Închide

Solidaritate între medicii „respinşi” de sistem. Mesaj de la Cluj, pentru susţinerea neurochirurgilor din Bucureşti: „Sper ca acești oameni valoroși să fie valorizați în țara asta”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 14, 2017 0 11660

 

Imaginaţi-vă următoarea situaţie: un medic pediatru din Cluj încearcă să intervină pentru salvarea unui pacient cu tumoră cerebrală declarată inoperabilă şi îi scrie unui doctor român din Franţa. Răspunsul medicului din Paris căruia i se adresase: “Dacă doreşte o evaluare competentă, nu are nevoie să vină la Paris. La Spitalul Colentina sunt doi foşti rezidenţi de-ai mei, amândoi de o capacitate excepţională: Ionuţ Gobej şi Dorin Bica”. Episodul de mai sus e povestit de medicul clujean Simona Tătar.

Revenind la situaţia actuală… În urmă cu câteva zile, doi medici neurochirurgi de la Spitalul Colentina – tocmai Ionuţ Gobej şi Dorin Bica – au lansat un apel public, susţinând că activitatea în blocul operator nu se mai poate desfăşura în condiţii normale după ora 15 şi că vieţile pacienţilor sunt în pericol. Au cerut, de asemenea, demisia managerului. Explicaţia lor pentru acest gest public: în momentul în care au cerut ajutorul managerului, aceasta ar fi răspuns că „binele pacienţilor este o lozincă”. După această intervenţie, consiliului medical al Spitalului Colentina a decis ca cei doi medici neurochirurgi să fie cercetaţi disciplinar, conducerea spitalului replicând că ar fi vorba de afirmaţii neadevărate. Medicul Simona Tătar, concediată de la un spital din Cluj, după ce a renunţat la postul de asistent universitar, îi susţine pe cei doi neurochirurgi din Bucureşti, care riscă acum sancţiuni. Medicul din Paris (care spune că a părăsit România după ce s-a confruntat, printre altele, cu un „sistem medical anacronic şi anchilozat”) a intervenit şi el după izbucnirea scandalului, cu un mesaj de susţinere pentru foştii săi rezidenţi.

Medicul Simona Tătar are la rândul său o experienţă dură cu sistemul medical românesc: a fost concediată de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj, după ce a renunţat la postul de asistent universitar din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Cazul său a devenit public după ce părinţii copiilor trataţi de medicul clujean au lansat o petiţie de susţinere, prin care cer repunerea Simonei Tătar în funcţie. Aceasta a dat în judecată Spitalul de Copii, dar procesul e încă în derulare.

Mesajul Simonei Tătar despre cazul colegilor săi medici din Bucureşti, postat pe pagina personală de Facebook:

„Cu două luni în urmă, o prietenă m-a rugat în disperare, dacă aș putea să o ajut – o cunoștință bună trecea printr-o situație medicală foarte gravă, o tumoră cerebrală, deja declarată inoperabilă, de medicii pe la care ajunseseră. Conform tradiției, s-au gândit… next step – strângem bani, ne împrumutăm, mergem în străinătate; au aflat că un neurochirurg foarte bun, plecat din România, pe nume Sorin Aldea, lucrează în Paris și ar vrea să ajungă acolo, poate mai e o șansă. Eu zic – și ce să fac eu ca pediatru? Păi să-i scrii tu, ca medic, cine știe… poate afli o adresă….

Găsesc pe net adresa spitalului unde lucrează dr Sorin Aldea, scriu un mail și obțin cu multă bunăvoință adresa lui.

Îmi răspunde foarte repede, după ce a și studiat toată documenția trimisă pe mail. Răspunsul m-a emoționat și m-a umplut de mândrie:

Dacă doreşte o evaluare competentă, nu are nevoie să vină la Paris. La Spitalul Colentina, sunt doi foşti rezidenţi de-ai mei, amândoi de o capacitate excepţională: Ionuţ Gobej şi Dorin Bica. O să aibă o opinie onestă. Bineînţeles, dacă doreşte să consulte aici, este binevenită, dar încă o dată, poate să aibă toată încrederea în cei doi colegi.

Cu bine,

Sorin Aldea Service de Neurochirurgie Hopital Foch”

Și finalul – fericit, pacientul operat în România, cu succes.

