Închide

Tot mai mulți angajați români, față de unguri, nu își permit să plece într-o vacanță, deși România a depășit Ungaria la mai mulți indicatori economici

ActualitateAdministrațieEconomie by Actual de Cluj - aug. 12, 2024 0 125

Deși România a depășit Ungaria la mai mulți indicatori economici, procentul de angajați care care nu își permit să plece într-o vacanță e mai mare în România, față de Ungaria, arată presa maghiară citată de Rafie.

În Ungaria, 24,3% dintre angajați nu își permit să plece în vacanță, informează Telex, pe baza unui studiu publicat de Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) la sfârșitul lunii iulie, potrivit Rador Radio România.

Studiul a comparat datele din 2022 pentru a vedea cât de afectate sunt statele membre ale UE de aşa-numita „sărăcie de vacanţă”, adică câţi oameni sunt care nu îşi pot permite această formă de relaxare. Potrivit sondajului, în Ungaria, erau 1.455.824 de persoane în această situație, cu 82.000 mai multe decât cu un an înainte.

Cea mai slabă performanță a fost înregistrată în România, unde 35,8% dintre lucrători, adică aproape 4,2 milioane de persoane, nu și-au putut permite să plece în vacanță în 2022. România a fost urmată în clasamentul negativ de Cipru și Grecia, în timp ce Ungaria a fost al patrulea cel mai slab performant, cu 24,3 la sută. Suedia și Finlanda au înregistrat cele mai bune rezultate, doar 4,7% dintre locuitorii celor două țări nordice neputându-și permite o vacanță.

Desigur, performanța Ungariei este slabă şi într-o comparație regională, procentul celor afectaţi fiind de 23% în Bulgaria, 18,9% în Slovacia și 19,4% în Croația. Nici Austria, nici Slovenia nu pot fi considerate concurente, prima înregistrând 5,9%, iar cea de-a doua 7,9%.

Pentru că vorbim despre datele din 2022, Telex remarcă faptul că, în ciuda performanțelor deosebit de slabe ale României, aceasta a depășit de atunci Ungaria într-un număr tot mai mare de indicatori economici: anul trecut, de exemplu, pentru prima dată, în România oamenii au câștigat mai bine decât în Ungaria, în termeni de paritate a puterii de cumpărare.

Sursa: NÉPSZAVA / Rador Radio România / Traducerea: Vizi Blanka

Nici un comentariu

Scrie un comentariu