Închide

Desant clujean de modă la London Fashion Week, standul României e format doar din clujence, designul e gândit tot de un clujean

CulturăTop News by Actual de Cluj - feb. 13, 2017 0 960

Desant clujean de modă la London Fashion Week: România e prezentă cu un stand ce numără creațiile a nu mai puți de șase tinere creatoare de modă – toate din Cluj.

România prezintă, la ediția de anul acesta a London Fashion Week, expoziția “Standpoint”, care reunește creațiile designerilor Smaranda Almășan, Emese Bakó, Andreea Castrase, Sabina Pop şi Ancuța Sarca, toate absolvente ale Universității de Artă și Design din Cluj, într-un proiect conceput de Romanian Design Week. Designul expoziției, deschisă între 17 și 21 februarie, îi aparține arhitectului Attila Kim – tot un clujean, licențiat al Universității Tehnice și absolvent de master la UBB Cluj.

Proiectul “Standpoint” (foto, credit Agnese Sanvito) este cea de-a șaptea participare consecutivă a României la London Fashion Week și e inclus în cadrul secțiunii International Fashion Showcase, ca în fiecare an de până acum – în total, la LFW, sunt 25 de expoziții de țară.  „“Standpoint” exprimă tema ediției printr-un concept care, prin paleta diversă de texturi și materiale, încorporează reflecții privitoare la influența trecutului asupra practicilor creative contemporane, introspecții personale, precum și câteva dintre sursele de inspirație oferite de o lume globalizată. Limbajul internațional al modei devine astfel o modalitate de comunicare a experienței unice a fiecărui designer, influențată atât de trecut, cât și de specificul cultural local și de universul creativ personal”, e explicația organizatorilor expoziției României de la LFW, Institutul Cultural Român din Londra.

Lucrările Smarandei Almăşan sunt caracterizate printr-un design elegant şi tăieturi fine, dar și printr-o atenţie deosebită la detalii, iar stilul ei este definit ca „avangardă purtabilă”. După absolvirea unui masterat de design vestimentar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, şi-a deschis propriul studio în cadrul Fabricii de Pensule din Mărăști. Între altele a participat la celebrele târguri de modă de la Düsseldorf, Munchen şi Viena.

Emese Bakó e la rândul său masterandă la UAD Cluj. Între altele a finalizat un internship la renumita casă de modă Giles Deacon din Marea Britanie și a lucrat pentru H&M la Stockholm. Ţinutele ei au apărut într-o serie de reviste de profil prestigioase – Elle, Harper’s Bazaar, la Beau Monde sau Unica. Stilul său e definit de tăieturi sofisticate și detalii feminine. Preferă să lucreze cu catifea, satin, mărgele şi brocart.

Andreea Castrase e și ea absolventă a UAD Cluj și are în panoplie premii importante – printre care Best Young Designer award la Elle Style Awards şi Best Young Designer la premiile Beau Monde, ambele în 2015.

Sabina Pop e doctorandă la UAD Cluj și propune la LFW creaţii purtabile dar îndrăznețe, caracterizate prin culori vii și modele puternice și siluete minimaliste.

Ancuţa Sarca, și ea absolventă a UAD Cluj, a finalizat un internship la studioul londonez al Meadham Kirchhoff.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare