complicitate la trafic de migranți, după ce ar fi înlesnit, în schimbul sumei de 750 euro, activitatea de obținere a avizului de muncă, în numele firmei, societate de la care a primit împuternicire să efectueze toate demersurile legale în acest sens, pentru ca migranții să poată intra în mod legal în România urmând ca ulterior, după ce aceștia aterizau pe Aeroportul București, să se îndrepte către frontiera de stat pentru a ajunge în alte țări din Uniunea Europeană, în special Italia.
În 7 noiembrie anul trecut ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți după ce cei trei prin intermediul unor societăți comerciale din Cluj ar fi operaționalizat un sistem de facilitare a migrației ilegale, respectiv recrutarea migranților, adăpostirea pe teritoriul României și ulterior facilitarea trecerii ilegale a frontierei de stat, destinația finală fiind țări din vestul Europei, în scopul obținerii de beneficii materiale.
”Pentru eficientizarea activității de trafic de migranți, grupul sus-menționat a dezvoltat un mecanism care să asigure atât recrutarea migranților prin intermediul unor societăți din județul Cluj, care își desfășoară activitatea sub aparența legalității, cât și obținerea drepturilor de ședere pe teritoriul României a acestora într-un timp foarte scurt”, au arătat anchetatorii în documentul consultat de actualdecluj.ro. ”În acest sens, contractele de muncă sunt încheiate în mod fictiv, pe perioade scurte de timp, în scopul îndeplinirii prevederilor legale pentru accesarea teritoriului național, iar ulterior migranții sunt trecuți fraudulos frontiera de stat a României spre vestul Europei”.
Dosarul include declarații ale martorilor audiați, transcripturi ale convorbirilor interceptate, procesele verbale de constatare întocmite de poliția de frontieră în momentul depistarii migranților când încercau să treacă frontiera de stat și altele. Judecătorul care a dispus arestarea a constatat că ASMA urmărea obținerea unui profit material, ”de altfel singurul venit material stabil”. ”Inculpatul a înființat o societate având ca unic scop aducerea cetățenilor egipteni în Rămânia pentru ca ulterior aceștia să ajunga în alte state din Uniunea Europeană; inculpatul a apelat la diferite persoane pentru a benefia de cooperare din partea instituțiilor statului”, a arătat judecătorul.
Despre CI instanța a constatat ”ușurința cu care inculpatul obținea diferite documente care să justifice aducerea cetățenilor egipteni în România, în ciuda faptului că acestea nu atestau situații reale” și ”ușurința cu care inculpatul obținea diferite documente care să mențină aparența că societatea nu era lipsită de activitate”.
LMV a fost arestat la domiciliu. Instanța a apreciat că acesta e prea în vârstă. ”Considerentele pentru care se justifică o astfel de măsură faţă de acest inculpate rezidă în împrejurări de natură subiectivă şi anume vârsta inculpatului, starea de sănătate, cu probleme medicale care necesită un tratament special, fapt dovedit cu acte medicale depuse la dosar. Această măsura preventivă faţă de inculpatul L. nu ar aduce atingere în niciun fel scopului măsurilor preventive, ci dimpotrivă, ar asigura buna desfășurare a procesului penal și ar împiedica sustragerea inculpatului în situația în care organele judiciare ar avea nevoie de astfel de garanții. Măsura arestului la domiciliu este tot o măsură privativă de libertate, locaţia unde se execute este diferită faţă de arestul preventiv. Prin stabilirea unor obligaţii specifice măsurii arestului la domiciliu se poate asigura finalitatea şi scopul prev.de art.202 C.pr.pen”, a apreciat judecătorul.
Ludușan e fostul șef al Serviciului pentru Imigrări Cluj de la data înființării acestuia. Are 60 de ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu