Închide

Designerii vor activa spațiile uitate ale Clujului. La ZAIN. Primul pe listă, Turnul Pompierilor

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 23, 2015 0 472

Închis publicului de ani de zile, Turnul din Piața Mihai Viteazul se va redeschide, în noiembrie, cu o perspectivă nouă asupra orașului. Turnul Pompierilor aflat în proiect etern de restaurare la primărie (acum cu perspectiva unei teme de concurs externalizată Ordinului Arhitecților din România -filiala Transilvania)  va fi gazda secțiunii de design urban din cadrul unei manifestări dedicate industriilor creative pe care echipa din spatele Day 15, proiect strategic al Capitalei Europene a Tineretului, o pregătesc.

 

Timp de patru zile, între 12 și 15 noiembrie, designerii de produs, de interiore, de fashion sau grafic vor sta în fața publicului clujean în cadrul unui eveniment pregătit de asociația Plai, cei care au gândit și făcut evenimentele Day 15, prin care au activat diverse spații cu potențial ale Clujului. Evenimentul se intitulează ZAIN – Design Expressions și este organizat de asociația Plai. „Pe scurt, Asociația PLAI e legătura între Day 15 și ZAIN. Detaliind puțin… Day15 a fost realizat de Asociația PLAI – Laborator Public de Arhitectură, Inovație și Experiment. Am ales această denumire pentru că obiectivele noastre sunt comune, dorim să dezvoltăm proiecte din pasiune, pentru comunitate, pentru oraș. Mai mulți membri ai echipei PLAI sunt arhitecți, deci interesul pentru design și creionarea unui proiect în acest domeniu au venit în mod firesc. Suntem încrezători că Day15 și ZAIN – Design Expressions vor reprezenta un prim exemplu elocvent al activităţii pe care Asociaţia PLAI îşi doreşte să o aibă. ZAIN înseamnă un eveniment proaspăt de design, în mai multe forme ale acestuia și însumează o serie de exprimări variate ce, împreună, ne ajută să prezentăm acest domeniu publicului doritor să îl cunoască şi să îl consume. Proiectul se naşte la Cluj, în acest an, din dorinţa de a însufleţi piaţa de design şi, mai ales, comunitatea creativă, în care noi am văzut un potenţial important şi pe care ne-am dorit foarte tare să îl valorificăm”, a explicat arhitecta Gerogiana Ciceo, parte a echipei Plai și manager ZAIN.

„La expoziții participă peste 25 de designeri din toată țara. Vom anunța în curând numele lor și detalii despre activitatea și produsele pe care le vor prezenta publicului în cadrul ZAIN. Aș dori să punctez faptul că ZAIN – Design Expressions include 11 evenimente în cele 4 zile, astfel că publicul și cei din industrie vor avea oportunitatea de a interacționa și cu alți designeri din România, nu doar cei care ne onorează cu implicarea în expoziția centrală”, a subliniat Ciceo.

Evenimentele sunt programte în șase locații din Cluj-Napoca, printre care Turnul Pompierilor sau clădirea din Piața Ștefan Cel Mare unde au avut loc manifestări din Photo România Festival sau Zilele Arhitecturii 2015. „Spațiul ce face obiectul reactivării anunțate este Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca. Un obiectiv neexploatat până acum, asupra căruia dorim să atragem atenția prin valorificarea și deschiderea lui temporară pentru publicul clujean”, a mai completat arhitecta. În Turnul Pompierilor, aflat în proprietatea primăriei clujene, este programtă expoziția dedicată design-ului urban.
SECȚIUNI ZAIN 2015

EXPO CENTRAL – punctul zero al manifestărilor ZAIN pe toată perioada. Expoziția centrală va avea loc în clădirea situată în Piața Ștefan cel Mare nr. 18, un spațiu generos pentru a găzdui cele mai reprezentative lucrări selectate de designeri din România din variate arii, de la fashion și design de produs la forme hibride de design. Pe lângă expoziție, în acest spațiu vor fi amenajate zone ce permit interacțiunea cu vizitatorii sau cu diverși parteneri ai proiectului.

FASHION SHOW – afinitățile dintre arta designului vestimentar și pictură definesc conceptul în jurul căruia va gravita evenimentul de fashion din cadrul ZAIN. Locul în care se va desfășura spectacolul va fi unul surprinzător pentru public. Participanții vor avea ocazia să urmărească direct, pe podium, evoluția procesului creativ, mergând astfel un pas mai departe în aprecierea creațiilor.

TURNING TALENTS INTO JOBS – ZAIN deschide o invitație la dezbatere – provocarea de a transforma creativitatea într-un full-time job. Ce face diferența dintre design și design care vinde și se vinde. Sesiuni de branding și identitate vizuală, marketing dar și tehnologiile pe care designerii le pot folosi pentru a se diferenția pe piață – sunt o parte din elementele acestei secțiuni din cadrul ZAIN – Design Expressions.

URBAN DESIGN- Cluj-Napoca este cu certitudine unul dintre orașele din regiune cu cel mai mare potențial de valorificare al industriilor creative. Dezvoltarea acestui domeniu se reflectă, pe măsură ce evoluează, în ceea ce înseamnă “calitatea vieții” pentru locuitorii unui oraș. În acest context, ZAIN pregătește un proiect de cercetare și reactivare urbană la Cluj-Napoca – transformarea temporară a unui spațiu public într-unul atractiv pentru comunitate, ceea ce sperăm noi să reprezinte un imbold pentru o valorificare permanentă a spațiului ales. Locul ales este Turnul Pompierilor.

sursa foto: ZAIN

Nici un comentariu

Scrie un comentariu