Însă , emoția mea pozitivă n-a ținut mult….

Sper (nu știu de unde mai am energie să sper, după ce să sunt proaspăt dată afară din Spitalul de Copii) ca acești oameni valoroși să fie susținuți de colegii medici, să fie valorizați în țara asta, care ar trebui să le ofere tot, dar absolut tot ce cer, pentru că nu o fac pentru ei, ci pentru a-și face meseria și a trata pacienți cu profesionalism maxim.…păcat că nu pot vindeca și alte creiere…”, scrie Simona Tătar.

 

Cazul Colentina

În urmă cu câteva zile, într-o postare publică, medicul Ionuţ Gobej, susţinut de colegul său Dorin Bica, atrăgea atenţia asupra problemelor de la spitalul bucureştean. El a postat o copie după cererea înregistrată la Registratura Spitalului Colentina, în care cerea sprijin pentru rezolvarea situaţiei de blocaj în care explica că se ajunsese şi pentru salvarea pacienţilor. A cerut public demisia managerului Silvi Ifrim. „Echipa de neurochirurgie din Spitalul Colentina a reuşit să creeze o bază tehnică şi profesională care permite un tratament neurochirurgical care se aliniază standardelor anului 2017″, a precizat mai întâi Gobej. Cu toate acestea, specialiştii întâmpină acum probleme. Medicii au susţinut că acţiunile actualului manager au dus la imposibilitatea realizării de intervenţii neurochirurgicale după ora 15. În aceste condiţii, doi pacienţi cu patologie tumorală benignă au ajuns acum, practic ,să fie „condamnaţi la moarte”. Medicul explică: „timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputându-se efectua intervenţiile până la ora 15 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacienţii fiind condamnati la moarte”.  „Plin de speranţe şi încredere (că vom reuşi împreună să salvăm aceşti oameni, găsind soluţii raţionale), am apelat cu toată buna credinţă la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost în audienţă vineri 10 februarie. I-am expus iniţial oral aceasta situaţie şi am primit un răspuns siderant, citez : „nu mă interesează, nu este problema mea”…”binele pacientului reprezintă o lozincă”, scrie Gobej.

Mesajul integral:

Răspunsurile conducerii spitalului

În urma întrunirii consiliului medical al Spitalului Colentina, luni după-amiază, s-a decis ca cei doi medici neurochirurgi să fie cercetaţi disciplinar şi riscă să primească de la o sancţiune la desfacerea contractului de muncă. Potrivit presei centrale, Consiliul Medical al spitalului şi-a exprimat dezacordul cu privire la declaraţiile medicului Ionuţ Gobej şi cere analiza profesională a acestuia printr-o anchetă desfăşurată de un grup de experţi neurochirurgi.„Declaraţiile Dr. Gobej sunt în acest context neadevărate şi conţin nejustificat şi neetic atac la persoană” – a fost poziţia consiliului, prezentată în presa centrală. Puteţi citi mai multe explicaţii AICI

Update. Potrivit Hotnews.ro, conducerea spitalului a precizat că decizia sesizării Consiliului de Disciplină s-a luat „nu pentru semnalarea problemelor cu care se confrunta spitalul, ci pentru afirmaţiile inexacte sau chiar false făcute de către cei doi medici, cum ar fi de exemplu aceea că după numirea actualului manager interimar s-ar fi facut disponibilizări sau ca s-ar fi redus sau desfiinţat anumite sectii”, arată conducerea spitalului. „Toate operaţiile programate vor avea loc şi se vor desăşura în cele mai bune condiţii, aşa cum s-a întâmplat şi până acum. Activitatea în secţiile implicate poate fi organizata de aşa natură încât să se asigure prezenta personalului necesar şi fara stimulente financiare ilegale”, a mai precizat conducerea spitalului.

