Închide

Destinaţie de afaceri: Cluj-Napoca, în topul tranzacţiilor cu birouri la nivel naţional

Economie by Kristina Reştea - iul. 13, 2019 0 219

Cluj-Napoca este oraşul din ţară cu cel mai mare volum de tranzacţii pe piaţa birourilor, în afara capitalei, arată cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Piaţa din Cluj-Napoca este încă atractivă pentru dezvoltatorii de birouri, dacă ţinem cont de faptul că doar în luna iunie, la nivelul judetului au fost identificate 17 şantiere în acest sector, conform datelor consultanţilor de la IBC Focus. Valoarea cumulată a acestora este de 425,67 milioane de lei, iar suprafaţa desfăşurată a acestor proiecte depăşeşte 190.000 mp.

Cluj-Napoca, în topul tranzacţiilor

În al doilea trimestru din 2019 au fost închiriați peste 115.000 de metri pătrați de spații de birouri la nivel naţional, valoare similară cu cea înregistrată în trimestrul al doilea din 2018, arată raportul JLL. În total, în prima jumătate din 2019 au fost tranzacționați 239.500 metri pătrați de birouri, în creștere cu 17,6% față de primele 6 luni din 2018. Tranzacțiile realizate în primul semestru al acestui an reprezintă aproximativ 60% din volumul total tranzacționat anul trecut, de aproape 400.000 de metri pătrați.

Bucureștiul a atras și în al doilea trimestru din an cel mai mare volum de tranzacții, respectiv 101.500 de metri pătrați (reprezentând 88% din totalul național), fiind urmat de Cluj-Napoca (aproximativ 6.200 de metri pătrați), Timișoara (aproape 4.000 de metri pătrați) și Iași (3.550 metri pătrați).

„Piața de birouri continuă să performeze și în 2019, ceea ce indică faptul că acest segment imobiliar a ajuns la un anumit grad de maturitate. Prezența dezvoltatorilor profesioniști, cu multă experiență și cu strategii adaptate noilor cerințe ale chiriașilor a contribuit la maturizarea pieței. Aceasta se traduce printr-un echilibru între cerere și ofertă și ușoare fluctuații ale gradului de neocupare și la nivelul chiriei medii”, a declarat Marius Șcuta, Head of Office Department JLL România.

De menționat că cererea netă de spații de birouri a crescut în al doilea trimestru cu 43% față de primul trimestru din 2019, la circa 60.000 de metri pătrați. Cererea netă a reprezentat 52% din volumul tranzacțiilor de închiriere înregistrate în al doilea trimestru al anului curent. La nivelul primei jumătăți a anului, cererea netă a reprezentat aproape 43% din totalul tranzacționat. Cei mai mulți dintre chiriașii care au închiriat spații de birouri în al doilea trimestru au provenit din sectorul de IT, sectorul medical și farmaceutic și din sectorul manufacturier.

În primul trimestru al anului curent au fost livrate clădiri de birouri însumând 92.800 de metri pătrați. Astfel în prima jumătate a anului stocul de birouri a crescut cu 178.300 metri pătrați, reprezentând o majorare cu 6,7% a stocului existent la sfârșitul anului trecut. În comparație, în primele două trimestre din 2018 au fost livrați doar 28.000 de metri pătrați de spații de birouri. Până la sfârșitul anului curent ar urma să mai fie livrați încă 155.700 de metri pătrați de spații de birouri. Astfel s-ar ajunge la un total de livrări pe 2019 de 334.000 de metri pătrați.

”Piața are capacitatea de a absorbi dezvoltările noi, în condițiile în care jumătate din spațiile care au fost livrate sau urmează să fie livrate în acest an sunt ocupate în proporție de peste 50%. Există cereri în piață care au încurajat dezvoltatorii să apese pedala de accelerație în ceea ce privește livrările de proiecte noi, astfel în acest an vedem o dublare a suprafeței de spații noi care ar urma să fie finalizate comparativ cu anul trecut”, a adăugat Șcuta.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.