Designerii şi meşteşugarii lucrează laolaltă, în proiect de festival
EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 23, 2016 0 561
Se ia un designer (dintre cei pe care îi vedeţi la expoziţii şi pe Facebook), se adaugă un meşteşugar şi se lasă la interacţionat. „Amestecăm, amestecăm, amestecăm”. Rezultatul se pune într-un festival de design. Vă dorim „poftă bună!” la consumat produse locale. Reţeta de mai sus o testează cei de la ZAIN, festivalul moştenit din Capitala Europeană a Tineretului Cluj 2015 şi ajuns acum la a doua ediţie, programată pentru început de noiembrie. Unul dintre proiectele din cadrul manifestării e Meșteșug contemporan – proiectul care și-a propus „să devină locul de întâlnire între tradiție și actualitate”, zic iniţiatorii săi. Mai precis: câţiva designerii români s-au întâlnit cu meșteșugarii și au lucrat împreună la niște prototipuri. Obiectele finalizate vor avea o secțiune dedicată a expoziției, iar duminică, 6 noiembrie, de la ora 16, în cadrul expoziției centrale a festivalului, publicul e invitat să le vadă și să le afle povestea. Cei ce le-au realizat vor face fiecare câte o demonstraţie la faţa locului.
Echipele care au colaborat:
INDEE & dnul Martin – Tablouri Piele – piele
Rox Pop & Nistora Ceramics – ceramică
Florina Dascăl & coolwoolstudio – textile | lână | croitorie
Cimpan Istvan – textile | croitorie | piele | pictură pe piele
Georgiana Ciceo & Nádudvary László György – Handmade by Nádudvary – argint
Pentru o parte dintre obiecte, organizatorii ZAIN au colaborat cu Breasla Meșteșugarilor din Transilvania, ne detaliază Georgiana Ciceo, din echipa de festival. „Noi le-am arătat propunerile pentru obiecte, iar ei ne-au recomandat meșteșugarii potriviți pentru a le realiza – asta la produsele din argint și la piele. În cazul lui Istvan, de exemplu, el și colega lui realizează obiectele, deci ei sunt și designeri, și meșteșugari. La lână, aveam o propunere care mergea pe munca Erikăi Popliceanu de la Cool Wool Studio, așa că am abordat-o direct. La ceramică, am avut mai multe încercări până am dat de Nistora Ceramics”, explică Georgiana.
Din întâlnire au ieșit 5 proiecte, care s-au concretizat în obiecte care vor fi expuse ZAIN 2016. La demonstrațiile din 6 noimbrie se va putea vedea cum au fost realizate.
Colaborarea designeri – meșteșugari merge înainte sau cel puțin asta își doresc inițiatorii ZAIN. „Noi ne dorim ca proiectul să crească prin realizarea a cât mai multor colaborări de acest fel, în fiecare an, astfel încât designerii și meșteșugarii să lucreze împreună pe termen lung. În ceea ce privește concret cele 5 colaborări de acum, sunt foarte mari șansele ca relația dintre designeri și meșteșugari să continue , iar ei să lucreze împreună și de acum încolo. Scopul direct al proiectului este ca noi să îi punem împreună – designerii să vadă cum pot folosi materialul, ce se poate face cu el, care îi sunt neajunsurile, dar, mai ales, care îi sunt avantajele și cum meșteșugul poate aduce valoare adăugată obiectului, în vreme ce meșteșugarii lucrează la obiecte de actualitate, cu design modern, ancorat în tendințele de acum. Credem că această colaborare se poate dovedi foarte fructuoasă pentru rezultatul final și, personal, cred că „designul meșteșugit” are mult suflet în el și merită susținut”, arată Georgiana.
Georgiana e, de altfel, unul dintre designerii care s-a implicat în proiect, pentru realizarea unui set de bijuterii de argint. „Îmi doream de mult şi am încercat şi eu. Era cea mai bună metodă pentru a înțelege cel mai bine proiectul și pentru a-l planifica pe viitor. Și chiar a fost o colaborare tare faină, din care am învățat și încă învățăm foarte multe”, concluzionează designerul.