 

UPDATE.  Sprijin din Franţa pentru cei doi neurochirurgi de la Colentina. „Sper că nu intrăm din nou într-o epocă a managementului’ de partid'” 

La rândul, medicul Sorin Aldea a venit în sprijinul colegilor săi din București, cu următorul mesaj:

„O mărturie… Sunt neurochirurg în Franţa de 18 ani şi aparţin generaţiei care a părăsit România la sfârşitul anilor 90 în urma catorva mineriade, a unei ‘democraţii originale’, a unui preşedinte ‘învins de sistem’, a unui sistem medical anacronic şi anchilozat. Am cunoscut numeroşi tineri neurochirurgi în anii care au trecut. Printre ei, doi tineri inteligenţi, integri, motivaţi, pregătiţi şi, în primul rând, cu o sete de perfecţiune cum mi-a fost rar dat să întâlnesc: Ionuţ Gobej şi Dorin Bica. Am avut şansa de a-i însoţi în formarea lor timp de trei ani şi spun şansa fiindcă în aceşti ani am învăţat de la ei cel puţin tot atât cât (sper) au învăţat ei de la mine. De multe ori am auzit spunându-se despre medici întorşi în România că au refuzat posturi frumoase in Occident. În cazul lor este adevarat. Au ales cu mult curaj şi energie şi, nu în ultimul rând cu sprijinul vizionar al unui bun manager( Dr Bogdan Andreescu, ca să nu îl numesc cum se spune pe aici) sa construiasca un serviciu nou de Neurochirurgie la Colentina. Singuri. Fără pile, fără un ‘tatic’. Si culmea, au reuşit, au reuşit într-una din cele mai dificile specialităţi chirurgicale, iar numarul crescând de mesaje de simpatie pe care le văd apărând în timp ce scriu acest mesaj sunt o mica dovada. Am un mesaj pentru doamna manager: da, intervenţiile neurochirurgicale pot fi lungi şi a limita timpul alocat chirurgiei pentru motive administrative poate fi criminal căci principala şansă a pacientului rezidă în prima intervenţie, reintervenţiile având mai puţine şanse de reuşită şi o rată de complicaţii mai înaltă. Şi un al doilea: sper că nu intrăm din nou într-o epocă a managementului’ de partid’ în care tot ce a fost înainte trebuie distrus. Aveţi şansa de a avea medici tineri formaţi în ţări cu mare tradiţie medicală şi care sunt pe cale de a crea un model de structură chirurgicală. Ştiu că nu sunt comozi, au mult spirit critic dar şi autocritic, am simţit-o si pe pielea mea timp de trei ani:-)). Sprijiniţi-i şi poate, peste nişte ani, proiectul lor va fi una din cele mai frumoase lucruri la care aţi participat” –  a scris Sorin Aldea.

Petiţie de peste 1.200 semnături pentru medicul clujean. „E cumplit de greu să nu mai merg la serviciu”.

Simona Tătar a fost demisă de la Pediatrie 3 la începutul anului, iar cazul său a fost relatat la vremea respectivă. Medicul a precizat pentru Actualdecluj.ro că a acţionat în instanţă Spitalul de Copii. Între timp, continuă să profeseze la o clinică privată, pentru că, spune ea „e cumplit de greu să nu mai merg la serviciu”.

Cazul Simonei Tătar a devenit public, după ce părinţii copiilor trataţi de medicul clujean au lansat o petiţie de susţinere, prin care cer repunerea ei în funcţie. „Cerem reangajarea doamnei doctor Tătar Simona în cadrul Spitalului Clinic de urgenţă Cluj Napoca, deoarece prin decizia managementului de a desface contractul de muncă a doamnei doctor, au răpit copiilor şansa de a fi diagnosticaţi şi trataţi de unul dintre cei mai buni medici pediatri de la noi din ţară, doamna doctor Tătar Simona”, se arată în petiţia semnată de Camelia Mocan. Aceasta a fost semnată de 1288 de persoane. Simona Tătar a fost demisă de la spitalul universitar cu toate că există un ordin de ministru care prevede că după cel puțin cinci ani în funcția de cadru didactic, un medic poate să renunţe la acea funcție și să își păstreze locul în clinică, după cum explică cei din domeniu. Ar fi vorba de o legislaţie interpretabilă, a constatat medicul. Reprezentanții UMF au considerat că au acționat legal și nu i-au acordat doctoriței Tătar acel aviz favorabil, întrucât „prin decizia dânsei a fost afectat procesul de învățământ”, potrivit unui răspuns dat portalului Stirimed.ro. Managerul spitalului a spus la rândul său că a procedat legal, după ce aceasta şi-a dat demisia de la UMF.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare